Hamrén är inte någon Margiela

Symboliken är hur stor som helst. H&M berättar att Martin Margiela, belgisk modeskapare känd för att dekonstruera, är det svenska världsföretagets nästa samarbetspartner. Samtidigt ger Erik Hamréns Sverige en stark känsla av att vara isärplockat (viktig fas när man dekonstruerar).

Dekonstruera handlar om att arbeta med medvetet förvrängda och upplösta former. Att plocka isär något i beståndsdelar och sedan bygga upp något nytt.

Margiela har haft dekonstruktivismen som ledstjärna sedan han och Antwerpen Six slog igenom i en ny belgisk våg under andra halvan av 80-talet. Han började hos modets enfant terrible Jean-Paul Gaultier, blev sin egen och valde efter tio år att krydda med uppdrag åt Hermès.

Hamrén tog sig från Ljusdal till GIH och tränaruppdrag i Stockholmsområdet, började hos Hasse Backe i AIK, blev sin egen och kryddade med att på plats studera George Graham och hans Arsenal. Margiela lyfter fram, och det verkar finnas en inneboende logik, sejouren hos läromästaren Gaultier. Hamrén lyfter fram det noga studerandet av den alltid lika elegant klädde (blazer och udda byxor med sylvassa pressveck) Grahams defensivt superkompetenta Arsenal.

Trots resultatet är vi på rätt väg, berättar förbundskapten Hamrén och lägger ut texten om Sveriges insats i EM-slutspelet. En kombination av attityd (gå för seger i varje match) och spelidé (offensivt spel och att föra matcher) skall vara vägen, men det är svårt att se när, var och hur detta Sverige slagit in på den rätta väg som beskrivs. Om man nu inte tror att Hamrén gör som Margiela och dekonstruerar.

Margiela har varit tydlig. Hans tålamod och insikt om vad som är unikt och hur detta unika skall hanteras är imponerande. Hamrén har varit lika tydlig, men han har inget tålamod och ingen insikt om vad som är unikt och hur detta unika i så fall skall hanteras. Hamrén är inte någon Margiela …

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>