Är Ibrahimovic på riktigt?

I reklamen inför kvällens drabbning John Woo-går en oändligt koncentrerad Zlatan Ibrahimovic med utsläppt hår för att göra upp med de som står mellan honom och hans mål. Han är redo för den sista duell som alltid finns där i slutet av en viss typ av historier och filmer som de från Woo.

Inte bara image och mästeragenten Mino Raiola berättar om en Ibra som är redo. Statistiken gör det också. Målen är fler än någonsin i karriären och den strida strömmen av geniala assist, med helskägget Nocerino som främste mottagare, har aldrig varit mer imponerande. Men, det slutar inte där. Ibra är bäst i Milan i modern tid (Berlusconi-eran, 1986 och framåt). Bättre än bäst-av-alla-Milan-anfallare-någonsin van Basten. Bättre än Shevchenko. Bättre än Inzaghi. Bättre än … Massaro. Bättre än alla. Om vi skall tro siffrorna, att de berättar sanningen och inte en saga.

Herrarna bakom Ibrahimovic i den där statistiken har (nästan) alla avgjort eller spelat avgörande roll i en Europacup- eller CL-final. Van Basten 1989 mot Steua, Shevchenko 2003 mot Juventus, Inzaghi 2007 mot Liverpool, Kakà 2007 mot Liverpool, Gullit 1989 mot Steua och Massaro 1994 mot Barcelona. För att slippa vara det mindre smickrande ”undantaget” måste supersvensken göra samma sak. Dags alltså att vara kung på stan i Europa och inte bara hemma på mammas gata eller när det är föräldrafritt hemma i Serie A. Dags för Ibra att avgöra ett riktigt tungt möte utanför den liga han just där och då spelar i.

Ikväll bänkar vi oss för att se en anfallare vars bästa tid är nu förvandla saga till verklighet fullt ut. Ibras raka ligasegrar är förvisso åtta, och kommer alltid att vara något alldeles fantastiskt, men en stor kung måste alltid krönas ute i Europa. Ibrahimovic vet det bättre än någon annan.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>