månadsarkiv: april 2011

Il Calcio al Corso #65 – Post Baileys con parte fantasma

Äntligen!

Mänskliga och tekniska sjukdomar har hållit oss på halster. Och de sistnämnda har för tid och evighet (?) sett till att del 1 av Il Calcio al Corso #65 gått till de sälla jaktmarkerna.

Eller är det så som flera av oss tror, att det vi pratade om i den där delen var så känsligt att någon beslutade sig för att sätta käppar i hjulet? Det får bli veckans diskussion. Vad var det egentligen vi sa och vem var det som ville lägga locket på?

************************

Serie A-snack på Caffetteria del Corso med analys av politiken, spelet och ryktena som är il calcio.

Medverkar gör Kristian Borell, Thomas Wilbacher och Odysseus Toro Zacharopoulos a k a OdysseusMagnaGraecia.

Du kan prenumerera på Il Calcio al Corso via RSS.

Titta till Caffetteria del Corsos hemsida.

Se programmet här:

Il Calcio al Corso #65 – del from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #65 – del from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #65 – del from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #65 - from Eurosport on Vimeo.

En studie i makt

Råkurr mellan Real Madrid och Barcelona på planen, på presskonferenser och i UEFA-korridorerna i Nyon. Svåröverskådligt virrvarr och kalabalik? Det handlar om ett maktskifte som ställer till det för båda lagen.

Det tredje av fyra El Clásico på en månad och Real Madrid faller efter rött kort till Pepe, ett hav av spelarprotester på planen från Barcelona och fantastiskt spel av Lionel Messi. På den efterföljande presskonferensen konstaterar den utvisade José Mourinho att Barcelona får fördelar och undrar varför katalanerna har sådan makt. Uefa beordrar undersökning och Barcelona anklagar portugisen för förtal.

Vissa saker är tydliga:

* Det är känsligt att hävda att det finns en hierarki och att någon får fördelar.

* Det är problematiskt att peka finger åt motståndaren och hävda att denne får fördelar när allt fler ser att så inte är fallet.

* Det håller inte att ha en klubbledning som inte kan programmera för långsiktig framgång.

Punkt tre innehåller två saker – det som sker på planen och det som sker vid sidan av planen. Just nu är det inte så intressant att Real Madrids klubbledning inte är i närheten av att vara lika skicklig som Barcelonas på att bygga ett lag. Det är det som sker vid sidan av planen som står i fokus. Punkt ett och punkt två är ren dynamit.

Den första punkten är alltid lika känslig. Den handlar om vem man är och om saker och ting går rättvist till. UEFA vill inte höra talas om några fördelar och Barcelona vill inte ses som klubben som åtnjuter dem. Alltså slår både UEFA och Barcelona tillbaka stenhårt mot Real Madrid.

För mig är det självklart att det finns en hierarki som berättar exakt hur tungt en klubb väger i förhållande till andra (och den hierarkin är inte nödvändigtvis densamma i hemlandet som ute i stora världen). Vi kan vara säkra på två saker. Alla vill vara så högt upp i hierarkin som möjligt och alla vill vara klubben med tolkningsföreträde i den just nu aktuella matchen.

Under lång tid befann sig Real Madrid högst upp i den spanska hierarkin och Barcelona påpekade vad det innebar översatt till domarinsatser på planen. Skiftet kom för några år sedan och nu är det Barcelona som sitter där högst upp.

Det går att argumentera för att ett skifte alltid är dramatiskt, men det är i sig inget konstigt att klubbar byter plats. Det händer inte varje dag och inte heller varje år eller årtionde, men det händer. Barcelona har smitit förbi Real Madrid tack vare sitt spel på planen och sin förmåga att berätta historien om klubben med det vackra spelet, de egna produkterna och den tydliga regionala identiteten.

Den nya situationen är jobbig får båda klubbarna. För Real Madrid som i modern tid varit vana att väga tyngre än ärkerivalen och för Barcelona som varit vana att ärkerivalen väger tyngre.

Mourinho är förbannad. Han vill träna en klubb som väger tungt, eller i alla fall lika tungt, som den motståndare han är satt att besegra på planen. The Special One lyckades hantera det röda kortet som delades ut när han rattade Inter, men det har inte gått lika bra i Real Madrid. Rött kort i fyra raka matcher när Mourinhos Real Madrid gått upp mot Barcelona är anmärkningsvärt och blir ett bevis på att portugisen hade rätt när han kritiserade sin klubb för oförmåga att påverka till lagets fördel. Han kräver alltså att klubbledningen tar tillbaka sin gamla plats i hierarkin.

Barcelona har stora problem med den andra punkten. Katalanerna har på ett skickligt sätt tagit sig förbi Real Madrid och skördar nu frukterna, men hur skall man göra med argumentationen? Barcelona är klubben som under årtionden levde efter mantrat som handlade om orättvis domarbehandling och man försöker använda samma argument nu. Man rusar mot domaren om och om igen och berättar hur orättvist allt är. Det urholkar trovärdigheten och är förödande för Barcelona.

Är hierarkin och det efterföljande tolkningsföreträdet medvetet eller omedvetet? Den diskussionen innehåller ytterligare en eller flera dimensioner. Jag säger att det handlar om en salig blandning av medvetet och omedvetet och att det sportsliga, rent poängmässiga, slutresultatet blir detsamma. Det ”mentala” slutresultatet skiljer sig såklart åt, men det tar vi en annan gång. Här och nu nöjer jag mig med att konstatera att det vi upplever handlar om ett maktskifte och att det finns de som är för och de som är emot.

Real Madrid mot Barcelona är ett krig som böljar fram och tillbaka årtionde efter årtionde. Det där maktskiftet är en del av kriget och gör bara kampen mellan Real Madrid och Barcelona mer intressant. Just nu är det José Mourinho, Pep Guardiola och deras personligheter och spelsystem som är i förgrunden. Hur det ser ut om ett, fem eller tio år beror på hur de båda klubbarna tolkar och hanterar situationen som nu råder. Råkurr javisst, men inte någon kalabalik. Maktskifte it is.

Sämst klubbledning vinner

Det var en gång för länge sedan ett lag som var sämst när det gällde. Det handlar om Real Madrid, som i år kommer att vinna säsongens Champions League. Man gör det tack vare världens bäste tränare. Klubbledningen nu är än mer bedrövlig än då.

Våren 1990 var jag i den spanska huvudstaden och såg Real Madrid med Quinta del Buitre defilera hem femte raka ligasegern. Då vann de helvita allt på hemmaplan, men det fanns ett mycket tydligt tak på prestationen utanför Spanien. Ett tak som gjorde att Real Madrid inte hade någon chans mot de allra bästa i Europa. En hel hord finaler i Europacupen, den finaste av klubbtävlingar och därmed den enda som gäller för storklubbar som Real Madrid, under 50- och 60-talen byttes till bara en under 70- och 80-talen.

Ingen kan kräva att en klubb fortsätter att vinna i evighet, men det gick att kräva att Real Madrid skulle kunna göra bättre ifrån sig utanför Spanien. Man presterade ju som vanligt i ligan med totalt tio titlar på 20 år och spelarmaterialet var det rent speltekniskt inget fel på. Kalla det att inte leverera, förbannelse eller vad som helst. Till slut påverkade det Reals prestation i ligan och vinstmaskinen Real Madrid blev till kasta-bort-ligatiteln-i-sista-omgången-Real Madrid. Två säsonger i rad (92 och 93) vek man ned sig i just sista omgången mot Tenerife, som då tränades av Jorge Valdano.

Real Madrid löste det på enklast tänkbara sätt. Man köpte över Valdano, den som besegrat dem, och vann ligan säsongen därpå. Men, Real Madrid var inte programmerat för långsiktig framgång och var snart tillbaka i gamla synder. Gick det inte bra med en gång, så rumsterades det om direkt. När Valdano inte längre var tränaren med stort T lyfte man in Arsenio Iglesias, som gjort succé i Deportivo La Coruña.

Dåvarande presidenten Lorenzo Sanz var alltså inte ett dugg mer långsiktig än vad företrädaren Ramón Mendoza varit. Tvärtom. Men, Sanz lyckades med det som Mendoza inte gick i land med. Sanz bröt Europa-förbannelsen och blev presidenten som vann la séptima, den sjunde titel i Europacupen/CL som så länge gäckat klubben.

Med Sanz på tronen följde Real Madrid upp den där sjunde titeln med en åttonde, men det räckte inte. Real Madrids medlemmar skickade ut Sanz och röstade fram byggherren Florentino Pérez som ny president. Pérez tryckte gasen i botten. Pavones y Zidanes, en mix av egna produkter och världens absolut bästa spelare, var filosofin och det började bra. Två raka ligatitlar, en nionde seger i CL och vid sidan av det sportsliga ständigt fler och ständigt ökande intäktsströmmar. Pérez såg ut som en vinnare, kanske t o m av kolossalformat.

Men, byggherren Pérez hade inte koll på sitt bygge. Vad var grund, vad var bärande vägg, vad var en vägg som kunde slås ut och behövde huset egentligen fingras på här och nu? Pérez fick för sig att tränaren Del Bosque och mittbacksgiganten Fernando Hierro var utbytbara, när de i själva verket var bärande. Ridå! Pérez fattade och förlorade till slut makten om klubben han tänkt sig styra för tid och evigt.

Tre år senare var Pérez tillbaka. Ett tafatt försök till långsiktighet med Villarreal-Pellegrini och Real Madrid var tillbaka i gamla synder. – Vi fixar det genom att ta det bästa som finns där ute, sa Pérez och pekade på José Mourinho. Vilken tur då att The Special One hade spansk ligaseger i sitt sikte. Vi vet vad som kommer att hända. Mourinho kommer att ta Real Madrid tillbaka till toppen och får sedan gå när den helvita direktionen får hybris och återigen går fel beträffande grund, bärande väggar och väggar som kan slås ut.

21 år efter den där våren tar Real Madrid sig an Barcelona och mycket är annorlunda, men ändå inte. Real Madrid defilerar inte hem ligatitlarna och världens bäste tränare sitter på bänken istället för en begränsad walesare vid namn Toschack. Svårigheten att få till det i Europa är sig lik.

Visst, det är bara nio år sedan man vann senast men nio är är en evighet om man är Real Madrid. Världens bäste tränare tar hand om den evigheten, men underbart blir ändå kort. Det blir det när världens sämsta klubbledning skrider till verket. Inte på att sälja tröjor och fixa TV-avtal, men på att programmera det sportsliga på lång sikt. Pérez må vara hur framgångsrik som helst som byggherre, men som lagbyggare fattar han ingenting.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Sogliano tog själv bilen

Färdigspelat.

U19-turneringen i Bellinzona, en CaC-favorit, är över för den här gången. Boca Juniors vann finalen mot Team Ticino.

Alla var där. TMW räknade in dem inför turneringen, men rapporterade inte hur det hela slutade. För det är inte viktigt vem som vinner. Det som är viktigt är att hitta morgondagens stjärnor och de kan lika väl spela i laget som inte vinner.

Luca Cattani (Palermo), Giovanni Rosiognoli och Giuseppe Antonaccio (Juventus), Leonardo Mantovani (Napoli), Paolo Tremolada och Massimiliano Notari (Milan), Alfredo Piazza (Parma) Giampiero Ceccarelli och Davor Jozic (Cesena), Moreno Ferrario (Novara), Fabio Grossi (Triestina), Luigi Ronca (Bari) och Sean Sogliano (Varese). Ni som läser bloggen noggrant har stött på merparten av namnen tidigare.

Klubbarna skickade alltså sina vassaste scouter. Alla utom Varese. Klubbdirektör Sean Sogliano tog själv bilen de sex milen från Varese till Bellinzona. Den kortaste beslutsvägen finns alltså där hos de rödvita …

Det har upptäckts spelar i Bellinzona tidigare. Det var alltså här som Pantaleo Corvino föll som en fura för den där argentinaren som låg några meter framför egna backlinjen.

Årets upplaga var den 71:a av turneringen, som startade 1941 och som under de första fem år bara hade schweiziska deltagare – Bellinzona, Young Boys, Lucerna, Young Fellows, Maria Hilf och Lugano. 1946 släpptes utländska lag in och Inter vann direkt.

Och ja, det var i Bellinzona som Corvino föll som en fura för den där argentinaren som låg några meter framför egen backlinje.

/Borell

3 sms plingade

Helgen renderade i en del sms.

”Trist att det inte blev någon broderlig poäng” tog upp det faktum att Lecce inte får någonting. Inte ens mot ett Genoa, som man är på mycket god fot med. Det är ensamt att vara Lecce. Skönt ibland, inte så skönt ibland.

”Hyfsat imponerande poängskörd” var en diskussion om Nocerina, som fortsatte med den här övningen.

”Tung förlust” handlade om Arsenals insats mot Bolton. Vad har det med italiensk fotboll undrar ni. Jag som trodde att il calcio går ut på att kunna försvara sig och stänga en match. Vi får se om det där spännande 3-4-3-Nocerina kan lära sig det eller om man går bort sig i il calcio che conta.

/Borell

Nocerina enligt Borell

Ja, jag vet att Wilbacher redan har skrivit om Nocerina. Jag vill också.

Det var oerhört intressant att se Gaetano Auteris mannar defilera hem serien efter att ha lett densamma sedan i slutet av oktober. 3-4-3 gör att jag tänker två saker.

För det första hur långt Mister Auteri och diesse Pastore ta detta 3-4-3 utan att det tar stopp. 3-4-3 är ju ett system som är erkänt svårt att få att fungera.

För det andra om Nocerina kan bli ett nytt Catania, som ju också krigade sig uppåt i serien med 3-4-3. Pasquale Marino tog sig till Serie A med just det systemet, men väl där tvingades han att av sin klubbdirektör (Lo Monaco) att ändra. Blir äventyret i Serie B Auteris motsvarighet till Marinos Serie A eller kan han göra en Gasperini, vars 3-4-3 ju firade triumfer i både Serie B och A.

Vi välkomnar diesse Pastore till il calcio che conta, d v s Serie B och A. Säsongen 10/11 var den gamle mittförsvararens första som sportchef och som vi vet gör en säsong inte en sportchef. Men, den kan berätta om vad som komma skall.

Mister Auteris karriär är intressant, inte bara för att han är siracusano som legendariske domaren Concetto Lo Bello och klubbdirektören Giacomo Randazzo. Auteri var centertanken som var spelarlöftet som lämnade Siracusa för Fascettis Varese, snoddes av Genoa framför näsan på Fiorentina och Lazio, knäskadades och tvingades till spel längre ner i seriesystemet (Monza, Palermo, Licata och Leonzio) innan han lade skorna på hyllan och började sin tränarkarriär som målvaktstränare (sic!) i Atletico Catania.

Som Mister har Auteri hållit sig i Sud. Och han har levererat. Stora framgångar med Igea Virtus från Barcellona Pozzo di Gotto (sic! och så skönt att både skriva och säga …), sedan hoppa på i farten på större piazzorna Avellino (01/02) och Crotone (02/03), mellanlanda säsongen ut i Martina (03/04) och hoppa in hemma i Siracusa (04/05) innan presidente Barba tog honom till Gallipoli (05-07).

Seger i C2 och Coppa Italia Serie C (05/06) blev till en lugn seglats innehållande både spark och återkomst (06/07) i C1 säsongen därpå. Sedan hem till Siracusa igen (08/09) och serieledning med 14 poäng när Mister Auteri sade upp sig, för att sedan falla med Catanzaro i play off mot Cisco Roma (09/10) och nu alltså jogga hem Serie C1 med Nocerina.

Massimiliano Marsili, en gammal favorit från Coppa Carnevale i Viareggio, studsar upp. Det har gått sådär sedan pappa De Rossis gamla mittfältsmotor lämnade huvudstaden, men nu har karriären tagit fart igen efter besvikelser i Modena och Cosenza. Vem som äger honom? Sean Sogliano, vår vän i Varese, gjorde gemensam sak med nämnde Pastore när Marsili stod utan kontrakt förra sommaren.

Mister Auteri, diesse Pastore och regista Marsili. Det ser intressant ut när Nocerina tar sig an det som blir klubbens tredje säsong i näst högsta serien. Och som grädde på moset härstammar inte bara en viss procuratore vid namn Mino Raiola från Nocera Inferiore, utan också Mario Cuomo. Ni vet, den gamle NY-guvernören som hade så god chans att bli USA:s president 1988 och 1992. Cuomos fantastiska keynote speach från det demokratiska konventet 1984 handlade om the shining city on the hill och the story of two cities.

Cuomos belackare tycker att han inte kom till skott. Raiolas belackare tycker att det handlar om lite väl mycket skott från mästeragentens sida. Om dryga 25 år kommer invånarna i Nocera Inferiore att se på och tala om Nocerinas Serie B-säsong som en historisk händelse.

Frågan är om den berättelsen kommer att handla om vad som kunde blivit eller vad som faktiskt hände. Kommer diesse Pastore och presidente Citarelli att vara bestämda eller kommer de att tvivla. Cuomo eller Raiola? Det är frågan …

/Borell

Palermitansk historieskrivning

Det skrivs historia.

Inte för att Palermo tvålade till Napoli, utan i intervjuerna post partita.

Det brukar heta att det är vinnaren som gör det och det är inte utan att man funderar på vem det är som är vinnare där i Palermo.

Det började (i alla fall för den här gången) med att presidente Zamparini efter oavgjort i cupen mot Milan, konstaterade att Mister Delio Rossi stannar en säsong till och att det inte är aktuellt att sälja Javier Pastore.

Mister Rossi och Pastore följde upp efter ligasegern mot Napoli:

Jag stannar om Delio Rossi stannar. Om det inte blir så, då för jag se.

Palermos säsong har blivit just det man kunde vänta sig, fortsatte Mister Rossi. Laget är ungt och det krävs tålamod. Mister Rossi resonerar ungefär på det sätt som vi gjorde här.

Pastore, en spelare, som ställer krav och Rossi, en tränare, som berättar för sin president hur det skall ses på saker och ting. Det skall bli intressant att se hur presidente Zamparini går vidare. Sportchefs- och tränarfrågan i hans Palermo fortsätter att vara bland det mest intressanta just nu i il calcio.

/Borell

Auguroni Nocerina!

Det var 32 år sedan Nocerina senast spelade i Serie B. Denna serie av flera kallad helvetet är för hela Nocera en dröm, paradiset om ni så vill.

Matchen mot Zemans Foggia slutade 0-1 och med två käftsmällar. Tränare Auteri har en tidigare mindre lyckosam erfarenhet tillsammans med Foggias hetlevrade president Casillo (då tillsammans i Avellino) och var ganska tydlig med att visa sin glädje gentemot il Patron efter slutsignalen. Casillo svarade med due schiaffi. Men det stannade där.

Il CaC gratulerar hela Nocera Inferiore och ger självklart en extra kindpuss till diesse Pastore för utomordentligt arbete.

Nästa vecka kan det vara Gubbio´s tur att röra himlen med ena fingret, som Cavasin skulle uttryckt det, men det tar vi då.

Hur före detta Nocerina-tränare (och Samp såklart) Del Neri känner en dag som denna är oklart…

Wilbacher – sempre al tuo fianco

Winston risponde al CaC

”Senza grinta” sa CaC och inte helt oväntat spred sig budskapet ner till Toscana och vidare ut på det Tyrrenska havet, för att sedan landa i Cagliari. Cerci tog åt sig kritiken och svarade med en dopietta da bomber vero. Nu kan vi aldrig mer säga mai decesivo om romaren och gladast för det är nog jag.

Att mr Winston Cerci innan målet trampat vatten och slagit bort passningar i vanlig ordning och att nästa dopietta förmodligen kommer att dröja lämnar vi en dag som denna.

Grande risposta. Auguri Winston!

//Wilbacher