Guida al Campionato – posto 13 – Bologna

Klubben – 7
Albano Guaraldi sliter för att hålla greppet om Bologna. Och som han sliter. Först avpolletterade han kaffekungen Massimo Zanetti och sedan slipade affärsmannen Maurizio Setti och dennes försök att (tillsammans med oligarken Gabriele Volpi) lägga beslag på Bologna. Guaraldi gör det tillsammans med klubbdirektör Roberto Zanzi, som skickligt utnyttjar sin presidents fulla förtroende och inte på något sätt fulla plånbok.

Guaraldi har styrt detta Bologna sedan april 2011, då han blev fjärde president under en oändligt turbulent säsong. Inte på planen, men vid sidan av. Sergio Porcedda visade sig inte ha några pengar, nämnde Zanetti hade pengar men baxade sig ur och Marco Pavignani var bara en tillfällig lösning. Ecco Guaraldi. Han skred till verket med en spelatrupp konstruerad av Porceddas sportchef Longo, valde Zanzi som klubbdirektör framför skicklige Salvatori och började sakta men säkert att göra Bologna ännu bättre. Det är inte längre snubbla kvar i Serie A som gäller (17:e, 17:e och 16:e plats), som under de föregående säsongerna, utan fight om en plats på den övre tabellhalvan aka colonna sinistra.

Guaraldi-Zanzi saknar inte utmaningar. Med tunn plånbok har klubben bara att släppa iväg eller inte kunna lösa lånade spelare som slår igenom. Under duons två första somrar lämnade först Miguel Britos (Napoli) och sedan Jean-Francois Gillet (Torino), Gastón Ramírez (Southampton) och Marco Di Vaio (Montreal Impact). Den här sommaren ”försvann” lånade Alberto Gilardino (Genoa) och mittfältsdynamon Saphir Taïder (Inter). Zanzi vet att reparera. Och han vet att se till att förra sommarens ifrågasatte Alessandro Diamanti är kvar. Guaraldis Bologna har inte mycket pengar i plånboken, men är i väldigt goda händer.

Tränare – 7
Stefano Pioli går från klarhet till klarhet. Han har gjort bra ifrån sig och uppnått det han skulle på alla ställe utom i hemstaden Parma. Där och då fick han lämna till förmån för Claudio Ranieri, men efter det har han levererat i Grosseto, Piacenza, Sassuolo och Chievo. Han hade fixat det i Palermo också, om han bara hade fått fortsatt förtroende av den vulkaniske president som regerar där nere på ön. Palermos loss blev Bolognas gain. Ut med Bisoli och in med Pioli, med en slutlig niondeplats som resultat. Nionde plats blev till 13:e ifjol och Pioli fortsatte visa att han är en av den italienska fotbollens mest intressanta tränare.

Pioli använder sig av flera spelsystem för att få sitt Bologna att gå så bra som möjligt – 4-3-2-1, 4-2-3-1 och 3-5-2. Säsongens upplaga börjar med fyra man längst bak, två tillbakadragna innermittfältare, ett offensivt mittfält på tre man och en centertank längst fram. Vi vet inte hur det slutar, men vi vet att Pioli vet att få detta Bologna att fungera.

Målvakt -6
Same procedure as last year. Gianluca Curci är försteman och Federico Agliardi hans wing man. Ifjol var Curci den kalkylerade chansningen som inte gick hem. För mycket skador helt enkelt och Agliardi fick kliva in. Den här säsongen skall klubbdirektör Zanzi och det gamla Roma-löftet visa att de båda vet exakt vad de gör när Zanzi återigen väljer Curci. Hans företrädare Gillet var och är en riktigt bra målvakt, något som Curci ännu är långt ifrån att ha visat. Jury’s still out.

Backlinje – 7
Underskattade György Garics eller nya slovakiska landslagsmannen Marek Cech (Trabzonspor) till höger och Archimede Morleo, Mathías Abero eller kanske nye Diego Laxalt (Inter) till vänster om mittlåset Antonsson-Natali. Där har ni säsongens fyrbackslinje. Hårt spelande Cesare Natali, skadad direkt efter att ha anlänt ifjol, kommer att vara hur nyttig som helst med sin stora rutin och duktige och hårt Östeuropa-uppvaktade Frederik Sörensens närvaro gör att Pioli när som helst kan byta till tre man längst bak. Pioli-favoriten Andrea Mantovanis (Palermo) ankomst inte direkt minskar sannolikheten att detta Bologna kommer att spela med trebackslinje.

Nämnde Sörensen, allt bättre Nicolò Cherubin är utmärkta alternativ till Antonsson, Natali och Mantovani, men får börja på bänken tillsammans med Bagni-scoutade mittbacken Uros Radakovic. Högerbacken José Angel Crespo (Hellas Verona) lånas ut igen.

Mittfält – 7
Med nämnde Taïder i Inter håller gamla Inter-löftet Rene Krhin och återvändande Francesco Della Rocca fortet framför backlinjen och man har allroundskicklige Michele Pazienza och uruguayanska vakthunden Diego Pérez som uppbackning. Krhin-Della Rocca-Pérez-Pazienza är en utmärkt defensiv innermittfältsbesättning och Pioli kommer att se till att säsongens Bologna mår bra just där centralt i banan precis framför backlinjen.

Bolognas offensiva mittfält/släpande anfall har tappat sexmålsskytten Manolo Gabbiadini (Sampdoria), men Diamanti är kvar precis som Panagiotis Kone och dennes sex ligamål. Lazaros Christodoulopoulos, som anlände i januari ifjol, tar plats till vänster om Diamanti och har fått den hela försäsong med laget som i slutändan kommer att innebära ännu en ”bra grek” där bredvid ”Diamantinho”.

Vänsteranfallaren Henry Giménez (Grosseto) blir ivägskickad på nytt.

Anfall – 7
Olyckskorparna säger att Bologna inte kan överleva utan fjolårets 13-målsskytt Gilardino (Genoa) och nämnda sexmålsskytten Gabbiadini (Sampdoria). Det beror på hur man ser på det. Gilardino ersätts mer än väl, och hur skickligt som helst, med Rolando Bianchi (Torino). Denne är minst lika bra som Gilardino och lagkapten Diamanti, som stannar för att spela ordinarie fotboll inför Brasilen 2014, kommer att vara ännu bättre än vad han var ifjol. Alltså bra jobbat av en klubb som ”inte har några pengar”. Alltså ett anfall som kommer att fungera.

Pioli-adepten Davide Moscardelli, rumänska Inter-lånet Denis Alibec och gamla U21-centertanken Robert Acquafresca (Levante) börjar på bänken. Om nu inte Bologna återigen skickar iväg Acquafresca. Synd på så rara ärtor.

La chiave del successo - Det är Diamanti som skall göra det. Han stannar för att spela ordinarie inför nästa sommars VM-slutspel och bär detta Bologna på sina axlar. Fantastiska axlar it is.

Il dubbio - Bollarna måste hitta fram till nya skyttekungen Bianchi och det är Diamanti tillsammans med kantspringarna Garics-Morleo som skall göra det. En skada på Diamanti finns bara inte.

Total: 41/60

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>