månadsarkiv: mars 2013

ss18

Superstrada 18 – verso Nocera – Hållplats Torre Annunziata, Savoia och Giraud x4

En snabb sondering i kartboken visar att det är drygt 33 km mellan Barra i de sydöstra delarna av Neapel och Nocera Inferiore i skuggan av den mäktiga Sorrentiska halvön. Drygt tre mil av kullerstensgator, enkelriktade vägar och infernaliska korsningar. Det är en väg som – i ordning – passerar San Giovanni a Teduccio, San Giorgio a Cremano, Portici, Ercolano, Torre del Greco, Torre Annunziata, Pompei, Scafati, Angri, Pagani för att slutligen vika av vid Nocera Inferiore. SuperStrada Nazionale 18 heter den och bortsett från underlaget är den inget annat än; Super!

Jag tankar min Piaggio Liberty full och ger mig iväg. Nocerina ska ta emot Catanzaro hemma på Stadio San Fransesco d’Assisi. Ett gångbart derby del sud om något. De tre milen tar så när som på två timmar att avverka. Det är en krånglig väg superstradan, i Torre Annunziata viker den – oskyltad – av till vänster.

Efter idel felsvängar hittar jag äntligen rätt och passerar enligt en äldre herres beskrivning domstolshuset i Torre Annunziata. Precis bakom den enorma tribunalen med tydligt facistiska arkitektoniska drag så uppenbarar sig Stadio Alfredo Giraud, hemmaplan för A.C Savoia.

800px-Stadio_Giraud_ingresso

En hyllning till Alfredo Giraud som var vice president i det Savoia som 1924 var ytterst nära att vinna Scudetton. Det var slutspel på den tiden och Savoia tog sig hela vägen till finalen där Genoa över två matcher var för starka. Alfredo var i mångt och mycket hela klubben under den här tiden. Hans tre söner. Raffaele, Michele och Giovanni fostrades alla i Savoia innan de testade lyckan i klubbar som Napoli och Cagliari. Men hemlängtan och påtryckningarna från pappa var alltid för stora och gång på gång återvände sönerna hem för att representera sitt Savoia i såväl Serie C som Serie B. Tre säsonger spelade alla tre bröderna tillsammans, från 1930 till 1932 samt säsongen 1938/39.

2013-03-03 12.59.43

Däremellan fanns det alltid någon Giraud som representerade laget och sin far där ute på planen. Efter att Alfredo dragit sig tillbaka och sönerna en efter en lagt skorna på hyllan så började en ond spiral för Savoia som halkade lägre och lägre ner i seriesystemen. Det skulle dröja fram till 1964 innan laget tog sig tillbaka till Serie C och därmed en nationell serie.

I Torre Anninziata är familjen Giraud förevigade genom arenan och de berättelser om de magnifika bröderna som fortfarande till dags datum berättas av såväl unga som äldre på barerna i Torre Annunziata.

Jag sparkar igång min Liberty och fortsätter efter Superstrada 18 mot Nocera Inferiore. Ovetandes om vad som väntar efter vägen.

Super strada 18 osar av calcio och än är det långt till San Fransesco d’Assisi.

Där, utanför den slitna arenan i Nocera, träffade jag halsduksförsäljaren som kämpade mot sina egna demoner.

En historia vi tar en annan gång.

/Abizzo

Aspettando Km d’Amore – omaggio Montenegro

Km d’Amore #29 (ute om några timmar) pratar om Montenegro. Bland annat.


Videon som Gud glömde och som en viss österrikare inte trodde fanns. Poleksic räddar om och om igen.


Vranac. Ingen druva man skojar med.


Vucinic, Mirko.


Geniet. Det finns bara ett och hans namn är Savicevic, Dejan.


Crna Gora. Montenegro it is.

/Borell

Outside The Wall – om Luigi Gannas väg till jobbet och hur Girot räddade Gazzettan

Stadio Franco Ossola. Den känner ni till, arenan där A.S. Varese spelar sin fotboll. Därmed känner ni också till Velodromo Luigi Ganna. Det är nämligen namnet på den velodrom som delar utrymme med fotbollsplanen där på stadion. Luigi Ganna känner ni också till, det var han som åkte bil och blev diskad på 1910 års upplaga av Milano-Sanremo. Han var även den som vann det allra första Giro d’Italia.

100 kilometer. Så långt ska det ha varit – enkel väg – till jobbet för Luigi Ganna när han cyklade fram och tillbaka mellan födelse- och bostadsorten Induno Olona och Milano för att jobba som murare. 1904 började Ganna sedan tävla på sin cykel och den 13 maj 1909 stod han på startlinjen av den första upplagan av det som skulle bli världens vackraste cykellopp.

Det var 127 cyklister som gav sig iväg från utanför arrangören La Gazzetta dello Sports huvudkontor i Milano den dagen, och när de 44 som var kvar gick i mål i samma stad den 30 maj så stod Luigi Ganna som vinnare.

Girot blev en publiksuccé direkt och de totalt åtta etapperna präglades av många logistiska problem. Den sjunde etappen med start i Genua och målgång i Turin drabbades värst.

Den tidiga starten i Genua lockade enorma folkmassor där närgångna och påträngande tifosi gjorde det nästan omöjligt att få iväg cyklisterna. Vid målgången i Turin var det ännu galnare. Det ryktades om att 50 000 åskådare väntade på cyklisternas ankomst och arrangörerna tvingades lägga målgången fem kilometer utanför staden.

1909-arrivo-di-tappa

Tävlingsledaren hette Armando Cougnet och hans lösning på svårigheterna i Genua är den modell som nu som används i alla stora etapplopp. Man neutraliserade de första kilometerna, där cyklisterna bara visade upp sig, innan etappen viftades igång på riktigt när folkmassorna minskat.

Trots att de oväntat stora åskådarantalen tvingade fram snabba lösningar på oväntade problem så lär Cougnet ha varit nöjd. Både han och La Gazzetta dello Sport behövde Giro d’Italia att bli en framgång. Bara året innan var tidningen på väg att gå i graven.

Angelo Gatti jobbade hos cykeltillverkaren Bianchi fram till ett bittert uppbrott mellan honom och företaget. Ett uppbrott som skulle spela stor roll i cykelhistorien. Han startade Atala, ett eget cykelföretag, och på en mässa i Bologna hörde han en intressant nyhet. Bianchi och tidningen Corriere dello Sport planerade att starta en italiensk variant av Tour de France. Gatti hade inget intresse av att hans gamla arbetsgivare skulle få utföra en sådan bra idé och tog därmed kontakt med Tullo Morgagni.

Morgagni var redaktör på Gazzetta dello Sport och Gatti började övertala honom att sno Bianchi och Corriere dello Sports idé - att starta ett stort italienskt etapplopp. Han hade även bra grund för sina argument. Tour de France grundades 1903 av Henri Desgrange, som ägde tidningen L’Auto, och tävlingens framgång hade gynnat L’Autos försäljning rejält. Det lockade Morgagni då La Gazzetta dello Sport var i djup kris och behövde hitta ett sätt att överleva.

Tullo Morgangi - död i en flygkrasch i Verona 1919.

Tullo Morgangi

Tidningen hade knappt råd att betala sina anställda och chocken måste varit total hos cykelreportern Armando Cougnet när han fick ett telegram från sin chef där det stod, ”Det är absolut nödvändigt att du så fort som möjligt tillkännager att tidningen arrangerar ett Giro d’Italia”.

Det var ett modigt drag av Morgagni. Han hade inte ens berättat om nyheten för La Gazzettas ägare Eugenio Camillo Costamagna och man kan tänka sig att Costamagna satte grappan i halsen när han fick nys om det hela.

founders-Cougnet2

Armando Cougnet

Den 6 augusti 1908 möttes de tre, Morgagni, Cougnet och Costamagna, hemma hos Costamagna och den förstnämnde började förklara varför loppet var nödvändigt. En passionerad Morgagni övertalade Costamagna om att La Gazzetta dello Sport skulle dö ut om rivalen arrangerade loppet, och dagen efter gick nyheten om att Giro d’Italia skulle arrangeras ut i press.

Armando Cougnet hade tidigare bevakat två stycken Tour de France och sågs som mest lämplig att ansvara för arrangemanget.

- Det var enkelt att tillkännage Girot men då vi var panka så kom verkligheten snart ikapp oss, har han sagt.

Det behövdes 25 000 lire, och då pengar inte fanns började det knackas dörr. De letades pengar på flera håll, bland annat öppnade ett casino i Sanremo plånboken, men det var först när det italienska cykelförbundet bidrog med 13 900 lire som det började ljusna. Till slut gav även Corriere dello Sport upp hoppet om ett eget lopp, donerade 3 000, och fick därmed trots allt sitt namn förknippat med den nya cykeltävlingen.

Det tog cirka nio månader från det avgörande mötet i Costamagnas villa i augusti till att Luigi Ganna och 126 cyklister gav sig iväg på den första upplagan av Giro d’Italia. Åtta etapper – som passerade Bologna, Chieti, Neapel, Florens, Genua och Turin – och 2448 kilometer senare var Girot tillbaka i Milano och tillställningen, som varit en succé, gick i mål.

1909-il-vincitore-e-il-vinc

Från vänster: vinnaren Luigi Ganna, Carlo Galetti, Giovanni Rossignoli, Dario Beni.

Dagen efter den sista etappen skrev La Gazzetta om ”ett fantastiskt evenemang som nu är inskrivet i cykelsportens historia och kommer upprepas varje år med växande entusiasm och kärlek”.

Den 4 maj i år inleds den 96:e upplagan av Giro d’Italia med en 156 kilometer lång etapp i Neapel.

Just det, Angelo Gatti fick sin revansch. Luigi Ganna cyklade för Atala.

***

Ni kommer ihåg att Luigi Ganna cyklade 200 kilometer varje dag för att komma till och från jobbet i Milano. Det betyder att det första Girot var ungefär som två och en halv arbetsvecka för honom – som gav prispengar på 5 235 lire.

När Ganna vann Lombardiet Runt 1905 var prispengen på 18 lire. Den summan fick hans föräldrar att acceptera att det där med att tävlingscykla kunde vara en bra grej.

Prispengarna från Girot bidrog till att han kunde börja tillverka sina egna cyklar 1912. Han fortsatte sedan sponsra olika stall och 1951 vann Fiorenzo Magni Giro d’Italia cyklandes för Ganna.

Luigi Ganna dog den 2 oktober 1957 i Varese.

Ägna honom en tanke nästa gång ni ser på Serie B från den där arenan som till hälften är hans.

1234883933LuigiGanna-Milaan-1909

/Bernövall

Km d’Amore Webcam #28 – 19,72

200-meterskungen Pietro Mennea. Åslunds Salernitana. Det berömda gol di Turone. Palanca. Borells Brady. Platinis Novara. Serie B.

Webcam som står på under Km d’Amore, prateriet frizzante om den vackraste fotbollen. Km d’Amore är, tillsammans med ”blog tonico” och ”t-shirts contropiede”, Il Calcio al Corso.

Aspettando Km d’Amore – omaggio Barletta

Km d’Amore #28 (ute om några timmar) pratar om Barletta. Bland annat.


Bara dagar efter OS-guldet i Moskva sprang Mennea, Pietro på 19.96 hemma i Barletta.


De Nittis, Giuseppe. En av Barlettas stora. Han målade livet på boulevarderna i Paris.


Det går att gå fel i Barletta. Mennea, Pietro sprang rätt.


Presidente Tatò presenterar nya sportchefen Martino, Gabriele i januari 2013.


En del i Barletta gör annat efter midnatt än det som Mennea, Pietro gjorde.

/Borell

Fill my dreams with flakes of snow

”Jag förstod inte vilken fara jag var i – jag ville bara komma först till San Remo. Jag tänkte på mitt kontrakt med cykelfabriken. Jag skulle få dubbla lönen vid vinst, och 300 franc i segerpengar. ”

537491_10151532339009873_1874295769_n

Landsvägscyklingen är en sport gjord för hjältar. Vare sig hjälten är en Thomas Voeckler som med öppen mun sliter sig kvar i en osannolik ledning på Tour de France eller en Johnny Hoogerland som flyger rakt in i ett taggtrådsstängsel bara för att fortsätta tävlingen dagen efter.

På söndagens Milano-Sanremo var det en hjälteinsats bara att komma i mål.

Cykel. Buss. Cykel. Så blev 2013 års upplaga av Milano-Sanremo, tävlingen som kallas ”La Primavera”, uppdelad. När iskylan och det ymniga snöfallet blev för mycket bestämde sig arrangörerna för att bryta tävlingen och skjutsa cyklisterna över de svåraste passagerna. I den påtvingade halvtidspausen glödde twitter. ”Fucking. Freezing”, skrev Mark Cavendish, ”It’s snowing so much this could be biathlon. If so, can I be shot first?”, skrev Koen de Kort, och Taylor Phinney publicerade en bild där isen låg i en tjock hinna på hjälmen.

Tävlingen återupptogs i Cogoleto, 126 kilometer från mål, och när Gerard Ciolek sedan vann en meriterande seger så kunde vi bokföra en av, eller kanske vad som hade kunnat bli en av, de mest episka upplagorna av det 104 år gamla loppet.

Om vi tar fram blyertspennan och vrider tillbaka kassettbandet så hittar vi en årgång av Milano-Sanremo som, trots allt, var betydligt jobbigare.

Den 3 april 1910 avgjordes Milano-Sanremo för fjärde året i rad. Det var kallt och snöigt när de 71 cyklisterna gav sig iväg från starten i Milano. Över tolv timmar senare, med 289 trampade kilometer i benen, gick den 25 år gamle fransmannen Eugène Christophe i mål som vinnare. Han var en av bara fyra cyklister som slutförde tävlingen.

Christophe har själv berättat om sina upplevelser den där söndagen i april.

christophe_e

”Jag tvingades stanna på grund av magont och kollapsade vid en sten bredvid vägen. Jag var genomfrusen.  Allt jag kunde göra var att vrida huvudet lite åt båda hållen. Jag förstod inte vilken fara jag var i – jag ville bara komma först till San Remo.  Jag tänkte på mitt kontrakt med cykelfabriken. Jag skulle få dubbla lönen vid vinst, och 300 francs i segerpengar.  

När jag låg där såg jag ett hus – och av ren tur så passerade en man förbi mig. Han stannade upp och började prata på italienska, så klart. Jag nickade mot huset och sa ”casa”, och han förstod. Han tog mig under armen och ledde mig till huset, som visade sig vara ett litet värdshus. Väl inne så klädde ägaren av mig mina genomblöta kläder och virade in mig en filt. Jag mumlade efter ”acqua caldo” och pekade på några flaskor med rom.

1910msr

Jag var där och värmde mig i runt 25 minuter och såg under den tiden fyra cyklister passera förbi utanför. Van Hauwer och Ernest Paul (två av hans konkurrenter) kom in i huset. De var så kylslagna att de stoppade händerna rakt i den öppna elden. Paul hade tappat en sko utan att märka det. Jag bestämde mig för att fortsätta.

Jag kände att kroppen började komma tillbaka men ägaren av värdshuset ville inte släppa iväg mig, och Ernest Paul sa, ”du är galen”. Till slut tvingades jag ljuga om att jag hade en vän som skulle ta mig till San Remo via tåg för att komma iväg”.

Christophe tog sig ut från värdshuset och stod sedan för en makalös insats. Han passerade de fyra cyklisterna framför honom och gick solo de sista 100 kilometerna in till målet. Stundtals i tron att han cyklat vilse. Tvåan Luigi Ganna gick i mål en timme efter Christophe men blev senare diskad då det kom fram att han åkt bil delar av sträckan.

Efter målgång togs Eugène Christophe direkt till sjukhus där han sedan blev kvar i en månad för att återhämta sig från frostskador på händerna och andra problem som kylan åsamkat kroppen. Det sägs att de tog ytterligare två år innan han var fullt återställd.

top20Cl_18_clip_image001

/Bernövall

I wonder if I’ll see another highway

Jag satt på SJ:s grådaskiga Uppsalapendel när jag hörde det.

”It’s alright, it’s alright, it’s alright, no one got it all”

Det var Regina Spektor som sjöng. Minuten senare sjöng Nico,

”Please don’t confront me with my failures. I have not forgotten them”.

Det var bra ord. Dem sjöngs i mina öron. Och jag undrade om inte Andy Schleck skulle behövt dem mer.

Den franske politikern Pierre Yves Le-Borgn’ stod i hissen på ett flygplatshotell i München när en berusad Andy Schleck klev in. End of story? Nej. Le Borgn’ gick sedan upp på sitt rum och delade med sig av upplevelsen.

”Sen incheckning här på hotellet i München. En överförfriskad kille tar sig med problem in i hissen och misslyckas sedan med att trycka på våningsknappen. Personen var en stor cyklist och kom nyligen tvåa i två raka Tour de France. Deprimerande.”

Anonymiteten var redan illa dold och i kommentarsfältet avslöjade han sedan vem denna cyklist var.

”Det var Andy Schleck. Han bar en jacka från det gamla Leopard-Trek-stallet och kunde inte stå rakt. Det var en sorglig situation. Bara dagen innan hade han brutit ett lopp i Italien”.

Le Borgn’s handlande går att ifrågasätta. Men den här incidenten gör helt klart att situationen kring personen Andy Schleck blir allt mer intressant.

Efter att tillsammans med sin bror Fränk ha varit en frisk fläkt på Tour de France 2008 och 2009, och sedan kommit tvåa i sammandraget 2010 och 2011, så har allt rasat för 27-årige Andy.

Brorsan är dopningsavstängd. 2012 avslutades utan ett enda resultat. Och nu 2013 – full i en hiss med en fransk politiker efter att ha brutit Tirreno-Adriatico.

En fylla kan också bara vara en fylla. Man ska passa sig för att måla Armstrong på väggen. Men Andy Schleck behöver all stöttning han kan få. Förhoppningsvis har han bra folk runt sig.

Om inte Andy, lyssna då på de duktiga sångerskorna. Där finner du mer tröst än du kan ana.

/Bernövall