Guida al Campionato – posto 5 – Inter

Klubben – 7
I den italienska fotbollen finns det framförallt en regel när man försöker analysera. Oro och oklarheter på ägarfronten och laget … ”dör”. Inter på väg från familjen Moratti till Indonesien och Erick Thohir innebär en sjua istället för en åtta i betyg för klubben som sjabblade bort den historiska trippeln 2010.

Inter gör allt för att inte dö och har utsett en tränare som inte ens kan stava till ”dö”. Smart gjort en situation som är så speciell som ett ägarbyte per definition är. Moratti förstår det prekära i situationen, oavsett om han är ekonomiskt tvungen eller bara är smart, och skruvar dessutom ner åldern på det Inter som redan ifjol var ”det unga Inter” med en ung Stramaccioni på tränarbänken. Det går att se säsongens Inter som ett halvfullt glas och inte ett halvtomt. Lika oskickligt det var att utse tränare (Gasparini och Stramaccioni) som inte på något sätt skulle kunna palla en situation post Mourinho när själva klubben var i brygga, lika skickligt är det att utse en som vet att leverera även om det är turbulent där borta på kansliet.

Tränare -8
Walter Mazzarri har inte misslyckats under hela den tid han tränat fotbollslag. Imponerande. Nu angör Mazzarri en av den italienska fotbollens tre stora och han har valt klokt. Inter är i brygga, både spel- och ägarmässigt, och har inte gjort klart med några stora namn (som med automatik innebär krav på stora resultat). Tvärtom. Han har fått spelare vars kontrakt gått ut och unga spelare som i och för sig kostat, men som ändå varit billigare än motsvarande äldre spelare. Det finns alltså inget att förlora. Mazzarri har precis allt att vinna.

3-4-2-1 i Napoli har blivit till 3-5-2 i Inter. Det har blivit det eftersom truppen i Diego Militos frånvaro inte innehåller någon anfallare som kan hålla fortet på egen hand. På sikt kommer dock Mazzarri att vilja ta sig tillbaka till sitt älskade 3-4-2-1. Det är tjänstefel att tro något annat. Och det är då som Inter kan gå för ligatiteln.

Målvakt – 8
Samir Handanovic har visat sig vara precis så bra som Inter hoppats när man lade drygt 20 miljoner euro på den som skulle efterträda Julio César. 29 år i passet innebär att slovenen utan vidare kan stå där i fyra-fem år till. Om nu inte ännu större klubbar som Barcelona, som varit och är sugna på Handanovic, går till full attack och lägger upp en hög pengar det inte går att säga nej till. För Inter kan säga ja till en försäljning. Klubben har tre intressanta unga målvakter utlånade – Bardi (Livorno), Belec (Olhanense) och Di Gennaro (Cittadella) – och det hade inte varit speciellt svårt att argumentera för att ”ett ungt Inter” skulle satsat på en ung Bardi, som imponerat stort under två säsonger i Serie B.

Januarinyförvärvet Juan Pablo Carrizzo (29) och veteranen Luca ”Mannen från Gorgonzola” Castellazzi (39) backar upp. Målvakterna är det här Inters främsta lagdel.

Backlinje -7
Världens bästa backlinje finns inte mer. Det var länge sedan Maicon-Lucio-Samuel-Zanetti gick hädan och först nu ser Inter ut att ha fått huvudet över ytan igen. Den där ”världens bästa backlinje” var, precis som demontränaren José Mourinho, något klubben var tvungen att ”driva ut” för att återigen kunna fungera. Mazzarri har tagit med sig Hugo Campagnaro (Napoli) som garant i den trebackslinje där Andrea Ranocchia börjar se bra ut igen, Juan Jesus får vem som helst att gråta och nestor Walter Samuel med ålderns och spelstilens rätt går mycket skadad.

Nye Wallace (Chelsea), Mazzarri-adepten Rolando (Napoli) och hemvändande Marco Andreolli (Chievo Verona) är Inters mittbacksalternativ. Det är en mittbacksbesättning som Mazzarri kommer att hitta rätt med. Tro inget annat.

Mittfält – 7
Det ser sådär ut på kanterna på Inters femmannamittfält. Jonathan eller egentlige vänsterspringaren Yuto Nagatomo till höger och någon i statiska duon Alvaro Pereira-Joel Obi till vänster. Illa, illa. Det ser oändligt mycket mer intressant ut centralt i banan. Och då menar jag inte Fredy Guarin, som med sin ”larger than life-mentalitet” tar avslut i vilket läge som helst, utan nye Saphir Taïder (Bologna), gamle Esteban Cambiasso och unga spelfördelaren Mateo Kovačić.

Precis innan säsongsstarten anlände Taïder är inget annat än ”nye Cambiasso” (33 just fyllda) och det skall bli ett nöje att se de båda gå parallellt när Inter ser till att fransk-algeriern får precis rätt utbildning. Taider är tuff, har fina fötter och ståtar med en fin speluppfattning. Alla vet vad universalgeniet Cambiasso kan och vi … älskar det. Jordfräsen Gaby Mudingayi, studsige McDonald Mariga och trötte Zdravko Kuzmanovic lämnar knappast avbytarbänken. Om de nu inte lämnar både klubb och land.

Anfall -7
Inter går i väntans tider. Man väntar på att Milito skall komma tillbaka från sin skada och hoppas att ungtupparna visar rätt attityd under tiden. Inter paxade tidigt Mauro Icardi (Sampdoria), tvekade inte att lägga mycket pengar (12,5 miljoner euro) och det betyder att Mazzarri, trots att han då representerade Napoli, gjorde tummen upp för affären. Icardi eller likaledes nye Ishak Belfodil (Parma) får sällskap av högerkantspringaren Rodrigo Palacio, mycket pålitlig målskytt för en egentlig kantspelare, eller vänsterspringaren Rubén Botta (Tigre). Och någonstans i ett inte optimalt konstruerat anfall gör Ricky Alvarez sin grej. Tekniken är det inget fel på, men den som en gång var den ”nye Kaka” är inte tillräckligt direkt i sitt agerande.

La chiave del successo - Nye tränaren Mazzarri missar inte det här. Det betyder inte att det blir ligatitel, utan att ett Inter i stor förändring slutar 4-5. Habilt. Mazzarri style it is.

Il dubbio - Ett ägarbyte är ett ägarbyte. Det går inte att förutse exakt vad som kommer att hända, men det finns all anledning att anta att det kommer att påverka negativt. Det är därför Mazzarri sitter där han sitter. Det är han som är garanten i en turbulent situation.

Total: 44/60

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>