Rino Foschi är Edmond Dantès

Det drar ihop sig till strid.

Torino vs Padova, nummer nio mot nummer sjutton på il CaC:s lista över sportchefer och ett alldeles utmärkt tillfälle för Rino Foschi att ta revansch på den president som förnedrade honom genom att utse en medhjälpare han inte ville ha.

Urbano Cairo utsåg Gianluca Petrachi att ackompanjera Foschi, dåvarande sportchef i Torino. Alla visste att Petrachis entré innebar Foschis exit och så blev det efter några veckors sprattlande. Nu kan den förnedrade spela bort Torino från allt vad play off och Serie A heter.

Foschi tog det hela illa och tiden har inte läkt några som helst sår. ”Det var det värsta som hänt mig i karriären. Jag var helt förstörd, förutom att vara förödmjukad. Jag har alltid lyssnat på omgivningen … jag var inte värd det här.” Gianluca Oddenino, Torino-repoerter på familjen Agnellis husorgan La Stampa, väljer att jämföra Foschi med Edmond Dantès. Och varför inte? Dantès, bättre känd som Greven av Monte Cristo, väntade i och för sig längre på sin revansch än de 500 dagar som Foschi väntat, men de har förödmjukandet och väntandet gemensamt.

Om Foschi är Monsieur Dantès, då är Cairo och Petrachi två av de som med falska anklagelser såg till att han fick lämna. Där och då var en sänkt Foschi inte speciellt pratglad, men nu får vi veta hur man skall se på hans arbete i Turin. Vad som hände och vad som kunde ha hänt. ”Jag tjänade 16 miljoner euro åt Cairo när jag sålde Rosina, Dzemaili, Natali och vi hade byggt ett lag som kunde ta sig tillbaka direkt till Serie A … Jag hade fixat en gratislån av Abel Hernández och Maxi López från FK Moskva för 1,3 miljoner Euro. Det är sant, fråga Sabatini.”

Efter att ha slickat såren valde Foschi Padova som ny klubbadress. Ett Padova där Enrico Preziosi, Foschis en-veckas-boss under piko-sejouren i Genoa, var intresserad av att göra entré. Calori (Portogruaro) som ny tränare, tätt samarbete med Genoa och en lyckad tränarrockad där Calori ersattes av juniortränaren Del Canto och Padova nosar på play off. Trots att man har haft skyttekungen Succi borta sedan flera månader.

Sedan tidigare står det klart att Foschis sejour i Padova bara blev ett år. Percassis nya Atalanta kallar och låter honom ta plats ovanför nuvarande sportchefen Zamagna, som inte var i närheten av att ta plats på den där listan. Frågan är om Atalanta kommer att kunna njuta av en sportchef som fått sin revansch eller en sportchef som två gånger om blivit knäppt på näsan av firma Cairo & Petrachi.

Två saker är säkra. Den hetlevrade Foschi är avstängd, och får alltså inte sitta bredvid tränare Del Canto i helgen, och han har precis klarat av vem-vet-vilken-bypass-i-ordningen. ”Motorn är på plats”, konstaterar Foschi. Det är näst sista kurvan och han har blicken fäst på Cairo och Petrachi, duon som fått sladd på bilen som har så svårt att få ut allt av den kapacitet alla vet finns.

Jag avslutar med att konstatera att Foschi aldrig hade pratat om Maurizio Zamparini, den som försåg honom med en hjälpreda i Palermo, och Walter Sabatini, hjälpredan som fick efterträda, på samma sätt. Vi kan väl ta och fundera på varför? Vi kan väl också konstatera att Foschi visste hur man byggde ett lag som också höll defensivt. Och tycker man att Foschi inte skall ha credd för att ha satt Palermos defensiv, måste man ändå ge honom credd för att ha sett till att ha berett ärendet på rätt sätt för sin president. Oavsett vilket handlar det om ett gediget sportchefsarbete. Cassani-Muñoz-Bovo-Balzaretti? Foschi hade inte varit i närheten av att gå på den lätta …

/Borell

En reaktion på “Rino Foschi är Edmond Dantès

 1. Joel_Toro

  Vem har inte blivit förnedrad och överkörd av Cairo. Den listan kan göras lång.

  Lite tveksam till Abel Hernández och Maxi López är jag men jag får fråga Sabatini. Foschi han med en värvning i januari, innan Petrachi tog över, och det var ju Piá från Napoli och det var ju ingen höjdarvärvning. Även om Toro gjorde en fantastisk vår förra året föll vi på att inte ha någon bra kompanjon eller komplement till Bianchi. Det hade López eller Hernández varit.

  Att Foschi sedan är säker på att han hade laget för att ta sig tillbaka direkt får stå för honom. När han lämnade Toro var ju laget i skiten ordentligt. Vi låg närmare nedflyttning än uppflyttning innan Petrachi gjorde en ordentlig men nödvändig renovering.

  Men han fick sin revansch och jag får gratta honom för sitt arbete i Padova. Från play out till play off på en säsong är imponerande. Padova har allt att vinna i detta play off och jag tror de blir final mot Reggina.
  kompanjon

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>