månadsarkiv: juli 2010

Prandelli sveglia la nazionale #2

Prandelli väcker liv i gli azzurri. In med Cassano och Balotelli och kör. Vad skönt.  Det är precis vad det där trötta gamla pissgänget behövde. Lite mer Fay helt enkelt.

Lecce, Venezia, Hellas Verona, Parma, Fiorentina och nu Italia. Roma utelämnades tydligen med flit. Vad är det ni smygromanisti (hardcore för den delen med) har för tes gällande Prandellis val att vara nära sin fru som nyligen insjuknat i cancer istället för att träna Roma? Någon berättade det för mig, men det var så tröttsamt att höra att jag förträngde det. Friska gärna upp mitt minne så att jag kan gråtskratta mig till min semester i Tylösand-land imorgon.

Ni som kan Prandelli vet hur det kommer att se ut. Kul och mycket entusiasm. Stiligt och framgångsrikt. Prandelli vet hur man jobbar med de unga. Han vet vad som krävs för att sätta prima puntan i målläge. Han vet hur man vinner. De 5 åren i Firenze är beviset. Nu får han äntligen möjligheten att jobba med det bästa tänkbara materialet. Avanti.

Forza Prandelli, Italia è con te.

//Wilbacher

Diaboliks ansikte

Häromdan släppte polisen i Palermo uppgifter från en informant. Matteo Messina Denaro, på flykt undan rättvisan sedan 1993 med flera livstidsdomar till sitt namn och numera bossarnas boss i Cosa Nostra, skulle ha gått på fotbollsmatchen mellan Palermo och Sampdoria den 9 maj i år. Diabolik, som han kallas, var enligt tjallaren klädd i rosa Palermotröja, men inte för att han är intresserad av fotboll. Han skulle ha varit på läktaren för ett möte om strategin för den sicilianska maffian. Han själv lär vara emot en upptrappning av våld mot myndigheter som andra inom organisationen vill inleda.

För den som har gått på en fotbollsmatch i Italien är ju informationen lite märklig. Köpa biljett i förväg, visa id-kort, få en biljett med sitt namn noga utskrivet, läsa av streckkoden i vändkorset, identifiera sig igen… Inte så troligt att en av landets mest eftersökta brottslingar gick igenom det där, va?

Men det är inte heller svårt att föreställa sig att Diabolik kunde komma in på Renzo Barbera. Själv har jag gått in på stadion med biljetter med mansnamn på, som jag fått av stewards, och blivit insläppt genom en sidogrind till kurvan eftersom jag var i sällskap med en ultrasledare, vars kamrater senare nästan fick matchen avbruten eftersom de hade en flagga med ett keltiskt kors.

Det ligger inte så långt borta att tänka sig att de som mest drabbas av alla nya regler som ska stävja våld, är de redan laglydiga.

Italienska myndigheter har – hårdare än något annat land, såvitt jag vet – valt att mota läktarvåld med kontroll och registrering. Ändå säger de att målet för åtgärderna är att det ska bli som i andra länder på de italienska läktarna.

Nästa säsong är det inte bara personliga biljetter längre. För att få köpa säsongskort och komma in på bortasektioner måste man ha la tessera del tifoso, ett id- och bankkort med foto, som man bara kan få om man inte har blivit avstängd från stadion eller dömd för något brott i samband med sporttillställningar de senaste fem åren.

Så hur kommer läktarna att se ut när Serie A sätter igång om en månad? Kommer de omhuldade familjerna att vallfärda till arenorna, det som de säger är målet med allt? Eller kommer läktarna gapa tomma? Kommer de organiserade grupperna att lösas upp när de som bojkottar la tessera del tifoso inte kan köpa säsongskort? Eller kommer det att bli en vanlig italiensk halvmesyr, där inte så mycket händer förutom att livet blir lite krångligare för vanligt folk medan de som är sluga nog slipper igenom maskorna?

Det är väl för tidigt att summera än, men det verkar som om antalet sålda säsongsbiljetter har minskat dramatiskt i de olika klubbarna inför den här säsongen. Knappast till någons förvåning.

En märklig sak är att la tessera del tifoso inte är stipulerad av någon lag. Det är en reform som drivs igenom av regeringen utan att något egentligt demokratiskt beslut har tagits. Klubbarna, som är de som ska verkställa alltihop, vill helst inte göra det, men känner sig tvingade.

Igår hade en av kortets uppfinnare, inrikesministern Roberto Maroni, en presskonferens för att presentera ett samarbete med två företag: Trenitalia och Autogrill som har en massa rastplatser längs landets motorvägar. Den som har la tessera del tifoso ska få förmåner hos de två bolagen. (10 procents rabatt på ”il menù del tifoso”  på vägkrogen, vem kan motstå?)

Det här är alltså ett slags kundkort som privata företag pådyvlas av regeringen (som i sin tur ingår avtal med andra privata företag angående samma kort), men som man bara kan få om polisen har givit klartecken att man inte har brutit mot lagen.

Ja, gränserna mellan privat och offentligt är väldigt suddiga här.

Det finns till och med de som säger att kortet är olagligt, eftersom klubbar enligt lagen är förbjudna att ge särskilda förmåner till en viss grupp supportrar.

Förutom Milan, som först introducerade la tessera del tifoso (jag har hört att klubben har vissa kopplingar till regeringen), har Maronis läktarprojekt drivits längst i Florens. Där har polischefen Francesco Tagliente profilerat sig genom fotbollen. Hans modell hyllas ständigt: dialogen med supportrarna, hur stewards ersätter poliser på arenorna, hur lugnt och städat allting är på läktarna.

Andra är inte så nöjda, och berättar om att man kan bli avstängd från stadion i förebyggande syfte eller helt slumpmässigt om man råkat befinna sig på ”fel” plats, eller för att man har suttit på en annan stol än den man blivit tilldelad. Att paraplyer förbjuds på arenan.

Att överdrivna hotbilder används som förevändning för enorma säkerhetsoperationer och alla möjliga sorters beteenden som kan ses som onormala straffas.

Nu har Francesco Tagliente blivit befordrad och fått samma jobb i Rom som han hade i Florens. Han börjar på måndag. Huvudstaden – som är bra mycket mer brokig och bångstyrig än Florens, vågar jag påstå – kommer alltså bli nästa anhalt och skyltfönster för det sociala experimentet.

Så, om ni som jag bryr er betydligt mer om livet på läktarna än om vem Tv4 ska anlita som expertkommentator – där har ni er Serie A-säsong 2010/2011. La stagione della tessera del tifoso.

/Malena

Pronti? Via!

På fel sida Årstaviken jublar Borellito över de – av texten att döma – smått fantastiska nyförvärven hans Firenze del Sud och De Cagnuson nyss rott i hamn. Ett sällan skådat upplägg rör sig i slow motion mot min hänsynslösa replik, men eftersom detta är en alldeles speciell dag låter jag bollen passera och poängen gå förlorad. Men bara för denna gång.

Det är en speciell dag främst för att jag gillar det här bloggprojektet. Jag är nyfiken på Borells bloggande. Han är il catenaccio personifierad och hur kan man inte älska en sådan person.

När det gäller Malena finns ingen nyfikenhet. För er som inte läst eller hört av henne tidigare kan jag bara gratulera. Malena är den enda svenska journalist som på riktigt skulle platsa i redaktionen på en italiensk sporttidning. Jag missar aldrig en text av henne.

Henrione, Henrione. Vi är båda ”nati all´ombra di SvenskaFans” som Dante själv skulle uttryckt sig. Henri som skolats av professorerna på Bocconi är en frisk, ung finsk-arabisk-svensk-noogle-fläkt i catenaccions vagga. En kontrast mot Borell lika nödvändig som intressant.

Det ska bli kul det här. Mycket kul.

A presto Svezia del calcio.

//Wilbacher

Mamma mia quanta roba! – De Cagnuson avanza il Lecce

Det osannolika händer. ”Speciale Calciomercato” på Sportitalia igår kväll och all italiensk mercato-media idag. Lecce beskrivs som ”grande protagonista nelle ultime ore di calciomercato” och är i färd med att plocka den ena utländska spelaren efter den andra ner till Salento. Forumen jublar på ett sätt som jag inte sett sedan jag började följa US Lecce på andra sidan millenieskiftet.

Först brassemittbacken Gustavo (Vasco da Gama), sedan norske mittresen Tore Reginiussen (Schalke 04) och försvaret på plats. I alla fall numerärt. Nu målfarlige offensive mittfältaren Ignacio Piatti (Independiente), bereste vänsterspringaren Vicente Sánchez (Schalke 04) och pånyttfödde frisparksspecialisten Carlos Grossmüller (Danubio). Och nytt hopp för ett mittfält i behov av offensiv kvalitet.

En genial mercato i smyg signerad av allenatore-manager Luigi De Canio, som tvingats utomlands efter att Italiens sportchefer låter Lecce betala priset för att man valt att inte ha just någon sportchef i sin organigramma? Eller en mercato fylld med Papa Waigosar som gör sportchefsrollen nödvändig att besätta? Forumen tror på De Canio. Eller De Cagnuson. Matera-sonen är ju allenatore-manager, både tränare och sportchef, precis som Sir Alex Ferguson och det bör uppmärksammas. Ecco De Cagnuson.

Vi syns och hörs

/Borell

Lady Malena, Henri, lo Spagnolo och jag.

Il Calcio. På riktigt.

Du har kunnat tittat på den tidigare här på Il Calcio al Corso. Nu kan du också läsa den. Il Quartetto del Corso tar sig an allt som har med il calcio att göra på samma sätt som Trio Nizza först gjorde stan och sedan tränade och spelade för sitt Grande Torino i slutet av 40-talet. Glimten i ögat. Intensiteten. Allvaret.

Il Calcio al Corso:s skrivande rosa är stark, mycket stark, och innehåller 3 av de personer jag helst pratar och skriver fotboll med:

- Lady Malena. Kvinnan bakom ”L’eco der core”, Roma-bloggen med det magiska språket, den geniala ”Ménez Update” och konstaterandet att ljuset i familjen Sensis nya hemstad är något alldeles speciellt. Det där sista gör henne till romanista. För det är ju framförallt Romas supportrar och inte laziali som om och om igen talar om det där ljuset och den där solen över den eviga staden.

- Henri Nekmouche. Milanistan som dissekerar sitt Milan och som tillsammans med Arrigo Sacchi ber omvärlden att försöka förstå vad il Cavaliere håller på med. Trots att Silvio inte är lika het som när han tog över klubben 1986. Eller kanske är han lika het fast på andra grejor?

- Thomas ”lo Spagnolo” Wilbacher. Österrikeättad fiorentino doc med en suverän insikt i allt som rör fotbollen i il bel paese. Som fiorentino förvaltar Wilbacher i dagsläget sportchefen Pantaleo Corvino, bloggens kanske största favorit. IC-jakt med Corvino på Balkan kommer att vara ett återkommande tema i bloggen.

Ni som tittat på Il Calcio al Corso eller läst Malena, Wilbacher eller Nekmouche vet vad det kommer att handla om.

Ni läsare har fått en blogg som påpekar för Lillo Foti (Reggina) att han tillsammans med Silvio Berlusconi (Milan) och Giampaolo Pozzo (Udinese) utgör classe di ’86, de presidenter som tog över sina klubbar 1986,  och som får nämnde Foti att le nöjt. I alla fall med ögonen.

Ni läsare har fått en blogg som bryr sig om och tolkar vad det innebär att Gianluca Petrachi, en annan av Corsons favoriter, utsett Matteo Lauriola (Manfredonia) som ny chef för osservatori i Torino.

Ni läsare har fått en blogg som på vägen till Lecces träningsplan i Calimera svänger förbi Vèrnole, tar en kaffe vid piazzan och tittar på huset som en gång innehöll den skoaffär på vars kontor Corvino började sin karriär som sportchef.

Ni läsare har fått en blogg som analyserar vad som händer med Bologna under nye presidenten Sergio Porcedda. Och som vet att det är helt nödvändigt att titta på dennes misslyckade försök att lägga vantarna på Cagliari och hans val av Carmine Longo som l’uomo mercato för att ens ha möjlighet att gå i land med uppgiften.

Ni läsare har fått en blogg där vi är ense i kärleken till il calcio, men också oense om mycket. Framför allt om Cesare Prandelli (ex Lecce, Roma och Fiorentina), nybliven italiensk ct som kommer att upprepa Roberto Donadonis bedrifter på samma post. O Dio!

Vi syns och hörs

/Borell

Il Calcio al Corso #26 – Abbruscato-Tiribocchi-Abbruscato-Tulli

Serie A-snack på Caffetteria del Corso med analys av politiken, spelet och ryktena som är il calcio.

Medverkar gör Kristian Borell, Alex Pintus och Tomas Wilbacher.

Du kan prenumerera på Il Calcio al Corso via RSS.

Titta till Caffetteria del Corsos hemsida.

Missa inte eurosport.se:s lagbloggar för Serie A: Fiorentina, Inter, Juventus, Lazio och Roma.

Se programmet här:

DEL 1:

DEL 2:

DEL 3:

Maxi-rissa Sardegna-Corsica

Två mycket roliga ting att skratta åt en våt sommardag som denna*.

1. Ragatzus ofrivilliga fint som resulterar i mål.
2. Larrivey´s ”finbrallor, munkjacka och Filaskors-attityd”. Han står upp bra dock. Cred för det.

Det ser onekligen laddat ut inför säsongen. Cagliari på den övre halvan i år igen månne?
//Wilbacher

*Bastia är ett lag från Korsika och husserar numera i Ligue 2. Normalt finns ingen rivalitet mellan öarna.

Bologna – nuovi arrivi

Vilket lag håller du på? Med stor sannolikhet svarar du ett randigt lag från norra Italien eller ett huvudstadslag. Oavsett var i Världen du kommer ifrån. Det finns dock ett fåtal som av olika anledningar valt något av provinslagen. Personligen har jag Cecchi Gori´s våghalsiga toksatsning att tacka min ständigt växande passion för de liljebeprydda från Arno-dalen. För vissa räcker det med tröjfärgen.

En snabb analys av fotbollens utveckling under 2000-talet och en hastig blick in i pågående årtionde är nog för att förstå att de stora lagen tar en allt större del av kakan. Fans till mindre lag blir allt färre i takt med att gapet mellan galaktisk och vanligt dödlig blir större. Det är inte lätt för en ungdom att välja ett lag som till exempel Bologna som favoritlag. What is there to love? Viviano på linjen kanske sprätter till med en tv-räddning någon gång per match och flintskalliga Di Vaio får folk att undra om det är DEN Di Vaio när de läser DN´s resultatbörs vid frukostbordet. ”Ballt i så fall”. Men sen är det liksom stop.

En sak som då kan rädda klubbens drömmar om ett starkare varumärke och således fans på andra platser i Världen än i sin egen stad är en prägel av något slag. En ung brasse som med ett par överstegsfinter får jordklotet att stanna, en galning som jagar ner sina motståndare med sylvassa dobbar eller varför inte två unga nordbor som plötsligt samtidigt gör intåg i föreningen?

Inget är officiellt ännu, men efter att ”ha lagt pusslet” (Jensen-Wendt, Ekdal –Klette; här finns tillräckligt med stoff för att göra ryktena till sanningar), som Borell skulle ha sagt, verkar det inte sämre än att BÅDE Albin Ekdal och Oscar Wendt lämnar sina respektive klubbar för spel i la cittá grassa, fetstaden, tortellinins och la mortadella´s hemstad Bologna kommande säsong.

Alla Bologna-fans hemma i stugorna, bara för att sätta orden i mun på grabbarna på tv-sporten, bör jubla samtidigt som den sardiske self made–entrepenören, tillika nybliven President för i rossoblu, Sergio Porcedda kan göra vågen och räkna hem ett par fler fans i Europas nordligaste delar.

Vi på Corson byter inte lag, men vi tar likväl varandra i hand, kindpussas lite och ser fram emot att få se de både svenskarna på plan samtidigt när säsongen drar igång om en månad.

In culo alla ballena ragazzi!

//Wilbacher

Il Calcio al Corso – IL BLOG

Ibland kan en bild säga mer en tusen ord. Jag vet inte om den här gör det, men den ersätter hur som helst lätt ett kortare stycke.

I och med detta startar också il Calcio al Corsos nya era (timing). Lite fränare, lite tuffare, en aning mer rappt och betydligt mycket mer ribba-in än ni någonsin varit med om tidigare.

Om det är il Calcio ni följer har ni hittat rätt. Nu kör vi raga. Avanti tutta!

//Wilbacher