Kategoriarkiv: Patron del calcio

ss18

Superstrada 18 – verso Nocera – Hållplats Torre Annunziata, Savoia och Giraud x4

En snabb sondering i kartboken visar att det är drygt 33 km mellan Barra i de sydöstra delarna av Neapel och Nocera Inferiore i skuggan av den mäktiga Sorrentiska halvön. Drygt tre mil av kullerstensgator, enkelriktade vägar och infernaliska korsningar. Det är en väg som – i ordning – passerar San Giovanni a Teduccio, San Giorgio a Cremano, Portici, Ercolano, Torre del Greco, Torre Annunziata, Pompei, Scafati, Angri, Pagani för att slutligen vika av vid Nocera Inferiore. SuperStrada Nazionale 18 heter den och bortsett från underlaget är den inget annat än; Super!

Jag tankar min Piaggio Liberty full och ger mig iväg. Nocerina ska ta emot Catanzaro hemma på Stadio San Fransesco d’Assisi. Ett gångbart derby del sud om något. De tre milen tar så när som på två timmar att avverka. Det är en krånglig väg superstradan, i Torre Annunziata viker den – oskyltad – av till vänster.

Efter idel felsvängar hittar jag äntligen rätt och passerar enligt en äldre herres beskrivning domstolshuset i Torre Annunziata. Precis bakom den enorma tribunalen med tydligt facistiska arkitektoniska drag så uppenbarar sig Stadio Alfredo Giraud, hemmaplan för A.C Savoia.

800px-Stadio_Giraud_ingresso

En hyllning till Alfredo Giraud som var vice president i det Savoia som 1924 var ytterst nära att vinna Scudetton. Det var slutspel på den tiden och Savoia tog sig hela vägen till finalen där Genoa över två matcher var för starka. Alfredo var i mångt och mycket hela klubben under den här tiden. Hans tre söner. Raffaele, Michele och Giovanni fostrades alla i Savoia innan de testade lyckan i klubbar som Napoli och Cagliari. Men hemlängtan och påtryckningarna från pappa var alltid för stora och gång på gång återvände sönerna hem för att representera sitt Savoia i såväl Serie C som Serie B. Tre säsonger spelade alla tre bröderna tillsammans, från 1930 till 1932 samt säsongen 1938/39.

2013-03-03 12.59.43

Däremellan fanns det alltid någon Giraud som representerade laget och sin far där ute på planen. Efter att Alfredo dragit sig tillbaka och sönerna en efter en lagt skorna på hyllan så började en ond spiral för Savoia som halkade lägre och lägre ner i seriesystemen. Det skulle dröja fram till 1964 innan laget tog sig tillbaka till Serie C och därmed en nationell serie.

I Torre Anninziata är familjen Giraud förevigade genom arenan och de berättelser om de magnifika bröderna som fortfarande till dags datum berättas av såväl unga som äldre på barerna i Torre Annunziata.

Jag sparkar igång min Liberty och fortsätter efter Superstrada 18 mot Nocera Inferiore. Ovetandes om vad som väntar efter vägen.

Super strada 18 osar av calcio och än är det långt till San Fransesco d’Assisi.

Där, utanför den slitna arenan i Nocera, träffade jag halsduksförsäljaren som kämpade mot sina egna demoner.

En historia vi tar en annan gång.

/Abizzo

dela beretta1

De Laurentiis maktutövande och Il Calcio alá NBA

Det har sagts många gånger förut. Av olika personer inom il calcio. Della Valles har nuddat ämnet. Agnellis har kommit med ideér och Preziosis och Ghirardis har försökt göra sig hörda. Men det finns ingen som är så pådrivande när det gäller att utveckla och driva den moderna fotbollen framåt som Aurelio De Laurentiis och nu när Napoli står starkare än på två decennier tar han tillfället i akt att återigen lobba för sina framtidsvisioner.

En hel del starka spelare står utanför ”la lega”. Juventus, Inter och Fiorentina är några av de klubbar vars inflytande indirekt förvandlats till något av en opposition. Runt bordet sitter istället personer som De Laurentiis, till varje pris kommer försöka få på sin sida.

Hur ser den då ut, il calcio ala De Laurentiis? Bland en uppsjö av amerikanska uttryck som businessplans, events och third millenium finner vi en vision präglad av vad han beskriver som den amerikanska basketligan NBA. De Laurentiis vill ha en stängd liga med 16 lag i varje ”konferens” och med ett avslutande slutspel. Samtidigt vill han vidga fotbollen till en europeisk superliga. De Laurentiis NBA-tolkning är första steget mot hans stora dröm. En stängd europeisk superliga med de mest prestigefyllda lagen. Där ingen kan åka ur så länge som man följer reglerna. Så här fortsätter det när De Laurentiis förklarar för sin ”produkt” för Corriere dello Sport på deras redaktion i Rom.

Verkligheten är en annan och il calcio är trots olika dekret, komplicerade förordningar och vändkors med tillhörande supporterkort fortfarande den liga i Europa som är mest trogen sin historia. Där det på gott, och även litet ont – har hänt minst. Där förändringarna i systemet trots allt har varit få och någon form av relation till det förflutna faktiskt existerar.

Krafterna som arbetar för en tvär förändring. Ja till och med radikal – har nu vind i seglen. För där sitter De Laurentiis runt ett bord i Legan och maler på med sina NBA-ideér och vilka är det då som lyssnar? Ett Roma på väg att amerikaniseras. Mindre klubbar som kämpar både ekonomiskt och sportsligt för att hänga kvar i Serie A och fortsätta vara ett lag i högstaligan. En stängd liga skulle eliminera många tyngder från en hel del presidentis kostymklädda axlar. Lägg där till att den som för ordet, Maurizio Beretta är svagare än någonsin. Hela hans ämbete är ifrågasatt och han står i skuld till de ledamöter han är tänkt att leda.

De Laurentiis har år efter år fortsatt att lobba för sina visioner. Och för var år som passerar tycker jag mig märka att de som opponerar sig, ställer sig på tvären eller bara tar den rationella diskussionen blir färre och färre. Tystare och mindre inflytelserika.

Il calcio som vi känner den – och som vi älskar, bör se upp med amerikanen från Castellamare di Stabia.

Han har momentum, Aurelio.

/Abizzo – stile guerriglia