Guida al Campionato – posto 17 – Genoa

Klubben – 6/7
Det händer märkliga saker i Genoa. Inte bara det att Enrico Preziosi gör allt märkligare saker för varje säsong, utan det faktum att han under sommaren släppte in Antonio Rosati (Varese) som vicepresident efter att inte alla ha kunnat härbärgera Pietro Lo Monaco för ganska exakt ett år sedan. Å ena sidan har Preziosi fungerat bäst när han styrt och ställt på egen hand, å andra sidan har Preziosi slutat fungera och verkar behöva hjälp. Rosati kan alltså vara helt rätt för sin president, men det finns ingen tvekan om att det finns något vi fortfarande inte fått veta om hans entré i Genoa.

Vid sidan av Rosati har det också bytts sportchef. Stefano Capozucca out, Daniele Delli Carri in. Det är inget byte Genoa vinner på, tvärtom. Men, jämfört med hur det var under tiden med Lo Monaco är Preziosi tillbaka i en situation där det är han och ingen annan som bestämmer. Back to basic alltså för den klubb som så länge agerade så rätt, men som de tre senaste säsongerna gått hur fel som helst.

Tränare – 6
Gamle spelfördelaren Fabio Liverani (Perugia, Lazio, Fiorentina, Palermo) går från juniorlaget till A-laget och är inget annat än en rejäl chansning. Liverani som A-tränare har tillskrivits bevisat kloke Rosati, den nye vicepresidenten, och det gör att jag är mer positiv än vad jag annars skulle vara. Rosati har gott omdöme och är både metodisk och långsiktig i sitt arbete.

Målvakt – 6
Efter den misslyckade chansningen med portugisen Eduardo satsade Genoa säkert och valde Sébastien Frey som ny keeper inför 2011/12. Efter två säsonger med fransosen (Bursaspor) är det dags att ge en av klubbens många lovande unga målvakter chansen. Mattia Perin (Pescara) har hämtats hem till fadershuset efter att ha imponerat stort ifjol med sitt atletiska målvaktsspel. Nästan lika lovande Antonio Donnarumma (-90) fortsätter som andreman och där borta i Bari skaffar sig Eugenio Lamanna (-89) precis rätt rutin. Regeln som gäller? En ung keeper och Serie A är alltid en chansning.

Backlinje – 7/6
Det var ingen ordning i Genoa ifjol och det visade sig även i backlinjen. Det blev bättre först efter att jätterutinerade duon Daniele Portanova-Thomas Manfredini anlänt i januari. Årets säsong ser firma Portanova-Manfredini fortsätta i mitten, men med Alessandro Gamberini (Napoli) och nye fransosen Sebastian Di Maio (Brescia) som back up istället för härligt krigande Andreas Granqvist (Krasnodar) och Cesare Bovo (Torino), skadedrabbad men oj vilka fötter. Om nu inte hemvändande tuffingen Diego Polenta (Bari) vinner Liveranis förtroende under försäsongen och undviker en flytt tillbaka till Sydamerika.

Det finns nytt blod på kanterna också. Till höger lär allroundskickliga succén Mario Sampirisi (-92) hålla undan för kroatiska högerbacken Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb), 92:an som Genoa betalade fyra miljoner euro för, och ute till vänster får Luca Antonelli svårt att hålla undan för den hårt arbetande och lite flängige Giuseppe Marchese (Catania). Vrsaljko och Marchese får tillfälle att göra sin grej i Genoa efter att Emiliano Moretti (Torino) och Mattia Cassani (Palermo) lämnat Ligurien.

Mittfält – 7
Ut med det gamla, in med det nya. Francesco Lodi (Catania), inte bara legendarisk CaC-tröja utan också skicklig spelfördelare och en av de allra främsta på fasta situationer, håller i taktpinnen med två av fjolårsbesvikelsen Matuzalem, hemvändande Isaac Cofie (Chievo Verona), Milan-uppvaktade slovaken Juraj Kucka och rödhårige bollvinnaren Davide Biondini (Atalanta) vid sin sida.

En drös mittfältare har fått lämna – helt insomnade vänstersläggan Juan Vargas (Fiorentina), skadedrabbade Bosko Jankovic (Hellas Verona), januarilånet Marco Rigoni (Novara) och Enis Nadarevic (Cesena) – och klubben vet inte vad man skall göra med flera av dem – vänsterfotade kreatören Valter Birsa, likaledes vänsterfotade Dániel Tőzsér och Felipe ”Walala” Seymour (Chievo Verona). Här har vi baksidan av myntet, den som berättar om det som inte är bra med att snurra så många spelare som Genoa väljer att göra. Många av dem är bara inne och vänder under en säsong och det är alltså långt ifrån säkert att man ”blir av med dem” när man inte längre behöver dem. I skrivande stund går 13 (sic!) kontrakterade spelare och väntar på ny klubbadress efter att de inte är tänkta att ingå i säsongens Genoa. Att distribuera spelare till behövande klubbar kan handla om att metodiskt vårda sina relationer, men i Genoas fall handlar det minst lika mycket om att inte agera tillräckligt långsiktigt och att inte vara tillräckligt programmerad.

Anfall – 7
Målgaranten Alberto Gilardino (Bologna) med Andrea Bertolacci, underskattad och målfarlig, och en pånyttfödd (?) Mario Santana (Torino) i släptåg kan bli riktigt bra. Och tänk om Genoa kunde låta bli att inte veta vad man skall göra med Birsa aka sälja till Milan, och låta slovenen ligga på det där offensiva mittfältet?

Bakom den ordinarie besättningen ser det inte lika bra ut. Vice centertanken Antonio Floro Flores (vad har han gjort för ont för att inte få rätt uppskattning?) är på väg bort och ungtuppen Pape Moussa Konaté (Krasnodar) är ny i Italien och ingen man kan räkna med under tiden han acklimatiserar sig. Det vill till att Genoa gör klart med den Emanuele Calaiò (Napoli) som påstås klar.

Ciro Immobile (Torino) blev ingen hit och lämnar tillsammans med ständiga Genoa-hiten Marco Borriello (Roma), Cristóbal ”El Niño Vertical” Jorquera (klubb ej klar) och Zé Eduardo (Siena).

La chiave del successo - Finfina mittlåset Portanova-Manfredini stänger igen, Lodi spelfördelar som … Lodi, Bertolacci är elektrisk på det offensiva mittfältet och Gilardino hugger som en kobra i straffområdet. Det är inte alls omöjligt att just det händer.

Il dubbio - Liverani är nästan helt ny som tränare och hur-ny-som-helst på den här nivån. En chansning alltså, som tillskyndarna vill få till finkalibrerad och välkalkylerad risktagning.

Total: 40/60

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>