Sabatini? Köttbit efter köttbit på grillen.

Det är lätt att inte vara övertygad av amerikanernas Roma. Ni vet, de som hävdar att all business inte alls är lokal. Eller är det kanske så att de hävdar att det med god vilja alltid går att bli tillräckligt lokal för att lyckas?

Med Franco Baldini ute ur leken är det Walter Sabatini och ingen annan som skall göra det rent sportsligt. Han har en historia av problem med den helhet som är så viktig för klubbdirektörer och sportchefer. Här och nu låter han omvärlden förstå att det minsann var Baldini och inte han själv som där och då valde Luis Enrique och sedan Zdenek Zeman som tränare under de två första ”amerikanska säsongerna”. Sabatinis eget val föll på Rudi García (Lille) som mister och visst går det att tro på fransosen som Roma-tränare. Det är svårare att tro på mannen med ciggen som sportchef. Inte för att han röker, utan för att sättet han hanterar en spelartrupp och ett lag på handlar för mycket om just rök.

Tutto fumo, niente arrosto (sv. en massa rök, men inget grillat). Det ryker som sjutton, men den där biten kött är inte på något sätt grillad som den skall. Tvärtom. Den är ofärdig, inte ett dugg bättre vid ett andra eller tredje besök på Osteria Roma och är beviset på att sakernas tillstånd är sådant att gästerna inte längre går med på att låta sig luras.

Sabatinis rök handlar om mängden spelaraffärer han genomför, vilka spelaraffärer som genomförs och om vad spelaraffärerna betyder för helheten. Här och nu är det den tredje sommarmercaton där det nya Roma försöker att sätta helheten. Hand upp den som känner att den gulröda helheten känns bättre 2013 än 2010.

Det går inte att döma en sportchef för att han gillar att göra affärer (och då kanske gör många affärer), men det går att döma en sportchef för att han gör affärer som inte är nödvändiga. In med Mehdi Benatia (Udinese) i mittförsvaret är en affär som övertygar, marockanen är bättre än både Burdisso, Castán och Marquinhos (Paris SG), men resten? Är De Sanctis (Napoli) verkligen bättre än Stekelenburg (Fulham)? Är Maicon (Man City) verkligen bättre än Torosidis? Är Strootman (PSV) verkligen bättre än Bradley eller Tachtsidis (Catania)? Är Gervinho (Arsenal) verkligen bättre än en framskjuten Florenzi eller en till vänster utdragen Totti? Istället för att se till att köttbiten som ligger där på grillen blir så bra som möjligt, slänger Sabatini på den ena nya köttbiten efter den andra och hoppas på det bästa.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>