Det är Zlatans fel

Jag började som vanligt dagen med kaffe på en bar bredvid porten där våra nya medborgare lär sig svenska. Jag brukar inte ägna det någon speciell tanke, men just idag tar Sverige sig an Italien i U21-play off och det där ”utländsk bakgrund” och fotboll fick mig att fundera. Eller rättare sagt fortsätta fundera.

För några veckor sedan satt jag framför datorn under ett av de eländiga landslagsuppehållen och tittade till Slovenien mot Schweiz. Av olika anledningar hade jag just ägnat Albanien och Kosovo extra mycket uppmärksamhet, och tyckte det var intressant att se hur stor del av det schweiziska landslaget som utgjordes av just albaner och kosovarer.

Det schweiziska A-landslaget var sprängfyllt av de spelare med utländsk bakgrund som firat sådana triumfer på ungdomslandslagsnivå. Gökhan Inler, Valon Behrami och Blerim Dzemaili garanterade det centrala mittfältet och Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka var avgörande i kreativt släptåg på ende renodlade anfallaren Erden Derdiyok. Och med rötter i en annan del av en annan del av världen höll Tranquillo Barnetta och Ricardo Rodríguez koll på vänsterkanten, Johan Djourou patrullerade i mittförsvaret och Diego Benaglio var säkerheten själv mellan stolparna.

I Schweiz tar spelarna med invandrarbakgrund steget till A-landslaget och blir dominerande även där. I Sverige ser det inte ut på samma sätt. Varför går schweizisk fotbollsintegration som något av de där urverken när den svenska är trög som messmör? Varför utgör spelare med invandrarbakgrund halva startelvan i svenska U21, samtidigt som de inte tar plats i A-landslaget (Zlatan undantagen)?

Tidigare hette det att spelare med invandrarbakgrund ofta stannade i utveckling eftersom de var tvungna att ta ekonomiskt ansvar för familjen när steget skulle tas från junior- till seniornivå. Vad det heter nu vet jag inte. Vi ser fler spelare med invandrarbakgrund i U21-landslaget, men är långt efter länder som Schweiz. Tänk om det är Zlatans fel? Tänk om Ibrahimovic varit och är så bra och dominant att han inte bara inspirerar här och nu, utan även hämmar?

Själv har jag alltid varit övertygad om att den riktigt stora Zlatan-effekten för svensk fotboll kommer att komma när denne väl lagt skorna på hyllan. Först då kommer Sverige att kunna ta rejäla kliv i schweizisk riktning om vi vill det och först då kommer vi att förstå hur stor och viktig Ibrahimovic har varit. Under tiden tar jag mig friheten att konstatera att det är hans fel att det ser ut som det gör just nu. Ett halvt U21-landslag med invandrarbakgrund, men bara en spelare med invandrarbakgrund given i A-landslaget? Det är Zlatans fel.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>