Chinaglia coming home

Han som dog i Naples, fast fel Napoli i fel land, är på väg hem. Ni som följer il calcio vet att det handlar om Giorgio Chinaglia, en av den italienska fotbollens tydligaste fanbärare och en spelare som efter karriären hållit på med … lite allt möjligt.

Chinaglia tillbaka hem och till den grav som är gode vännen Tommaso Maestrellis. Duon tog Lazio till en oförglömlig ligatitel 1974, men den gamle Roma-mittfältaren Maestrellis alltför tidiga död gjorde att de himmelsblå inte kunde bygga vidare som tänkt.

Det är lätt att låta de där sakerna efter karriären ta för stor plats när man skall sammanfatta Chinaglia. De var inte vackra, men hans 98 mål på 209 ligamatcher under sju säsonger i Lazio var hur vackra som helst. Och scudetton ’74 var ännu vackrare.

Chinaglias karriär var och är hur intressant som helst. Föräldrarna iväg till Cardiff i Wales för att undkomma de bistra tiderna i Italien efter andra världskriget, försöken att ta (fotbolls)plats i först Cardiff och sedan Swansea, återkomsten till hemlandet i Massese (Serie C), fortsättningen i Internapoli (också Serie C) tillsammans med vännen och lagkamraten-på-repeat Giuseppe Wilson, genombrott (och ligatitel) i Lazio och sedan en ocean av tid i New York Cosmos där på andra sidan oceanen.

Men, en massa säsonger och hög profil som både spelare och klubbdirektör i New York Cosmos räckte inte. Inte för att göra USA till Chinaglias hem. Nu på söndag 07.10 landar Alitalias flyg på Fiumicino med Lazios stora centertank för vidarebefordran Prima Porta-kyrkogården i Flaminio. Chinaglia coming home.


Chinaglia, Giorgio talar ut på tuttomercatoweb.com bara veckor innan han dog.

/Borell

Lästips: Arrivederci Swansea – Risoli, Mario (Mainstream).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>