De där romarna

Förlåt att jag fortsätter att snacka politik, men det är ju lite kaos nu i Italiens huvudstad, Rom. I de politiska salongerna. Min favoritbloggare (obs: förutom Oscar och Thomas Wilbacher) Åke Malm skriver om en del av spektaklet. Följ hans mycket roliga blogg om ni vill veta allt om Berlusconis regeringstrubbel. I morgon är det förtroendeomröstning i parlamentet.

Själv tar jag på mig att reda ut de lite mer triviala sakerna. För det är ju också det här med att en del av Italiens regering består av ett separatistiskt parti som hatar landets huvudstad. En av de mest fantastiska sakerna med Italiens nuvarande regering tycker i alla fall jag är att just inrikesministern, av alla ministrar, tillhör detta parti: Lega Nord. Men nu är det inte han, allas vår Mister tessera del tifoso Roberto Maroni som har varit i farten, utan Umberto Bossi, Legans partiledare, tillika minister i regeringen.

SPQR (Senatus Populusque Romanus, senaten och det romerska folket, en beteckning på Romarriket), menade han häromdan skulle läsas ut som ”sono porci questi romani”, alltså att romarna är svin, grisiga.

Han sa också apropå att Monzas GP-tävling i formel 1 kan flyttas till Rom, att ”i Rom kan de tävla med kärror”, bighe, den sorten som gladiatorerna hade. Vilket fick APCOM att åka till Colosseum och spela in den här fina filmen där turistgladiatorerna svarar på Bossis attack.

Mitt i dessa stridigheter om den italienska nationen har Roma slagit den numera vetenskapligt fastställt mest Lega Nord-vänliga klubben Inter med 1-0, och Francesco Totti, världens bäste fotbollsspelare, har firat födelsedag.

Roms främste försvarare var förresten under attack även från ett annat håll, nämligen Paolo Di Canios. Totti blev ju lite arg när han byttes ut i Intermatchen, och visade det. En kapten får inte överge sitt lag sådär, sa tv-experten Di Canio, och menade att Totti är självisk och ingen ledare.

Totti svarade honom i bloggen, igår på sin födelsedag, och påpekade att Di Canio ju i och för sig är expert på symboler och ledare för klubbar, bandiere, fanor, ”han har viftat med många under sin korta karriär… och framförallt: vilka flaggor sen!”

Sen lade kaptenen till sin favoritsmiley. ^_^

Di Canio svarade med att ”den som skriver åt Totti kunde göra det bättre.”

Till Bossi sa kaptenen att han tyckte att partiledaren kunde komma och göra sina fina uttalanden om Rom och romarna vid Colosseum eller Curva Sud. (”^_^”)

Om Bossi skulle våga sig till Colosseum så vet vi ju nu vad som kommer att hända. Han kommer att träffa på gladiatorerna med sina träsvärd.

En av de där klubbfanorna som Paolo Di Canio har företrätt råkar ju vara Napolis, vilket av de flesta romare inte direkt ses som en merit. Men kaptenen syftade säkert inte på den när han påminde om vilka klubbar som Di Canio har företrätt. Hur som helst har nu en ny solidaritet fötts mellan romarna och napolitanarna. När Roberto Maroni var i Neapel idag hade några napolitanare bakat en pizza margherita (pizzan som uppfanns i samband med Italiens enande, med röd tomat, vit mozzarella och grön basilika i trikolorens färger, uppkallad efter kungens fru) med texten ”solidali con i romani”.

Tydligen så finns det också några i norra Italien som gillar romarna, eftersom Juventus har gjort en helt obegriplig reklamfilm för sin nya stadion, där Julius Caesar visar sig vara Juvefan. Filmen är kopplad till en sajt, noisiamolastoria.com. ”Vi är historien.”

Vems historia?

/Malena

16 reaktion på “De där romarna

 1. settantasette

  Intressant.

  Har en fråga om ett annat ämne dock. Hur ser det ut med Lazios ultras? Är dom fortfarande på matcherna? Vad jag har sett, iaf mot Milan, så var Curva Nord lika fullt som vanligt och stämningen var rätt bra. Innan säsongen sa dom ju att dom skulle bojkotta och lägga ner sin verksamhet på obestämd framtid som en protest mot tessera och att Ultras frihet blir mindre och mindre. Hur är det nu i Lazio? Dom går ju bra trots allt.

  Svara
 2. Romanista92

  Hejsan! Du verkar ha koll på Rom och Roma. Jag funderar att åka ner till Rom 25-28 Februari för att se Roma-Parma på plats (den 27:e). Det jag nu undrar är, hur ligger det till med tessera del tifoso? Fungerar det fortfarande att jag åker ner utan att ha köpt biljett och sedan köper biljett i AS Roma store vid Piazza Cologna på fredagen? Kommer det finnas några problem jag behöver oroa mig över kring just denna match? Jag tycker väl att denna match knappast kan bli klassad som högrisk-match och då bör det väl inte vara några problem? Och sist.. Vad tror du en biljett på Tribuna Tevere kommer kosta till Roma-Parma, om jag köper biljetten på plats i Rom?

  Tack på förhand.

  Svara
 3. Malena J

  settantasette: Tack för en bra fråga, jag har inte följt upp det. Ogillar att följa upp saker som har med Lazio att göra alltför ingående. Men jag ska kolla på det.

  Hossein: Ja, det är reklam för Juventus nya stadion som sagt. Man kan på något vis köpa in sig på nån slags stjärnor som de som han visar upp, och få sitt namn där, det är det det handlar om.

  Oscar: Har du sett Lotitos tal till folket inför Milanmatchen förra veckan? Han pratade om örnen bland annat. ÄLSKAR ÖRNEN.

  Romanista92: Hej! Tessera del tifoso kan bara hindra dig från att köpa säsongskort eller biljetter i bortaklacken. I normalfallet. Jag tror inte att det kommer att vara några restriktioner på en match mot Parma, men man vet aldrig. Men det bestämmer de nån vecka innan matchen. Tevere laterale kostar 40-50 euro tror jag. Du kan kolla biljettinfon på tidigare matcher på Romas hemsida för att se priserna. Själv hade jag hellre suttit i distinti, men det gör man ju som man vill. Ha det så kul!

  Svara
 4. oscar.s.

  Örnen, ja. Oddio vilken potential det finns i den! Jag tror, eller känner mig rätt säker, på att den kommer behöva tas upp i framtiden.

  Hyser stora förhoppningar om samarbetet mellan honom och allas vår Lotito.

  Svara
 5. Romanista92

  Tack för svaret. Så då ska det alltså några problem? Bara att jag bokar flyg och hotell, sedan köper biljett på plats utan att jag oroar mig? :)

  Svara
 6. Malena J

  Romanista92: Jag kan inte tänka mig att det skulle vara några problem. Jag kan inte säga hundra procent säkert, för de bestämmer som sagt säkerhetsgraden kort före matchen. Men jag tycker inte att du ska oroa dig.

  Oscar: Örnen ska flyga inför alla matcher! Lotito ska starta en tidning! Och en tv-kanal!

  Svara
 7. oscar.s.

  Lazio Style(!), jag har redan anmält intresse. Får dra in en liten tv på kontoret, ha det på 24/7. Som på The West Wing, alla hade nyhetskanalen på ljudlös och så fort något hände kunde de slå på ljudet och se de viktiga nyheterna.

  Jag kommer ju inte få något gjort, jag hade tyckt allt med Lotito var värt att stanna arbete för och ta in.

  Svara
 8. wilbacher

  Sett plåtningen – laget och örnen? Örnen är stor och läskig, hela laget livrädda.

  Speriamo che domani faccia solo due giri….o meglio, che cada dopo aver passato la nord.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>