Down with history, up with your head – om Danilo Di Luca och Luca Scinto

giro-d-italia-2013-doping-di-luca-positivo

Jag tänker på den befriande känslan när en vinylskiva som hakat upp sig mitt under Pink Floyd-mästerverket Echoes lossnar och låten fortsätter.

På den vinylskiva som är cykelsporten har nålen länge stått på ett ställe och spelat samma upprepande ljud. Ljudet av dopningserkännande cyklister som ber om ursäkt och försoning. Danilo di Luca fick i måndags nålen att lossna – sedan bytte han skiva och spelade Toto på högsta volym.

Om Danilo Di Luca fått som han ville hade sprutor och nålar kastats över honom, likt kepsar över en NHL-spelare, när han under fjolårets Giro d’Italia fullbordade sitt hattrick. Hattrick i positiva dopningsprov.

Di Luca har, trots sin livstidsavstängning, aldrig uttryckt någon ånger och i en intervju med italiensk TV i veckan slog han fast en ”sanning” som fått rubriker; ”90 procent av cyklisterna i Giro d’Italia är dopade”. I led med den gamla Sting-devisen ”If you love somebody set them free” tycker han även att man ska tillåta dopning.

Danilo Di Luca har ingenting att förlora och väljer genom sina uttalanden att ta på sig den ensamma rollen som förespråkare för dopning. Och trots hans uppenbara karisma kan det bli svårt att få med sig fler på tåget.

Om vi tar Di Lucas siffra på 90 procent och funderar i en halvsekund så kommer vi fram till att det logiskt lär innebära att alla som vunnit någonting inom cykelsporten varit dopade. Reaktionerna på det påståendet har från gamla lagkamrater varit hårda.

Vincenzo Nibali sade att Di Luca var en bra lagkamrat men att han nu ”nog blivit lite hjärnskadad”, Joaquin Rodriguez spelade ett säkert kort då han inte tycker att Di Luca förtjänar uppmärksamhet på de nu aktivas bekostnad och Damiano Caruso kontrade med en egen siffra – enligt honom är 99 procent av dagens cyklister rena.

Den intressantaste kommentaren stod dock Di Lucas gamla sportchef Luca Scinto för.

scinto-di-luca

Om ni hängde med i vinylsnacket i början av texten så förstod ni att Pink Floyd är den goda sidan och Toto den onda sidan. Om Di Luca är uppenbart Toto så vill Luca Scinto verkligen vara Pink Floyd – men egentligen agerar han i något slags mellanland. En Darth Vader med masken av.

Luca Scinto har snackat mycket den senaste veckan. Förra året var han sportchef för Vini Fantini, stallet som både Danilo Di Luca och Mauro Santambrogio körde för när de testade positivt under Girot. Nu har Vini Fantini blivit Yellow Fluo-Neri Sottoli och många ögonbryn höjdes när de i förra veckan fick ett wild card till Giro d’Italia 2014. Ett wild card som är ett bevis på att Luca Scinto i vissa kretsar är en väldigt populär sportchef.

Scinto har hela tiden sagt att han inte vetat något om den pågående dopningen inom Vini Fantini och direkt efter Di Luca och Santambrogios positiva test förra året konstaterade han att han ville ”slå till dem”.

När Giro-inbjudan blev officiell ville han inte titta bakåt.

”Jag vill inte prata om de som förra året var nära att se till att 40 personer blev av med sina jobb. I år är det annorlunda. Vi är ett nytt lag, ett helitalienskt lag, som betalar all sin skatt i Italien.”, sa Scinto till Cyclingnews.

Efter Di Lucas senaste uttalande kunde Scinto dock inte hålla igen när han fick chansen att bemöta sin gamla cyklist. ”Di Luca är en idiot”, slog han fast innan han återigen berättade att han förra året var emot beslutet att ge Di Luca ett kontrakt och att Yellow Fluo-Neri Sottoli är ett helt nytt projekt.

Det är sådant bra snack som gett Luca Scinto och hans nya lag en plats i Giro d’Italia, för sportsligt är de svagare än någonsin.

Svensken Gustav Larsson, vars stall IAM nobbades av Girot, är en som reagerade på Yellow Fluo-Neri Sottolis wild card. Till Malena Johansson på eurosport.se sa han, ”Italien har fortfarande inte kommit ur det mörka 90-talet”.

Jag vet inte om Larsson har rätt men Yellow Fluo är ännu ett bevis på att samröre med dopning inte straffas hårt så länge du har rätt trådar att dra i. Ännu ett bevis på att problemen inom cykelsporten sitter högre upp än toppen av Etna.

Luca Scinto borde självmant ha lämnat cykelsporten efter förra säsongen och nu när han ändå är kvar borde hans lag inte bjudits in till Giro d’Italia. Visst, jag kan köpa att han inte hade någonting att göra med Di Luca och Santambrogios dopning – men det tyder i sådana fall på ett svagt ledarskap. Om Scinto inte bara vill prata negativt om dopning, utan faktiskt på riktigt göra något åt den, så borde han erbjuda sin roll till någon som har kunskap nog att göra det.

***

En som inte behöver fundera på sin framtid inom cykelsporten är Danilo Di Luca. Men det blir spännande att följa hans karriär som drogliberal, statistiker och sanningssägare.

/Bernövall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>