Kategoriarkiv: Oltrealpi

The Width of a Circle – Wiggins, Froome, Stroszek och Bartlet

Wiggins och Froome på Tour de France 2012

Wiggins och Froome på Tour de France 2012

Allt går i cirklar. Det är grundpoängen i Werner Herzogs film Stroszek som slutar med att den dansande kycklingen vägrar sluta dansa och att det inte går att få stopp på den skidlift som huvudpersonen sitter på. Med uttrycket ”allt går i vågor” menas det rätt uppenbart att allt alltid går upp och ner. Jag undrar om cirkeln har en liknande innebörd, den hamnar ju alltid där den redan varit. När Bradley Wiggins nu tvingas stå över Tour de France så har han därmed bara kommit halva vägen i den cirkel som tog sin början vid fjolårets Tour-seger, det blir en kamp att komma hela vägen runt.

Det har funnits saker att skylla Wiggins nederlag på. Giro d’Italia var år 2013 års mål från start men en bröstinfektion, ett ont knä och ett par blöta utförskörningar ställde till det och tvingade Wiggins att bryta tävlingen. Hoppet om att hinna tillbaka i tid till Touren fanns men förra veckan kom alltså beskedet om att han inte ställer upp.

Skys mastermind Dave Brailsford har hela tiden tänkt sig att Chris Froome ska leda det brittiska stallet i Tour de France. Förra året fick Froome stå tillbaka för Wiggins, och redan då var Froome starkare än Wiggins i bergen. Årets upplaga innehåller mer berg och mindre tempo än förra året och Brailsfords kaptensval blev solklart.

Wiggins har dock inte varit lika övertygad som Brailsford om att han borde stå tillbaka för Froome. Han har pratat om möjligheten att kliva fram om Froome skulle ha en dålig dag och även om chansen att ta en Giro/Tour-dubbel.  Med tanke på den inställningen så lär det kännas som ett ordentligt nederlag när han i juli tvingas följa Contador och Froomes uppgörelse om TdF-segern framför pub-TV:n.

Om Froome lyckas på Tour de France är den adlade nationalhjälten Bradley Wiggins helt plötsligt inte ens nummer ett i Storbritannien längre. Det kommer bli mycket intressant att se hur han tacklar den situationen.

Jag vet inte om ni sett TV-serien Vita Huset, om inte så borde ni göra det. I slutet av säsong 2 hamnar President Bartlet i ett karriärsdefinierande ögonblick, hela världen har fått veta att han har hemlighållit sin MS, hans sekreterare har precis dött, och alla vill ha svar på om han ska ställa upp i nästa val och gå för en second term. Det finns en enkel lösning på den jobbiga situationen, låt rätt journalist få ställa första frågan på den enorma presskonferensen och hitta ett sätt att mjukstarta på innan du berättar att det inte blir någon satsning på nästa val. Men det gör inte Bartlet, han väljer att få frågan om omval direkt, knyter bestämt händerna i fickorna och väljer den svåra vägen.

Det ögonblicket i Vita Huset är både mer dramatiskt och storslaget men ligger trots det rätt nära där Wiggins faktiskt står – skadad och utkonkurrerad finns det två vägar att välja. Froome står redan där redo att ta över, yngre och för tillfället snabbare än sin förre kapten. Det är lätt att vika sig för ett sådant faktum. Men vill Wiggins studsa tillbaka gäller det istället att snabbt hitta nästa mål. Peka på Vuelta a Espana eller VM och ha den tävlingen som ny riktpunkt. En vinst där och den där cirkeln som Werner Herzog var förtjust i är sluten snabbare än någon anat, och en ny kan påbörjas.

/Bernövall

”Because my Dad does”

OLTREALPI

Varför håller du på ditt fotbollslag? I en tid där ”support your local football team” är en term som även används av hammarbyaren som är född i Varberg kan det vara viktigt att zooma ut. 

På sajten Sabotagetimes skriver skribenten Merv Payne om varför han håller på ett blått lag från sydöstra London. 

I ett 70-tals regnigt England börjar det supporterskap som pojken får av sin far. Den enda platsen där de två verkligen förstår varandra är på The Dens läktare. 

Merv berättar om en 1-0-seger hemma mot Carlisle United. Den som blir är startskottet för ett liv med ett fotbollslag – en sådan relation som tar en till platser som Sheffield, Tranmere och Yeovil. 

När kärleken till fotbollslaget stärks så gör relationen mellan far och son samma resa. Och även om det vanligaste läget är förlorarens, och snacket mest handlar om att acceptera sin plats i fotbollsvärlden (”this is Millwall”), så delas även stunder av framgång. 

Som när Millwall spelar final 1999 i Football League Trophy på Wembley (förlust 0-1 mot Wigan), och när de når en osannolik FA-cup final 2004 som spelas på Milennium Stadium i Cardiff (förlust 0-4 mot Man Utd).¨ 

Merv lämnar sedan föräldrahemmet och staden. Förhållandet till Millwall förändras. Närheten till laget behålls genom pappan som skickar artiklar och bilder från de lokala tidningarna. 

Vid 68 års ålder går pappan sedan bort. Inget kommer åter att bli det samma – men trots att sonens supporterskap har förändrats och minskat med avståndet till London så lever identiteten kvar.

När det snackas lagtillhörighet och svaret ”Millwall” alltid får motfrågan ”why?” så är svaret enkelt. 

 - Eftersom min pappa gör det.

/Bernövall

Ursprungligen publicerad 28/08/2012 på eurosport.se

He ain’t heavy, he’s my brother

OLTREALPI

Everton mot Newcastle bjöd på måndagskvällen inte bara på en härligt brittisk fotbollsmatch utan även ett sådant där fint, mänskligt, ögonblick. Till tonerna av The Hollies mindes hela Goodison Park de 96 Liverpool-supportrar som gick bort i Hillsborough-katastrofen under budskapet ”Merseyside United”.

***

En person som vet hur livet på Merseyside fungerar är 1-0-skytten Leighton Baines. Evertons stilsäkre vänsterback växte upp i området innan han flyttade till Wigan för att sätta fart på sin seniorkarriär. Sedan 2007 har han, som har ett LFC-förflutet, spelat i Everton

- I Liverpool är det antingen Liverpool eller Everton som gäller, inte båda två. När man är uppvuxen i området förstår man hur viktigt det är och vad mycket det betyder för alla som bor här. Vissa spelare har flyttat mellan klubbarna men de är inte härifrån. Vi som är det vet att det är en sak man inte gör, har Baines sagt till The Guardian.

Baines, som under de senaste åren blivit en av Englands bästa ytterbackar, är numera Everton rakt igenom men som barn var han under en period Liverpool-supporter.

- Jag började faktiskt som Liverpool-supporter eftersom min pappa höll på dem. Jag avgudade Robbie Fowler och låtsades alltid vara honom när vi lekte på skolgården. Jag var dock fortfarande ung och då jag tyckte det var obekvämt att gå på matcherna så tappade jag intresset för Liverpool – men kärleken för att titta på fotboll levde vidare. Under en kort period gillade jag faktiskt även Blackburn innan jag som 14-åring började gå på Everton.

Sedan Baines kom till Everton som spelare 2007 så har han sin släkt emot sig när det är dags för Merseyside-derby. Alla i Baines-familjen håller på Liverpool och ingen har bytt sida bara på grund av att Leighton spelar i Everton – förutom hans pappa.

- Han kommer på varje hemmamatch när jag spelar och åker på de flesta bortamatcher också. Jag skulle definitivt säga att han håller på Everton, men om du frågar honom kanske han skulle säga att han håller på Liverpool. Vad vet jag, han kanske fortfarande tar på sig den röda halsduken och promenerar ner till puben när deras matcher går på TV.

Förutom den uppfriskande förståelsen av vad lojalitet betyder i fotbollsvärlden så är Leighton Baines även i många andra avseenden en person att uppskatta. En uppfriskande sak är att han, på liknande sätt som cyklisten och Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins,stilmässigt skulle passa lika bra på en popkonsert som på fotbollsplanen ( Ni missade väl inte ”Baines music blog” när det begav sig?). Än viktigare är hans nästan brutala ärlighet. I flera intervjuer har han pratat öppet om sina negativa tankar och sin egen sårbarhet. Så här sa han när han precis kommit till Everton 2007.

- Jag ville så förtvivlat gärna gå till Everton men när allt sedan var klart så fick jag en dålig känsla i magen. Jag var orolig över att det skulle vara svårt att passa in och att de etablerade spelarna inte skulle gilla mig. Jag trodde att de skulle titta på mig och tänka ”vad fan gör en kille från Wigan Athletic här”.

- Jag oroar mig lite för mycket för mitt eget bästa. När vi gick upp till Premier League med Wigan borde jag ha firat, istället oroade jag mig över var jag skulle flytta. Jag var övertygad om att jag skulle bli bänkad.

Förra säsongen var Leighton Baines med i det ”Årets lag” som Premier League-spelarna själva röstar fram. Vad han tyckte om det?

- Helt ärligt så tycker jag inte att jag borde vara med. Men jag är väldigt ärad över att vara det.

/Bernövall

Ursprungligen publicerad 17/09/2012 på eurosport.se