Stor i orden, liten på … Olympiastadion

Spela offensivt, föra spelet och gå för seger i alla matcher. Det var det som (en gång) var tanken när Erik Hamrén väl skulle leda sitt Sverige mot stora fotbollsnationer som Tyskland. Här och nu verkar den svenske förbundskaptenen inte alls lika säker på saker och ting. Verkligheten har kommit ifatt Hamrén och asfalterar hans trovärdighet.

Där och då var det många som trodde på ”offensivt, spelförande och alltid gå för seger”. Här och nu är det väldigt många färre som tror att Hamrén någonsin kommer att leverera något av det där. Förbundskaptenen försöker själv blanda bort korten och få det till att han får kritik för att han vågar drömma. Inget kunde vara mer fel. Kritiken kommer, såklart, eftersom Hamrén berättade exakt hur det skulle se ut när han tog sats mot den där medaljen han så gärna vill vinna.

Under Söderberg-Lagerbäck-eran gick Sverige som tåget både mot liten och stor i kvalspelet, men hade svårare när det vankades slutspel. Till slut räckte det inte. Publiken ville ha mer, väl valda delar av media ville ha mer och så stod Hamrén där med sitt ”mera” som var annorlunda än det som varit. Nu fanns det ett nytt, offensivt, spelförande och modigt Sverige.

Det gamla, defensiva, avvaktande och fega Sverige föll som ett korthus mot Tyskland 2006. Nu går det nya, offensiva, spelförande och modiga Sverige upp mot Tyskland och vi får ett tydligt bevis på hur nu står sig mot då. Hamrén mot företrädaren Lagerbäck, vars fotboll man inte kan spela om man ”vill hänga med i utvecklingen”, kommer inte mycket tydligare än så.

Många tycker att det är en ny Berlinmur och gneta till sig en poäng som gäller ikväll. Om det händer är det en ännu större förlust för Hamrén än full fart framåt och tre-fyra mål i baken. Varför Hamrén om hans Sverige inte spelar så offensivt som han sagt? Varför Hamrén om hans Sverige inte för spelet så som han sagt? Varför Hamrén om hans Sverige inte går för seger i alla matcher så som han sagt?

”Varför” och ”Hamrén” i samma mening är en självklar grej. Inför EM-slutspelet ställde jag mig frågan ”Geni med elixir eller påkommen kvacksalvare?” och argumenterade för det sistnämnda. Kiev har blivit till Berlin och han-som-står-därs trovärdighet är än mer hårt ansatt efter matcherna mot Kazakstan och Färöarna. Hamrén var inget geni och verkar inte heller ha det där elixiret kvar.

Det är unikt att som förbundskapten vara i en sits där en poäng efter gnet inte är något positivt, utan förvärrar saker och ting. Så kan det gå när man pratar för mycket och för aningslöst. Stor i orden, liten på … Olympiastadion.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>