La lista #5 – ali, anche nota come aspettando Gabionetta

Aspettando Gabionetta.

Här rankingen över ali, bästa kantspelarna, som kommer att diskuteras i Il CaC #35. Feel free att älta.

1. (-) Maicon (Inter)
Serie A:s främste kantspelare har inte kommit upp i varv än. Kanske beror det på att Maicon är besviken över att inte ha fått den där transfern till Real Madrid som varit så nära två somrar i rad. Kanske beror det på att nye tränaren Benitez och hans spelsystem fortfarande är under inkörning. Ett är säkert. Med brassebacken till höger förfogar Inter och Benitez över en kantspelare som är oerhört anfallsvillig, mycket målfarlig och farligt hetlevrad. Maicon är unik.

2. (-) Javier Zanetti (Inter)
Evighetsmaskin och jolly. Åldermannen Javier Zanetti kan ta plats på vilken kant som helst och centralt på mittfältet och gör hela tiden ett utomordentligt arbete. Defensivt oantastlig. Offensivt ihärdig som få.

3. (-) Juan Manuel Vargas (Fiorentina)
Juan Vargas började som vänsterback i Catania, testade också som vänstermittfältare och permanentade den sistnämnda positionen efter sin flytt till Fiorentina. Det peruanska yrvädret var helt enkelt för offensiv och utrustad med en alltför dålig defensiv. Transfern till en större klubb har gått om intet två somrar i rad nu och frågan är hur det påverkar hans spel. Inget Inter. Inget Real Madrid. Fiorentina.

4. (-) Milos Krasic (Juventus)
Milos Krasic ain’t no Pavel Nedved. Men, serben är en mycket bra kantspelare. Än så länge ser han ut att vara klart mycket bättre framåt i banan än bakåt. Mister Del Neris Juventus har fått sin Luciano.

5. (-) Denilson Gabionetta (Crotone)
Alla tog för givet Denilson Gabionetta skulle ansluta till maestro Gianluca Petrachi, sportchef i Torino, under sommaren. Det slutade i kaos och en av den italienska fotbollens absolut mest intressanta och bästa kantspelare spelar inte fotboll just nu. Nu är det upp till diesse Petrachi att lösa den gordiska knuten och se till att Gabionetta lämnar i pitagori. Irrationell, målfarlig och utrustad med en energi man sällan ser. Kantspelare kommer inte mycket bättre än Gabionetta.

6. (-) Federico Balzaretti (Palermo)
Lagkaptenen från det konkursade Torino tog det förbjudna klivet över till Juventus. Det gick sådär i vit-svart och den efterföljande sejouren i Fiorentina blev inte heller speciellt lyckad. Nu leker livet på Sicilien. Federico Balzarettis höstform i Palermo gör honom aktuell för en plats i Prandellis nya italienska landslag.

7. (-) Edgar Alvarez (Bari)
Snabb. Stark. Kantig. Total fokus på det offensiva spelet. Honduranen Edgar Álvarez har hittat hem efter sejourer i Cagliari, Roma, Messina, Livorno och Pisa. Säsongen Bari är lika med ett 4-4-2 som ofta blir till 4-2-4. Álvarez är den som håller till höger högt uppe i banan. Bari är i goda händer. 07/08 ställde kantprofeten Ventura upp sitt Pisa med Cerci och Gabionetta (se plats 5) på var sin kant. Tre säsonger senare gör han det igen. I comebackande Álvarez och egentlige anfallaren Ghezzal på var sin kant om centrala duon Almirón-Donati, ståtar Venturas Bari med en av Serie A:s främsta kantduo.

8. (-) Domenico Criscito (Genoa)
Svår att passera, men inte speciellt vass på att själv passera. Domenico Criscito är en vänsterback i den skola som en gång såg Paolo Maldini ta plats på den riktigt stora scenen. Criscito får nöja sig med en något mindre scen. Vackert så.

9. (-) Cristian Molinaro (Stuttgart)
Cristian Molinaro är vänstermittfältaren som tog ett steg ned i banan. Han är också vänsterbacken som blev avpolletterad när Juventus skulle bygga nytt. Det blev Tyskland och Stuttgart istället. Molinaro är inte den mest tekniske av kantspringare, men han har lungor som få. Upp och ner längs kanten. Och bra balans mellan defensiva och offensiva färdigheter.

10. (-) Andrea Mantovani (Chievo)
Inget Napoli och inget Samp. Det innebär att av il calcios bästa vänsterbackar stannar i Chievo Verona. Andrea Mantovani är en av två Torino-skolade vänsterbackar på listan. Ingen av dem togs om hand på rätt sätt av Italiens mest misskötta klubb. Peccato …

11. (-) Rafinha (Genoa)
På kanten i en backlinje på tre eller fyra man, eller på kanten på mittfältet. Genoas stjärnvärvning Rafinha kan det mesta. Men, handlar hans kantspel inte mest om att hålla tätt och inte så mycket om att göra sin gubbe? Mest fart och inte så mycket teknisk spets?

12. (-) Ezequiel Schelotto (Cesena)
Mästaren med ögat rekommenderar Ezequiel Schelotto. Det räcker egentligen. Men, vi kan lägga till en utmärkts start på årets Serie A efter att ha stått för en utmärkt Serie B-säsong i fjol. Numera helägd av Atalanta och given i det italienska U21-landslaget. Vi har bara sett början.

13. (-) Christian Maggio (Napoli)
Edy Reja hade honom först i Vicenza och såg sedan till att Pierpaolo Marino, Napolis dåvarande klubbdirektör, tog honom till foten av Vesuvio. Däremellan hann Christian Maggio med sejourer i Fiorentina, Treviso och Sampdoria. Det betyder att Maggio ratats av två sportchefer som är erkänt duktiga på att hitta rätt kantbesättning. Först Pantaleo Corvino och sedan Giuseppe Marotta. Intressant.

14. (-) Adriano Ferreira Pinto (Atalanta)
Adriano Ferreira Pinto. Stor energi och stor förmåga att göra sin gubbe. Efter fyra bra säsonger i Atalanta borde flytten ha gått. Ett ingrepp efter skadan i slutet på fjolårssäsongen kom i vägen för muraren som bara spelade med kompisarna på lördagarna fram tills 20 års ålder. Forza muratore!

15. (-) Daniele Mannini (Sampdoria)
Alldeles utmärkt på kanten på mittfältet i ett 4-4-2. Inte alls lika bra i ett 4-3-1-2. Tränarbytet från Luigi Del Neri till Domenico Di Carlo har gjort fotbollslivet jobbigt för Viareggio-sonen Daniele Mannini.

16. (-) Luca Antonelli (Parma)
Både pappa Roberto och Luca Antonelli har tillbringat tid i Monza och Milan. Pappa gjorde över 100 framträdande för de röda djävlarna. Sonen hann med ett framträdande innan det blev respass. Först utlåning, sedan såld till hälften och till slut helt såld. Parma tackar och tar emot.

17. (-) Luciano (Chievo Verona)
Han är gammal, men inte trött. Luciano är nestorn bland kantspelarna i il calcio. Just nu ute två månader p g a skada. Han kommer tillbaka.

18. (-) Manuel Pasqual (Fiorentina)
Det är inte bara Gabionetta som skall rehabilteras. Manuel Pasquals karriär har gått i stå efter den sensationella starten i Fiorentina 05/06. Nu handlar det om att ge denne assistmaskin förtroende. Pasqual anno 2010 är en spelare utan självförtroende, men alla vet att han kan det som nästan ingen annan kan. En strid ström av hårt slagna och precisa inlägg från vänsterkanten. Den sportchef och den tränare som visar Pasqual förtroende kommer att belönas. I alla fall på sikt. Tålamod, tack.

19. (-) Giandomenico Mesto (Genoa)
Efter bara två säsonger kan Genoa tänka sig att offra Giandomenico Mesto på det altare som tagit kantspringare som Rafinha till klubben. Monopoli-sonen är inte den mest drivne tekniskt, men han kan sin kant och han kan sina inlägg. Mesto är en diesel.

20. (-) Mauricio Isla (Udinese)
Om fotboll bara var fart och energi så skulle allt sluta riktigt bra för Mauricio Isla. Fotboll är inte bara fart och energi. Inte i Italien.

/Borell

11 reaktion på “La lista #5 – ali, anche nota come aspettando Gabionetta

 1. Daniel M

  Ingen Riise? Han borde väl platsa på topp 20 i alla fall, trots lite brister? Eller så kanske han bara framstår som duktig på grund av Cassetti på andra kanten..

  Svara
 2. romanista a vita

  fan borellece du kommer att få skriva till cicinho så fort han får börja spela för jag tror han kommer att ta cassettis plats.
  Sen har du glömt cesenas vänster springare giacherini och kanske guberti i sampa.

  Svara
 3. dleffler

  Och ingen från Milan med; berättigat. Undrar varför Galliani/Braida verkar vara de enda som inte inser att Milan behöver nya ytterbackar. Vad tror ni denna tjurskallighet kommer ifrån? En ytterback vinner inga politiska val?

  Svara
 4. Agge

  Kan bara säga att det är väldigt ”intressant” att du väljer att sätta Gabionetta så högt upp på listan. Var ju en stor snackis under sommaren i Torino. Själv har jag bara sätt glimtar på youtube av honom. Hoppas han kommer till Toro i vinter, så får man ser mer utav denne Denilson Gabionetta.

  Svara
  1. ilcalcioalcorso Inläggsförfattare

   Romanista a vita,
   Cafú var fantastisk, yes. Och under några säsonger var Candela lika bra på den andra kanten.
   Cicinho är ju bara en Strömberg-produkt. Ni minns det för-VM där vår Atalanta-hjälte höjde honom till skyarna? Ett för-VM gör ingen karriär. Det är Cicinho bevis på …

   Agge,
   Sett Gabionetta live 3 gånger. Två i Pisa och en i Crotone. Jag garanterar Gabionetta. Och ansluter mig därmed till herrar Petrachi och S. Sogliano.

   dleffler,
   Just det. Inga val vinns.

   Wilbacher,
   Giandomenico. Mkt bra. Riise? Glömde faktiskt il norvegese i hastigheten. Alvarez? Det får räcka med en Alvarez … Muratore? Det finns ju en del sådana i mer civiliserade länder än Sverige.

   #10,
   Alexis Sanchez? Så många kantspelande chilenare, så lite plats …

   /Borell

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>