Fotbollslandet (och den kommunistiska huvudstaden)

För ett tag sen var det någon i kommentatorsfältet som ville att jag skulle undersöka den politiska uppfattningen hos Romas fans. Jag bad Repubblica och Demos att fixa det, och nu har de kommit med resultatet.

När de ändå var igång passade de på att ta reda på några andra saker också om Italiens tifosi.

Det visar sig i Repubblicas undersökning, apropå kommentatorsdiskussionen om Roma kan sägas ha vänsterfans, att det faktiskt verkar vara så. Klubben har till exempel den överlägset största andelen anhängare till det stora center-vänster-partiet PD bland sina fans, i jämförelse med systrarna i norr. 31,7 procent av Romas fans säger sig gilla PD.

En rolig siffra angående supportrarnas politiska tillhörighet är annars att den mest tydliga tendensen är att väldigt många av Milans supportrar ogillar samma parti. 50 procent. Fler av de som gillar Berlusconis fotbollslag är alltså emot hans politiska motståndare, än för hans parti. Även om många Milanfans, 32,4, sympatiserar med Berlusconis PDL enligt undersökningen.

Tabellerna hittar ni här, och Ilvo Diamantis kommentar med fler siffror här.

Den tydligaste tendens som i alla fall jag lägger märke till direkt, är annars att Milan har tappat anhängare under senare år. De flesta klubbar har en ganska konstant kurva, men inte Milan.

Vad tror ni att han ska ha Zlatan till, den där Silvio?

Milan minskar, men Inter ökar. Undersökningen bekräftar känslan man har: att Inter är det nya storlaget, alltså inte bara att de rent faktiskt har vunnit mest, utan att folk ogillar dem mer. Inter knappar in på Juventus som laget med flest supportrar – men har redan gått om som det lag som flest är emot.

Annars är det intressant att konstatera att allt fler italienare anser sig vara tifosi. Det är en trend som har hållit i sig i flera år. 2005 höll 43,1 procent av italienarna på ett lag, nu är de 52,2. Och kanske är det oroande, eftersom det samtidigt inte blir fler som går till stadion. Fler gillar fotboll alltså, men inte som livesport.

Det vill säga, det är oroande för oss som gillar att se fotboll från läktaren mer än på tv. Alla de som sitter hemma och kollar på Mediaset Premium kanske är hur nöjda som helst.

Allt fler av de som hejar på ett lag är kvinnor. Fyra av tio kvinnor säger sig vara tifose.

Det som också ökar är antalet fans som väljer den högsta graden av supporterskap, på en skala mellan noll och tio. Trots svårigheterna för det organiserade tifot under många år nu, väljer alltså många, 22,1 procent, antingen en nia eller tia som mått på hur mycket tifosi de är.

Man kan också konstatera att norrlagen har fans i hela landet, men de sydliga lag som har många fans – Roma och Napoli – hämtar sina sympatier i södra delen av landet.

Medan Juventus är det lag som har de mest utspridda fansen, både geografiskt och politiskt.

/Malena

18 reaktion på “Fotbollslandet (och den kommunistiska huvudstaden)

 1. ZengaBoy

  D’accordo. Mycket intressant artikel. Underbart att det finns sidor som faktiskt skriver om det som är intressant! :)

  Vilka är de politiska partierna i Italien? Jag ser att Interfansen gärna röstar på Lega Nord som iallfall jag har fått en ganska negativ bild av.

  Svara
 2. david_

  Hade gärna sysslat med studier av den här typen på mina statistik-lektioner… Vore kul att veta vilka romanisti som röstar på Lega Nord dock!

  Svara
 3. david_

  Zenga/

  De politiska partierna du ser i listan är:
  Pdl (Popolo della libertà, Berlusconis parti)
  Lega Nord (ledaren heter Bossi, som säkert hade kunnat gå under epitetet ”Italiens största idiot” om det inte vore så att hans egen son överglänser honom i den genren!)
  Pd (Partito democratico, som Malena skrev ett mittenvänster-parti)
  Prc-Pdci (klart längre ut på vänsterskalan)
  SEL (allians av diverse mindre vänster- och miljöpartier som leds av Nichi Vendola)
  Idv (Italia dei valori, leds av gamle Tangentopoli-åklagaren Di Pietro som är stor motståndare till Berlusconi)
  Udc (Unione di centro, kristdemokrater, leds av Casini)

  Kanske inte säger dig så mycket, men gjorde åtminstone ett försök =) Den politiska kartan i Italien är dock minst sagt ombytlig, så bli inte förvånad om flera av dessa partier splittrats eller bytt namn om bara något år. Brukar hända med jämna mellanrum.

  Svara
 4. Malena J

  Oscar: såg det.

  Ytterligare en anledning att ogilla Inter är ju att de tydligen röstar på Lega Nord allihopa, enligt undersökningen.

  Svara
 5. Hossein N.

  Det är sånt man vill läsa om. Är däremot skeptisk till listorna på många sätt. Om jag fattat det rätt grundar de resultatet på 1018 olika hushåll? Alldeles för få och det finns alltid en massa olika aspekter som kan påverka. Minns t ex när man såg nån svensk undersökning om vad för fotboll svenskar gillar bäst, och även jag inte minns detaljerna så var det som vanligt ett problem att hela undersökning utgick från ett typiskt medelklassbeteende som mer eller mindre exkluderade fotbollskulturen i förorterna. I teorin skulle man helt enkelt kunna kartlägga alla supportrar som går på matcherna, och sen kolla efter vilka de röstade på senast. Men det lär ju aldrig ske så, man är lämnad till en massa olika källor som påstår en massa olika saker. För varje liten brist som det finns i en fråga av en stor undersökning, kommer man längre bort från sanningen.

  Om Inters växande impopularitet kan man nog anta att det indirekt snarare reflekterar Juventus popularitet. De älskade inte Inter förut, men det har blivit deras fiende utan konkurrens sen calciopoli. Fast det kanske finns nån detalj som tyder på att det är mer än bara en Juvegrej, som jag har varit för lat för att tänka på just nu eller se i länken.

  Svara
 6. Malena J

  Naturligtvis får man ta alla såna här undersökningar för vad de är. De är kul, men presenterar ingen absolut sanning. Men det är inte någon plojundersökning det här utan en återkommande som bland annat görs av Ilvo Diamanti som är en slags höjdarsociolog. Berlusconi skulle naturligtvis kalla honom för kommunist eftersom han skriver för Repubblica.

  Att kartlägga alla som går på matcherna och kolla upp vad de har röstat på låter som något som Roberto Maroni inte skulle vara helt främmande inför.

  Svara
 7. Hossein N.

  Nej, ploj behöver det inte vara. Snarare att såna undersökningar har en massa inneboende brister. Kanske för att de försöker förklara väldigt komplicerade saker genom en metod som är allt annat än komplicerad. Eller att de förnekar subjektiva komponenter i arbetet för att få fram en så kallad objektiv sanning.

  Med det sagt så är de ju såklart inte totalt värdelösa.

  Svara
 8. oscar.s.

  Malena, det skrämmande är ju såklart att din kommentar om Marionis inställning till en sådan undersökning inte alls känns påklistrad. Man tappar skrattet väldigt snabbt.

  Svara
 9. Malena J

  För nåt år sen kartlade han ju vilka brott alla napolitanare som köpte biljett till Roma-Napoli hade varit dömda för. Kom med en mycket detaljerad lista.

  Svara
 10. oscar.s.

  Var på väg att skriva att ju mindre sagt om den affären, desto bättre. Men det är ju självklart precis tvärtom; ju mer som skrivs och pratas om den resan och hur den behandlades i media desto bättre.

  Tur att det finns böcker som tar upp sådant.

  (Har jag sagt än hur mycket jag tyckte om den?)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>