Revolution som väg, slutmål eller både och?

Erik Hamrén har sagt, eller låtit oss förstå, att det är revolution som gäller. Såklart att många blir besvikna, skeptiska och irriterade när de tycker att det som utlovats inte infrias.

Det hade kunnat gå att ha en filosofisk debatt om det är vägen till revolutionen eller revolutionen som slutmål som gäller. Men, Hamrén har stängt den dörren. Han som genomför den svenska landslagsrevolutionen har valt att prata om både väg och slutmål på ett sätt som gör att hans trovärdighet idag ligger i giljotinen.

Förbundskaptenen har berättat att hans Sverige skall gå för seger i alla matcher och alla slutspel (revolutionens slutmål), och att man skall göra det genom att vara spelförande och offensiva (vägen till revolutionen). Efter debaclet mot Ukraina kan Hamrén fortfarande få sin revolution, men de som tittar på känner sig lurade på den utlovade vägen.

Hamréns laguttagning visade med all önskvärd tydlighet att han trodde på att hans manskap skulle föra spelet och till slut vinna mot Ukraina. Två tuta-och-kör-ytterbackar, ingen Jonas Olsson i backlinjen, ingen Anders Svensson som garant på mittfältet och Ola Toivonen ute till vänster. Revolutionären Hamrén tror alltså på revolutionen, eller i alla fall på de han tänkt skall hjälpa honom att genomföra densamma.

Frågan är om spelarna fortfarande tror på Hamrén. En gång är ingen gång, men nu har förbundskaptenen gått rejält på pumpen i sina två enskilt viktigaste matcher (Holland borta i EM-kvalet och Ukraina igår). Det går att argumentera för att förtroendets vara eller inte vara är viktigt för Hamrén, men egentligen inte alls för det här landslagets framgångar. Det är viktigare att spelarna tror på Zlatan Ibrahimovic. Han är den bäste spelaren och det är ju han som gått i god för att ”Erik är rätt man”. Här och nu är Ibra hur viktig som helst för att få de övriga att inte ge upp hoppet om den tränare vars omdöme just nu ifrågasätts.

Sveriges uppträdande igår kväll kastar oss också tillbaka till diskussionen utan slut. Den om Ibras vara eller inte vara i landslaget och om landslaget som helhet presterar bättre utan sin stora stjärna. Det är ett oomkullrunkeligt faktum att flera spelare inte presterar som de skall när Ibrahimovic finns på planen. De blir på något sätt hämmade istället för inspirerade av den stores närvaro.

Vi kan väl avsluta med att vara tydliga. Det här är inte över, men det har blivit bra mycket svårare och förste medborgare Hamrén får se upp så att han inte själv hamnar i giljotinen.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>