Silvio kör Zlatan på porten

Det finns ingen anledning att vara överraskad över att Zlatan Ibrahimovic lämnar Milan. Tvärtom. Supersvenskens avsked är väntat. Men, Ibras exit och hur den nu sker är en exit att analysera noga och tala om länge.

Det var inte alls svårt för Silvio Berlusconi att sälja Ibra. Han gillade honom aldrig riktigt, utan var något och någon han fick acceptera när högra handen Adriano Galliani tog hjälp av Mino Raiola för att på koka-soppa-på-en-spik-väg hålla liv i den klubb alla en gång fruktade och beundrade. Silvio hade inga stora pengar att satsa, men krävde ändå stora framgångar i ligaspelet och ute i Europa, och Galliani agerade.

Där och då hade superagenten Raiola ett spelarstall där stjärnorna var i behov av nya klubbadresser. Inte bara Ibra, utan också Robinho och Mark van Bommel. Milan var dessutom ett extra lätt val för Raiola eftersom spelarstallets största stjärna Ibrahimovic redan hade representerat Juventus och Inter. Det nya Juventus var inte jättepiggt på att släppa in Raiola igen, trots att superagentens stjärnadept Pavel Nedved fanns där någonstans kring nye presidenten Andrea Agnelli, Massimo Morattis Inter var ett avslutat kapitel och Aurelio De Laurentiis vägrade att överhuvudtaget befatta sig med Raiola, trots att denne bankade på dörren till Napoli.

Två säsonger senare får vi uppleva den andra sidan av banka-på-dörren-myntet. Silvio öppnar porten på vid gavel, ställer sig där i öppningen och deklarerar tydligt att det är dags för Ibrahimovic att lämna. Lite som en föräldrafri tillställning som abrupt avbryts av att föräldrarna överraskande dyker upp. Ibrahimovic och Raiola kraschade det där partyt inbjudna av Galliani, fick köra sitt race ett tag men körs till slut på porten som två tonåringar som aldrig varit önskade.

Ibras och Thiago Silvas exit från Milan sätter ett jättestort frågetecken kring Milans framtid både i supportrarnas och i omgivningens ögon. Silvio är ingen ungdom längre och barnen är inte speciellt intresserade av att hålla ett ekonomiskt läckande Milan under armarna. Och Silvio är inte intresserad av att släppa in någon partner med ekonomiska muskler. Hellre då skala ned saker och ting och satsa på ett Milan made in Italy. För Ibras och Thiago Silvas exit kommer att följas av flera inhemska spelares entré. Det finns ingen annan väg för det Silvios Milan som ser ut att ha kommit till vägs ände efter att denne suttit i sadeln sen 1986.

Ibrahimovic är inte jätteentusiastisk över att behöva byta liga igen. Han gjorde vad han kunde för att sätta press på Milan att satsa och för att få andra klubbar att förstå att han ville lämna om Milan inte gjorde som han ville. I skrivande stund har varken Real Madrid eller Manchester City knackat på dörren så mycket att en sejour i Ibras worst case scenario PSG kan undvikas. Det är varken han eller Raiola nöjda med. Världsfotbollens kanske mest samspelta duo trodde mer om Mourinho och Mancini, men ser ut att få nöja sig med att söndagspromenera vid Eiffeltornet.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>