La lista Lecce #5 – ali, anche nota come aspettando il prossimo Moriero

Viktigt att lyfta blicken utanför de allra största klubbarna och de allra största städerna.

Jag fortsätter min odisseo leccese där La Lista (normalt ute onsdagar) följs upp med La Lista Lecce (normalt ute torsdagar). Alltså följs La Lista #5 – ali, anche nota come aspettando Gabionetta upp med La Lista Lecce #5 – ali, anche nota come aspettando il prossimo Moriero.

1. (-) Francesco Moriero (85-92)
I princip inget skulle göra Lecces fans lika nöjda som om Francesco Moriero satte sig på Lecces tränarbänk. Han tog plats i A-truppen under Lecces historiska första säsong i Serie A, var med och sköt klubben tillbaka, gjorde tre raka Serie A-säsonger och avslutade med en säsong i Serie B. Sedan följde Cagliari, Roma, Inter och Napoli innan Moriero lade skorna på hyllan och utbildade sig till en av den italienska fotbollens mest offensiva tränare.


Morieros näst sista mål i Lecce.

2. (-) Stefano Casale (96-99)
Från Sora i C1 till Lecce. Först Serie B, sedan A och sedan B igen, innan flytten gick vidare till Sampdoria. Stefano Casale var med två gånger och sköt Lecce till uppflyttning till högsta serien. Sina mål till trots behövdes han inte på samma sätt efter att sportchefen Pantaleo Corvino bytt tränare från Nedo Sonetti och hans 4-4-2 till Alberto Cavasin. Casale blev till Colonello och Lecce gjorde tre raka säsonger i Serie A. En hänsynslös och målinriktad Corvino nådde både det sportsliga och ekonomiska resultatet. Men, fansen sörjde Casales underbara vänsterfot.


Casales första mål för Lecce.

3. (-) Max Tonetto (00-04)
Max Tonetto var och är väluppfostrad och utrustad med en arbetsmoral långt utöver det vanliga. Tre av fyra säsonger i i Lecce i högsta serien och sedan Sampdoria och Roma. Karriären har varit framgångsrik, visst. Men, den hade varit än mer framgångsrik om Tonetto hade varit lite mer cattivo …


Tonetto gjorde bara två ligamål för Lecce. Det var inget fel på det första …

4. (-) Gaetano Vasari (01)
Gaetano Vasari kom i januari och lämnade i juni, men gjorde ett outplånligt intryck under sin halva säsong i Lecce. Hans två mål mot Lazio i säsongens sista match hemma på Via del Mare innebar förnyat Serie A-kontrakt. Che bello! Kanske borde ”Speedy Vasari” stannat nere på Salento …

http://www.wlecce.it/page.php?pg=archivio&action=partita&id_partita=237

Vararis galna doppietta!

5. (-) Marco Cassetti (03-06)
Gianluca Comotto vägrade Lecce under våren och sommaren 2003. Istället blev det Marco Cassetti (Hellas Verona) som angjorde Salento och fick rejäl fart på sin karriär. Han var högermittfältare under Delio Rossi och omskolades sedan till högerback av Zdenek Zeman. Lumezzane-skolade Cassetti gjorde tre säsonger nere i Lecce, alla i högsta serien. Under sin tid i Lecce visade han upp en mycket bra inställning och såg inte alls så orolig ut som han ibland gjorde efter flytten till Roma. Cassetti var bäst som mittfältare, men Zeman kunde såklart inte hålla fingrarna i styr.


Cassetti gjorde inte mål såhär. Han älskade att komma löpande på instick till höger i straffområdet och att dyka upp vid bortre stolpen på låga inspel från vänsterkanten.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>