Parliamo di Daniele Pradè …

Daniele Pradè.

Skorna tidigt på hyllan och fullt fokus på en het önskan att bli klubbdirektör. Första kontraktet som dirigente redan som 20-åring. Spes Omi följdes av fantastisk fisk i Fano, blöt bufala di Amaseno i Frosinone och maccheroni alla chitarra i Teramo.

I Teramo var Pradè den som hanterade familjen Malavoltas äventyr i il calcio. Det gick sådär och inte riktigt så fort som Malavolta hade hoppats på. Men, det gick tillräckligt bra för att vissa personer skulle uppfatta honom som en målmedveten ung man man kunde ha användning av. Företagarfamiljen Sensi hade, såklart, koll på företagarfamiljen Malavolta och vad de höll på med. De båda familjerna rör sig i samma geografiska trakter, Rom och bergstrakterna mellan Marche och Abruzzo. Familjen Sensi har sina rötter i Visso, ett litet samhälle uppe i bergen ovanför de där städerna där familjen Malavoltas fabriker och fotbollsklubb låg.

Sedan blev det Roma. Enligt Pradè själv var det Romas dåvarande klubbdirektör Fabrizio Lucchesi som presenterade honom för Sensi som någon att knyta till sig. Personerna som funnits kring Pradè och som fört honom framåt är intressanta. Inte minst som så mycket varit så oklart så länge när det gäller Romas nuvarande diesse. Han har varit och är otydlig, även för personer långt inne i den italienska fotbollen. - Pradè personaggio non cattivo, ma oscuro, är ett mycket talande omdöme jag fått om honom.

För mig är det viktigt att Pradè introduceras av Fabrizio Lucchesi.

Lucchesi var en klubbdirektör i raden i Roma efter att Franco Sensi avpolletterat Luciano Moggi efter säsongen 93/94. Allt som hände därefter brukar och skall väl också ses i skuggan av Moggis utträde ur klubben. Personer med utmärkt kontakt med Moggi satt bevisligen kvar. Romanon Giorgio Perinetti tog över och ersattes sedan av toscanon Lucchesi. Båda två Moggis män. Men, Lucchesi fick inte jobba i ensamt majestät. Dels för att Franco Sensi var i sin krafts dagar och agerade själv, dels för att Sensi nosat upp Franco Baldini, en person som gärna stod i första ledet när hans patron slogs mot systemet och storklubbarna i norr. En klok ägare ser alltid till att inte sprida riskerna och inte hamna helt i händerna på en enskild underhuggare. Baldini balanserade Lucchesi och Sensi var nöjd.

När Baldini sedan konkurrerade ut Lucchesi var det lätt att låta historien handla om I due Franco, Sensi och Baldini. Men, gamle Franco var klokare än så. Baldini, med all sin karisma och förmåga på calciomercaton, riskerade att bli för stor för Romas bästa. Ecco, in med den okände Pradè och låt honom cirkla omkring i en diffus roll. Visst, vän till familjen, men också vän och accepterad av personer Sensi inte helt ville klippa med. Pradè balanserade Baldini och Sensi var nöjd, precis som de där personerna som förlorat sin Lucchesi.

Efter Rosella Sensis Veltroni-mäklade fred med systemet var Baldinis saga i Roma all. Han var alltid mer Francos man än Rosellas. Baldini var dessutom mer lämpad för ett Roma som slogs på det sätt som Franco gjort och som Rosella nu valde att inte göra.

Där och då trodde få att det skulle bli Pradè som efterträdde Baldini. Men, så blev det. Sensi var nöjd. Familjen hade ju fått en diesse som satte lojalitet i första rummet. Systemet var också nöjt. Man hade ju fått bort Baldini, en fiende som fick alldeles för mycket utrymme.

Hans förflutna är intressant, hans entré i AS Roma är intressant och hans (över tiden) allt större inflytande i klubben är intressant. Parliamone …

/Borell

11 reaktion på “Parliamo di Daniele Pradè …

 1. ArDente

  eh eh…härinne kan man inte skriva enkla symboler tydligen, mah! Riproviamo.

  Allora, jag träffade Prade’ under tiden Baldini och Capello styrde det sportsliga med järnhand – gamle Franco Sensi hade abdikerat och var sjuk fr o m hösten 2002 till sin bortgång. Lucchesi var på väg bort redan då, närmare bestämt året 2002/2003 då jag jobbade på Trigoria under en kort (och turbulent) period.

  Prade’ besitter hursomhelst stor social kompetens. Inom italienska DS-världen må han vara en uomo oscuro, men är en av få professionella managers i dagens A.S Roma, tillsammans med tränare Ranieri den ende skulle jag vilja påstå.

  Men, han är ingen vidare talangscout. Det uppdraget skulle väl karismatiske Bruno Conti egentligen haft senaste åren, men där har Conti gått bet – il simpaticone Bruno di Nettuno fyller istället en viktig social funktion i klubben förutom att palleggiare con i giovani della magggica.

  Svara
 2. oscar.s.

  ArDente,

  Montali är du alltså inte mycket för?

  Bruno är också han intressant. Tvivlar inte alls på att han fyller något slags social funktion där han hänger runt truppen (och gör exakt vad…?), men det känns uppenbart att han fyllde en mycket större och viktigare funktion när han hade hand om hela ungdomssidan. Det har gått några år sen han fick sin nya roll, jag har fortfarande inte hört någon som med säkerhet kan säga vad det är han gör.

  Svara
 3. ArDente

  Jag och ett par andra gjorde analyser för ett stadioprojekt som aldrig blev av. Kanske inte så konstigt då Sensis ekonomi redan då läckte som ett såll.

  Svara
 4. ArDente

  Montali känner jag inte till något vidare, men vet att han var lyckosam volleybolltränare på klubbnivå och FK för gli azzurri. Hursomhaver, verkar han inte dra jämt med Conti, Prade’

  Svara
 5. ArDente

  Montali känner jag inte till något vidare, men vet att han var lyckosam volleybolltränare på klubbnivå och FK för gli azzurri. Han verkar i alla fall inte dra jämt med Conti, Prade’ osv. Även om det fanns saker som talade för att tillsätta en person som samordnar klubbens spretiga management och Prade’ behövde hjälp med kommunikationen utåt (presschefen LaTurra är nämligen fullkomligt oduglig), har personkemin med Prade’ m fl inte fungerat.

  Ärligt talat är jag skeptisk till familjen Sensis styre, trots att en del bra saker bevisligen gjordes kring millennieskiftet. AS Roma med potential för omsättning som ett mindre storföretag har styrts som ett mindre familjeföretag, där det enda långsiktiga har varit deras eget ägande…

  Svara
 6. Malena J

  ”…med potential för omsättning som ett mindre storföretag har styrts som ett mindre familjeföretag, där det enda långsiktiga har varit deras eget ägande”, skulle väl passa på typ alla italienska fotbollsklubbar?

  Turra och hennes folk är mycket riktigt totalt värdelösa.

  Totti lär ju kalla Montali för il freddo eller il tedesco, vilket är väldigt kärt och i och för sig är ett tecken på att det är något som går att skämta om på Trigoria, men beskriver också en (potentiell) konflikt som verkar ganska uppenbar.

  Svara
 7. ArDente

  Visst har du rätt i att många italienska klubbar sköts på liknande sätt som Roma. Men, med tanke på potentialen (il bacino di tifosi soprattutto, la loro passione il marchio) och att Sensi Franco tog upp handsken i slutet på 90-talet i kampen mot il potentissimo trio del Nord, fanns ändå förväntningar på något större, något mer professionellt.

  Deloitte gjorde en marknadsundersökning för inte länge sedan och kom fram till att Romas varumärke (en mix av identita’, bacino di utenti, fidelizzazione, potere d’acquisto, storia, mm) var riktigt starkt, på tredje-fjärde plats i Serie A, långt före Lazio, Fiorentina, Napoli och i paritet med eller kanske t o m före Inters innan 2006.

  Inte minst tv-abonnemangen hos Sky var inte långt från Inter och Milan och numerärt i klass med Juves och mils viddar före Napoli, Lazio

  Svara
 8. ArDente

  och Fiorentina häromåret och Roma fick då Tv-avtalen hanterades individuellt en summa som inte var så långt bakom il trio del Nord.

  Detta var tecken på att mycket mer kunde gjorts inom merchandising och i förlängningen även vad gäller ny arena, starkare management, mm.
  Invece…

  Svara
 9. Malena J

  Det är sant att Roma har en särskild potential. Försäljningen nu skulle ju därför kunna betyda väldigt mycket.

  Men även hos trion i norr borde potentialen att utnyttja varumärket internationellt vara försummad.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>