Confidence, Cohen – om att inte öppna dörren när det knackar

Att sätta emot
Först efter det är det lätt att vara efterklok

Le-Tour-de-France-dans-les-Pyrenees-2005b_zoom

– Jag har alltid försvarat dom orangea färgerna och jag hade gärna pensionerat dom

Orden är Samuel Sánchez. Den 35-årige spanjoren har spenderat hela sin karriär i Euskaltel-Euskadi, det baskiska laget som rullat genom skogar och över Pyrenéer iförda sina lysande orangea tröjor. Inför säsongen gjorde den baskiska regeringen klart att de skulle sluta sponsra laget, det fanns inte pengar. Kvar stod teleföretaget Euskaltel och när de inte hittade någon samarbetspartner kom beskedet att 2013 skulle bli stallets sista säsong.

För två veckor sedan, mitt under brinnande Vuelta a Espana, dök dock en frälsare upp. En frälsare iklädd röd overall och ett par snabba solglasögon, nämligen Ferraris Fernando Alonso. Den cykeltokige F1-stjärnan är likt Samuel Sánchez född i Oviedo i Asturien och kommer till 2014 köpa upp World Tour-licensen och rädda laget. Frågan är dock hur mycket av det anrika cykellaget Alonso räddar; under den nya regin kommer stallets bas flytta från Baskien till Asturien.

Euskaltel har sedan sitt bildande 1994 jobbat enligt den princip som går att känna igen från fotbollslaget Athletic Club Bilbao, de har byggt sitt lag endast med cyklister från eller med någon slags koppling till Baskien. Den olympiske mästaren Samuel Sánchez, som under flera år varit lagets stora stjärna, är del av den senare kategorin. Han är född i Asturien men inledde som 19-åring sin karriär i det baskiska Olarro-stallet och blev i och med det adopterad av regionen.

Inför årets säsong tog stallet, av ekonomiska och politiska skäl, beslutet att börja anställa icke-basker.

I en artikel i NY Times från juni 2013 berättar den baskiska journalisten Unai Larrea att laget bildades bland annat för att ”visa att basker inte är ett folk som går runt med vapen på gatorna och detonerar bomber”. Ett citat som refererar till den baskiska terroristorganisationen ETA som härjade runt i Spanien som värst under 1990-talet.

A fan waves a Basque flag as Spain's Sam

Stolthet över sin region, sin bakgrund, sitt språk. Det är beundransvärt att våga och orka, för det krävs faktiskt mest ork, stå upp för det man tror på. Euskaltel-Euskadi, där den senare delen är regionens namn (Euskadi betyder Baskien på baskiska), har varit en sportslig förlängning av den baskiska stoltheten. Den lokala regeringen har pumpat in folkets pengar i ett cykelstall som sedan fått folkets kärlek i retur. Romantiskt – men en romantisk dröm som finanskrisen till slut tog död på. Euskaltel-Euskadi har sedan starten suttit lugnt och sippat på sitt txakilo-vin när kapitalstarka krafter har knackat på dörren, till slut sparkades den in. De baskiska cykelpengarna kommer framöver läggas på continental-laget Orbea samt amatör- och ungdomscyklister i regionen.

– Fernando Alonso är medveten om de ekonomiska svårigheterna inom hela sportvärlden och vill uttrycka sin enorma tacksamhetet gentemot Euskaltel för deras stöttning och inblandning i att göra stallet till en institution inom cykelsporten. Han vill samtidigt tacka alla baskiska fans som stöttat laget även genom de svåra tiderna och önskar att de kommer stötta det nya projektet med samma passion som tidigare.

Den sista meningen från det där pressmeddelandet är viktig. För att behålla en del av Euskaltel-stallets identitet behöver Alonsos nya projekt få med sig fansen. Ni vet hur det brukar se ut när Tour de France når Pyrenéerna och vägkanterna står i brand, fyllda av orange-klädda baskiska fans. Visst kommer de cykeltokiga fansen finnas kvar, men det lag som var deras kommer vara borta. Euskaltels storhet har inte alltid varit det sportsliga utan istället sitt sätt att visa att det går att göra saker på sitt eget sätt, och göra det bra. Det är tack vare det de har fått många supportrar och sympatisörer även utanför Baskien. I tidigare nämnda NY Times-artikel säger Euskaltel-bossen Igor Gonzalez de Galdeano det bäst.

– En etappvinst här (Tour de France 2013) är vårt mål. Du vet, på 12 år har vi bara vunnit fyra etapper. Folk tror att vi vinner många fler etapper och det är på grund av att vi är ett väldigt viktigt stall med en filosofi som skiljer sig från de andra lagen.

A0_TwDNCMAAu-0o

World Tour-licensen är köpt och flytten till Asturien är så när som helt bekräftad. Vilka som blir sponsorer spekuleras det fortfarande kring men Fernando Alonso kommer i alla fall enligt uppgift erbjuda i stort sett alla som jobbar inom laget en fortsättning i det nya projektet. Det som ska byggas runt Samuel Sánchez, Igor Anton, Mikel Nieve och bröderna Izagirre.

Men.

Alonso har tidigare varit sugen på att bilda ett cykelstall tillsammans med gode vännen Alberto Contador och ryktena kring att den tvåfaldige Tour de France-vinnaren ska ansluta till det nya projektet känns inte helt otroliga då Contadors lag Saxo Bank för tillfället är kapitalsvagt.

”Think. The big fucking picture”, sa Tony Soprano en gång i tiden. Att Alonso nu går in i cykelsporten för att bilda ett lag byggt kring Alberto Contador är inget långskott, sen om han kommer till 2014 eller 2015 är svårt att sia om. Alonso vet, likt Tony Soprano, när det är dags to make a move.

– Det här projektets mål är främst två saker; att få in de bästa aspekterna av cykelsporten till Formel 1, som uppoffring, beslutsamhet och disciplin, och samtidigt få in de bästa aspekterna av F1 till cykel. Förhoppningsvis kan vi hjälpa till med saker som image, organisation, marknadsföring och professionalism.

/Bernövall

Edit: Den 23 september 2013 förklarade Fernando Alonso att köpet inte blir av. Det fanns inte tillräckligt med tid för att få ihop ett lag. Euskaltel går i graven och Alonso hoppas på att starta ett helt nytt stall till 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>