Det tar ett år, inte en vecka, att bygga en mur

Hörde en historia över kaffet på Sosta. Den handlade om en typ 35-åring som ville bygga en mur, tyckte att grannens såg rejäl ut och gick över för att fråga hur man gör och hur lång tid det tar. – Ett år, sade gamlingen bakom muren som såg rejäl ut till 35-åringen, som tänkt sig något åt en-vecka-hållet. Det blev ingen mur.

Idag är tålamod en bristvara och bristen på tålamod är något som om och om igen tar mig till det svenska landslaget i fotboll. Du har analyserat en situation, kommit fram till en lösning, känner att du tror på lösningen så mycket att du vill genomföra den och söka acceptans för den. Du vill förändra något och måste förstå att saker och ting tar tid.

När du är mitt uppe i förändringsprocessen är det viktigt att inte vara för lyhörd när kritikerna gör sin grej (det gör de ju alltid) och att stå upp och vara lojal med de som ställt upp för dig och som genomför förändringen tillsammans med dig. De du har valt är dina ambassadörer och eventuella avpolletteringar måste vara få, om ens några, och extremt väl genomtänkta. Summariska avrättningar som svar när något inte fungerar just där och då, resulterar bara i att ingen till slut vågar.

Förändring kräver analys. Förändring kräver tro. Förändring kväver tålamod med förändringarna du genomför. Förändring kräver att du inte hattar fram och tillbaka. Förändring på riktigt, alltså över tid, handlar om att vinna kriget och inte slaget. Förändring kräver någon annan än Erik Hamrén.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>