Totò al Giro d’Italia – Djävulen, Girot och den stora kärleken

bobet_schotte_1948_smoke

Artisten och maträtten Meat Loaf sjöng en gång i tiden om att han skulle kunna göra allting för kärleken, men inte det.

Vad Meat Loaf menar med ”det” är än idag ett ständigt ämne för debatt. Kanske menade han att han skulle kunna tänka sig göra allt för kärleken utom att försöka vinna Giro d’Italia samtidigt som han var besatt av djävulen. I sådana fall är han en sämre romantiker än professor Totò Casamandrei.

Här är en liten historia.

Kärlekshistorien mellan Totò och Doriana inleds när Totò, till vardags lärare och professor, är domare i en skönhetstävling som Doriana deltar i. Totò faller pladask och ser ingen anledning att hålla tillbaka sina känslor då han direkt deklarerar sin kärlek för henne. Doriana blir inte överdrivet imponerad av den betagna professorn utan avfärdar honom med orden, ”Jag gifter mig med dig om du vinner Giro d’Italia”.

Att vinna Giro d’Italia är så klart en hopplös uppgift för en ordinär professor utan atletisk färdighet, men när en uppgiven och desperat Totò deklarerar att han till och med skulle kunna sälja sin själ till djävulen för Dorianas skull så öppnar sig en möjlighet.

Djävulen är en lyhörd demon och skickar en av sina undersåtar till Totò med ett förslag. Djävulen lovar att se till att Totò vinner Giro d’Italia i utbyte mot att han efter genomförd tävling ger både sin själ och sitt liv till honom. Den kärlekskranka professorn går med på uppgörelsen och det är först när halva Girot är genomfört, och han är i ledningen, som det slår honom vad som är på väg att hända.

Med en vinst- och själstörstande djävul inom sig måste sedan Totò försöka rädda sitt liv genom att inte vinna Giro d’Italia. Ett svårt uppdrag men som tur är har han Doriana, sin mamma och deras kvinnliga list till hjälp.

imm

Historien om Totò och Doriana är handlingen i den italienska komedifilmen Totò al Giro d’Italia från 1948. Filmen är ett suveränt tidsdokument över både italiensk film och cykelsport.

Totò spelas av en skådespelare med samma namn, nämligen den legendariske komikern och napolitanaren Totò – aka il principe della risata. Men det är några av hans motspelare som snor min uppmärksamhet.

I den uppdiktade upplagan av Giro d’Italia så får vi se flera av den tidens, och tidernas, största cyklister – inte minst Gino Bartali och Fausto Coppi. De trampar inte bara fram på sina cyklar utan medverkar i flera komiska scener, inte minst en som innefattar en rejäl dos cigarrökning, och tar framåt slut även ton.

Även om din italienska, likt min, är bristfällig så är Totò al Giro d’Italia värd att kolla in då den är full av fantastiska cyklar, kläder, näsor och frisyrer. Letar man på rätt delar av internet kan man hitta filmen i sin helhet.

/Bernövall

***

giro2

tostamp139

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>