Fucilata di Goodwood – om VM-guldet 1982

Nittonhundraåttiotvå. 1982. Året då Steven Patrick Morrissey och Johnny Marr bildade tidernas bästa brittiska band, The Smiths. Året då Italien vann VM i fotboll.

Den 11 juli 1982 på Santiago Bernabeu i Madrid sköt Rossi, Tardelli och Altobelli guldet till Italien. Två månader senare var det Giuseppe Saronnis tur att bli världsmästare.

saronni

Många av de största cyklisterna genom tiderna har trampat fram på Colnago-cyklar, de cyklar som började produceras i Cambiago-provinsen år 1954 av Ernesto Colnago. Ernesto var en av ”Beppe” Sarronis närmsta vänner och det var just en Colnago-cykel som Saronni hade med sig till England när VM skulle avgöras.

Ernesto Colnago berättar i en intervju från 2004.

”Av alla cyklister som cyklat för mig är Saronni en av de som är mig närmast hjärtat. Han ringer fortfarande ofta för att prata och få råd”.

Saronni var ingen duvunge 1982. Som 21-åring hade han vunnit Giro d’Italia 1979, och VM 1981 förlorade han med minsta möjliga marginal till belgaren Freddy Maertens. 1982 års upplaga av Världsmästerskapen kördes på racerbanan Goodwood långt ner i södra England. En uppenbart platt banprofil som passade den spurtsnabbe Saronni perfekt. trots det var det nära att han inte ställde upp, bara en månad innan VM gick nära vännen och rådgivaren Porro Chiapano bort.

”Efter Chiapanos död ville Saronni inte ställa upp. Jag sa åt honom att kämpa vidare och tävla för Chiapanos skull, och jag lyckades övertala honom”.

Med några få kilometer kvar av loppet var amerikanen Jonathan Boyer, som hade en lucka till den jagande klungan, det stora hotet mot ett spurtavgörande. Då fick Saronni fick oväntad hjälp av Boyers landsman Greg LeMond som tog täten och hämtade in den ensamme ledaren -, sekunden senare avlossade Saronni den attack som kom att kallas ”skottet i Goodwood”.

”När Saronni drog igång spurten under den sista kilometern trodde jag att kedjan skulle gå av! Hans fart var dubbelt så snabb som de andras”.

Några veckor efter VM-titeln vann Giuseppe Saronni Lombardiet Runt och innan karriären var över 1989 hade han även vunnit Milano-Sanremo och ett andra Giro d’Italia.

”Saronni blev älskad av hela Italien tack vare sitt sätt att utrycka sig som idrottare. Sättet han hade så mycket hjärta på, att han gav allt för att vinna, det är svårt att förklara… Han var smart, han hade benen och han blev en mästare”.

***

En fascinerande aspekt med Giuseppe Saronni som cyklist är att han var en av de sista old school-cyklisterna, men ändå väldigt modern. Nu för tiden kan man inte vara både snabbast i spurterna och vinna ett helt Giro d’Italia eller Tour de France, det kunde Saronni. Samtidigt var det han som tillsammans med sina lagkamrater förde sporten framåt när de började utveckla taktiken med rejäla tåg och uppdrag för spurtaren.

***

Ringer det en klocka när ni hör ”Goodwood”? Ni som kan ert andra världskrig behöver ingen länk, vi andra klickar in oss här: ”Operation Goodwood”.

map22

***

Numera är Giuseppe Saronni mest känd som teamchef för det kontroversiella Lampre-stallet.

/Bernövall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>