Italiens dyraste namn

Silvio Berlusconi är alltså nu på väg ner, ut, bort, även om han kämpar emot in i det sista.

Kolla här hur absurt när området kring Montecitorio, Deputeradekammaren, är avstängt – mitt i centrala Rom. Studenterna som nu gör uppror över hela landet hade tillstånd att protestera där men området är blockerat. Helt tomt utanför glassbaren Giolitti, på piazza Colonna, Via del Corso. Gissa vem som ligger bakom? Roberto Maroni… Han gillar inte folksamlingar, den där Maroni.

Jag vet inte hur länge Berlusconi kommer att kunna sitta kvar, om han kommer att kunna ta sig upp igen, men kriget om informationen blir allt mer intensivt.

Ironiskt nog går samtidigt Milan bättre än på flera år. Det hjälper honom inte.

Häromdagen meddelade regeringen i en kommuniké att det pågår en konspiration mot Italien – med inhemska avslöjanden kring bland annat Pompeji och soporna i Neapel, och nu också Wikileaks.

I går kväll gick det sista av fyra program som Roberto Saviano och Fabio Fazio har gjort för Rai 3. ”Vieni via con me” har varit en totalt otrolig publiksuccé, med nio, tio miljoner tittare, trots det inte särskilt tv-mässiga upplägget med monologer och uppläsningar av listor. Det är den största publik som Rai 3 någonsin har haft och slår ”Big brother” som går samtidigt.

Jag skulle kunna säga otroligt mycket om programmet, både bra och dåligt om innehållet, och om den absurda press som det har blivit utsatt för både av Rais ledning och av landets politiker.

Programmets succé ses som ännu ett tecken på Berlusconis bristande popularitet, men det görs av presidentens produktionsbolag Endemol.

Men det jag skulle visa var när en av Italiens coolaste personer, Milena Gabanelli som är programledare för ”Report”, ett program för undersökande journalistik, läser upp listan över de stämningar för förtal som finns mot hennes program.

Gabanelli läser upp namn och summor. Två gånger nämner hon Romas sponsor Wind, som ägs av Naguib Sawiris. Hon nämner också Romas välgörare, eller vad ni vill kalla honom, Cesare Geronzi. Ett namn upprepar hon många gånger: Angelucci.
.

Sammanlagt har familjen Angelucci stämt ”Report” för 49 miljoner euro.

- Det är uppenbart att det här är anmälningar som förhindrar dig att tala om vissa saker i flera år, tills processerna är över. Alltså är de att betrakta som hot, säger Milena Gabanelli.

Det här är en vanlig strategi för att tysta dålig publicitet: stäm. När det inte finns någon officiell censur, vilket det såklart inte finns i Italien, får man framkalla självcensur. Hot om stämningar, om smutskastning, om motkampanjer och andra besvärligheter. Angelucci är experter på det här.

Och tydligen vill de använda Roma som ett av sina propagandainstrument..

Om ni försöker hitta information om Angelucci på Wikipedia så kommer ni förresten inte att hitta nåt. Familjen har stämt sajten.

/Malena

4 reaktion på “Italiens dyraste namn

 1. Malena J

  Äsch.

  Men hur i hela fridens namn har det kommit upp en bild på en galen Rosella här!?

  Är det någon slags meddelande?

  Svara
 2. ArDente

  Angelucci…brr, det ser alltmer ut att bli dessa äckel som ska ta över Roma. Affarismo e politica. Ingen munter läsning.
  Det är ju så att man hoppas att en utlänning tar över Roma (fast inga ryssar, tack)…

  Svara
 3. Malena J

  Det är väldigt svårt att veta vad som är sant, men Angelucci-risken verkar ju helt klart finnas. Och det vore total katastrof.

  Hur som helst verkar det inte precis vara någon rusning efter att köpa Roma.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>