La lista #4 – difesa centrale

Difesa centrale.

Här rankingen över difesa centrale, bästa mittförsvaren, som kommer att diskuteras i Il CaC #34. Feel free att älta.

1. (-) Lucio-Samuel (Inter)
De är bäst om de vill. Och Lucio och Walter Samuel vill alltid. Back up-alternativet Córdoba-Materazzi skulle dessutom räcka långt på listan.

2. (-) Nesta-T. Silva (Milan)
Det finns mycket att säga om Alessandro Nestas vinnarskalle. Eller brist på sådan. Ni vet säkert att jag bestämt hävdar att det inte hade blivit något VM-guld för Italien om inte Nesta blivit skadad och ersatt av Materazzi. Han är dock näst intill oersättlig när ”det nya Milan” skall hålla tätt bakåt och ge Ibrasil arbetsro därframme. Thiago Silva stod för en mycket imponerande debutsäsong i Europa och kommer bara att bli bättre.

3. (-) Burdisso-Juan (Roma)
Det som såg så bra ut ifjol ser plötsligt inte alls lika bra ut. Men, Nicolas Burdisso är en klassförsvarare och Juan likaså. Och Claudio Ranieri sitter på bänken. Det innebär att Roma, trots allt initialt elände, förfogar över en av seriens allra bästa mittlås. Ett mittlås som just nu inte får någon som helst hjälp alls av sina kanter och inte heller av ett nedsövt tillbakadraget mittfält. Att Philippe Mexès är förste mittbacksreserv gör inte saken bättre. Som bekant vilar det ju en förbannelse över fransosen …

4. (-) Dainelli-Ranocchia (Genoa)
Så har då ännu en 3-4-3-tränare fått ge sig? Genoa med fyrabackslinje istället för tre innebär att Mister Gasp förfogar över ett av Serie A:s bästa mittlås. Rutinerade Dario Dainelli och Andrea Ranocchia, snart landslagsman igen, har nästan alla förutsättningar att vara ett riktigt, riktigt bra mittlås. Men, kanske saknar man den viktigaste. Sin tränares defensiva skicklighet.

5. (-) Silvestri-Spolli (Catania)
Matías Silvestre började sitt äventyr vid foten av Etna med en säsongs upplärning under förre försvarsgeneralen Lorenzo Stovini. Nu är det han som dirigerar en fyrbackslinje där Nicolás Spolli gör honom sällskap i mitten. Klubbdirektör Pietro Lo Monaco kan sin fotboll. Och han kan sitt Argentina. Che bello!

6. (-) A. Masiello-M. Rossi (Bari)
Ratad och ratad. Först i Siena och sedan i Genoa. Andrea Masiello hade det jobbigt efter att han tagit sig till toppen med Chiarenzas Juve-primavera och sedan blivit utlånad till Avellino. Men, Giorgio Perinetti visste var han hade sin mittback. Under sin tid som klubbdirektör i Siena hade han noterat att Viareggio-sonen ståtade med egenskaper som inte växer på träd – spelförståelse, ledaregenskaper, tuff markering och bra bolldistribution – och tog honom med sig när han själv flyttade till Bari.

Resten är historia. Stort genombrott i Antonio Contes Bari och nu andra raka säsongen i Serie A. Andrea Masiello visar upp ett spel och en grinta som kommer att ta honom till en större klubb än Bari. Han är klokare än både Bonucci och Ranocchia, de båda mittbackar som petade honom under inledningen av fjolårssäsongen. Parma-skolade Marco Rossi är Andrea Masiellos sällskap i ett mittförsvar som saknar uppbackning efter att Juventus snott redan kontrakterade Leandro Rinaudo bara tre timmar innan transferfönstret stängde.

7. (-) Bonucci-Chiellini (Juventus)
Juventus mittförsvar vill mycket. För mycket. Claudio Bonucci och Giorgio Chiellini är ljusår från att vara den typ av mittförsvar som Juventus är vana vid att ha. Och som hade varit väldigt bra att ha när man ståtar med ett centralt mittfält utan någon dirigent som ser till att styra laget. Vi får väl anta att det är såhär klubbdirektör Marotta vill att hans Juventus skall ställa upp. Med en Chiellini som är alldeles för vild för att kunna vara rätt typ av partner och bollplank till unge Bonucci.

8. (-) Biava-Dias (Lazio)
Giuseppe Biava och André Dias, två rutinerade och föga märkvärdiga mittbackar är Edy Rejas val som ordinarie mittlås i Lazio. Reja är klok. Hans under-radarn-mittlås är mycket bättre än vad många tror. Hetlevrade duon Stendardo-Diakité och rumänen Radu får finna sig i att spela andra fiol. Eller en annan fiol.

9. (-) Campagnaro-P. Cannavaro-Grava (Napoli)
Walter Mazzarri gör sin grej. Napoli har ett mittförsvar som består av spelare som antingen har överträffat sig själva eller som har nått sitt absoluta max. Det brukar se ut så när Mazzarri tränar. Inga riktigt bra försvarare, men ett riktigt bra försvar. Det handlar dock inte om några försvar som vinner titlar. Säsongens Napoli är inget undantag.

10. (-) Canini-Astori (Cagliari)
Det är inte svårt att förstå att Cagliari lät Diego López lägga skorna på hyllan. Nye tränaren Pierpaolo Bisoli, själv gammal back i Cagliari, är en riktig försvarsexpert och i ungtupparna Canini (-85)-Astori (-87)-Ariaudo (-89) har han det material han behöver. Atalanta-skolade Michele Canini är några år äldre än sina kollegor, men fortfarande bara 25 år. Om 2-3 år kan han vara Italiens mittback nummer ett.

11. (-) Andreolli-Cesar (Chievo Verona)
Roma-ratade Marco Andreolli (Roma) och OM-ratade slovenen Bostjan Cesar (Grenoble) tog över efter Yepes (Milan) och gamle Mandelli. Och Chievo Veronas mittlås håller. Hyllas den som hyllas bör. Chievos sportchef Giovanni Sartori har gjort det igen. Kokat soppa på en spik. Sartori är en av Serie A:s absolut främsta sportchefer.

12. (-) Capelli-Manfredini (Atalanta)
Degraderade Atalanta har ett mittlås som räcker i högsta serien om rutinerade Thomas Manfredini får sällskap av egna produkten Daniele Capelli istället för svage Leonardo Talamonti. Capelli gick ju bra förra gången under Mister Colantuono.

13. (-) Paci-A. Lucarelli (Parma)
Massimo Paci, Alessandro Lucarelli, Hernán Dellafiore och Gabriel Paletta. Två gamla calcio-rävar, en ständigt underskattad 25-åring och en ny argentinare. Pasquale Marino, Parmas nye tränare, verkar välja de två gamlingarna. Tänk om han hade vågat att använda sig av sina argentinare. Hyperoffensive Marino har pusselbitarna och därmed också möjligheten att att få till ett mittlås som håller riktigt bra klass. I Catania behövde Marino få order av sportchef Lo Monaco innan han fick till en backlinje som höll. Viktigt med andra ord att likaledes nye sportchefen Pietro Leonardi ger sin tränare rätt uppbackning.

14. (-) Natali-Gamberini (Fiorentina)
Det borde gå att göra ett riktigt bra mittbackspar av underskattade Cesare Natali och landslagsmannen Alessandro Gamberini. Men, av någon anledningen vill det inte fungera. Jag väljer att lägga skulden på Pantaleo Corvino, som har mittförsvaret som sin akilleshäll i sina lagbygge.

15. (-) Muñoz-Bovo (Palermo)
Palermos mittförsvar imponerar inte och det börjar bli dags att fundera på om Cesare Bovo kan ta det där steget som tar honom ännu längre i karriären. Bolldistributionen är potentiellt utmärkt och han är målfarlig. Men, han leder inte på allvar trots att han hunnit bli 27 år och har två raka ordinarie säsonger med Palermo. Det som såg så lovande ut i Lecce (02/03) och Parma (04/05) håller på att rinna ut i sanden. Nye argentinaren Munoz är parhäst till Bovo. Han hade varit värd ett bättre mentorskap.

16. (-) Gastaldello-Lucchini (Sampdoria)
Gastaldello och Lucchini. Väluppfostrat och tråkigt. Om det blir krig är de inget mittlås att hålla i handen. Men, i Sampdoria handlar ju precis allt om Antonio Cassano. Tur det. Ju mindre det handlar om Gastaldello och Lucchini desto bättre.

17. (-) Portanova-Britos (Bologna)
Ordinarie duon Portanova-Britos och reserverna Esposito-Cherubin-Moras. Non e male.

18. (-) Zapata-Coda-Domizzi (Udinese)
Tre backar eller fyra? Nygamle tränaren Guidolin har fått en del att tänka på. Hans Udinese faller som en fura och nu vill det till att han hittar rätt mittbacksbesättning så att fallet bromsas upp.

19. (-) Pellegrino-Von Bergen (Cesena)
Vilken superstart! Nykomlingen Cesena med noll insläppta mål efter tre omgångar. Men, de vit-svarta har inte ett så bra försvar. Lillebror Max Pellegrino och schweizaren Steve von Bergen kommer att få en mardrömsvår. Det tror i alla fall jag efter att ha studerat duon på plats i helgen. Cesenas sportchef Lorenzo Minotti, back i Brolins Parma, håller inte med mig. Jag vet.

20. (-) Gustavo-Ferrario (Lecce)
Det saknas rutin i Lecces mittförsvar. Stenhårde Stefano Ferrario har förutsättning att bli en riktigt bra markerande mittback i Serie A. Men, hade behövt en spelskickligare mittback bredvid sig än Gustavo. Brassen håller fortfarande på att anpassa sig till spelet i Italien och det märks. Gustavo lider och Lecce lider. Ingen vet vad Tore Reginiussen (Schalke 04) gör, förutom att inte spela från start.

Si ragazzi. Inget Brescia.

/Borell

5 reaktion på “La lista #4 – difesa centrale

 1. Hossein N.

  Intressant med siandet om Caninis framtid. Han jagades av storklubbarna redan för 5 år sen, men efter en skada verkade det som att han hade blivit en bortslösad talang. Skönt att se hans återkomst de senaste åren. Och skönt att han fortfarande är kvar efter att redan förra året ha varit på väg till Lazio enligt rapporterna då.

  Svara
 2. Joel_Toro

  Intressant lista. Atalantas mittlås uppe på en tolfte plats? Laget har haft bäst defensiv hittills i Serie B men Colan har väl haft väldigt svårt att bestämma sig vilka som ska spela. Får se om han lyssnar på Borell.

  Samp bör väl kunna lyfta sig från 16:e platsen så småningom. Massimo Volta var briljant i Cesena förra året och bör väl kunna ta en plats om han får fortsätta utvecklas.

  Svara
 3. Romanista92

  Intressant lista som vanligt. Har en liten önskning, skulle ni inte kunna göra en lista över dom bästa sportcheferna, presidenterna och tränarna i Serie A just nu? Vore riktigt intressant!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>