Historielöshet. Oförstånd. Oförmåga.

Historielöshet. Oförstånd. Oförmåga.

Ni har såklart sett vad som hände när Barcelonas plats i historien diskuterades i en krönika i en blogg några centimeter bort.

Barcelona är this year’s model och är såklart bäst. Katalanerna vinner ju titlar, har brutit ny mark och därmed tagit fotbollen till en ny nivå. Just det! Precis som flera andra lag i historien. Precis som Herbert Chapmans Arsenal, det tidiga 70-talets Ajax och Arrigo Sacchis Milan. Så lärde i alla fall jag mig fotbollshistorien.

I ett italienskt perspektiv tycker jag att det var intressant att jag rankade de olika upplagorna av lagen som jag gjorde. Det var oerhört lätt att sätta Il Grande Torino etta genom alla tider, både i Italien och i världen. Det var inte heller speciellt svårt att låta Sacchis Milan skugga strax bakom.

Jag är förvånad över hur lätt det var att plocka bort det Milan som inte var Sacchi. Capellos fantastiska upplaga med 4-0-förnedringen av Cruyffs Barcelona som krona på verket, 50-talets upplaga under Viani som går över i 60-talets under ledning av Rocco och Liedholm.

Inter är värt ett kapitel i sig. Två upplagor av Inter som rattas av var sin Moratti med var sin sportchef och var sin demontränare. Pappa Angelos Grande Inter med Italo Allodi och Helenio Herrera mot sonen Massimos med Marco Branca och José Mourinho. Grande Inter är ett lag som väldigt ofta sållar agnarna från vetet. Jag kan bara konstatera att vi har fått ett nytt Inter som delar folket än mer.

Mourinhos Inter. Ett fantastiskt Inter, som alltid kommer att få leva med att ”den inhemska konkurrensen inte var som svårast post calciopoli”. Det är, såklart, med i ekvationen. Precis som att man ifjol stod emot och plockade isär en såpass svår motståndare som Guardiolas Barcelona. Trots att mannen i svart gjorde vad han kunde för att ändra på det. Att Mourinhos Inter är en era på bara två år gör det hela bara än mer intressant.

Men, ingen rök utan eld. Jag missade faktiskt en sak. Juventus. Jag tycker att bristande framgångar utanför landets gränser gör att de vit-svarta varken får med det lag som firade sina triumfer under ledningen av Trapattoni eller triadens upplaga med Lippi på tränarbänken. Men, det där laget som radade upp fem raka ligasegrar i början av 30-talet och dessutom utgjorde stommen när Italien vann 2 VM-guld i rad? Det Juventus skulle såklart ha varit med på listan.

Ni vet vad det betyder. Felice Borel tar plats på listan på bekostnad av mäster Johans Ajax från 70-talet. Typ lika många ligatitlar, men 2 VM-guld för Juve-snubbarna mot silver på silver för de Ajax-killar som tog plats i landslaget.

Hur var det nu jag skrev? Bästa-laget-genom-tiderna-diskussionen är en övning som uteslutande handlar om att vinna. Några skönhetspoäng delas inte ut …

/Borell

2 reaktion på “Historielöshet. Oförstånd. Oförmåga.

  1. SirSmokealot

    Håller med att titlarna är det som man måste räkna, men en sak som gör det enklare är också att kolla hur dominanta var dom under sin tid? Detta Barcelona har ju totalt dominerat i Europa senaste 3 säsongerna, ett fel steg förra säsongen (eller ett geni drag av Mourinho) smaksak. Hur som helst, pro Italien eller något annat, det är svårt att inte ge detta Barcelona credd för hur dom spelare och totalt äger matcher mot lag som ska kallas Englands bästa eller dylikt. Grande Inter var banbrytande, samma med Ungern 50-talet, Ajax 70-talet Sacchis Milan Cryuffs Barcelona och Peps Barcelona, men detta Barcelona har tagit en modell till perfektion som gör motståndarna chanslösa, ja Mourinho lyckades förra året, alla har en dålig dag. Detta Barcelona är så galet bra att man måste ge dom det erkännandet, har Borell under sin livstid sett ett lag spela sådan fotboll och vinna allt? EM VM CL och ligan? Alltså det jag menar är att fotbollen inte behöver vara offensiv och flärdfull, men att dom dominerar sina motståndare till förnedring, oavsett motstånd taktik osv. Jag är pro Borell, är inget fan av klubben Barcelona. Men jag är säker, jag har aldrig sett ett lag dominera så totalt i någon lagsport förutom på video från Sovjet hockeyn, min känsla är att om 10-20 år kommer man vara stolt att fått uppleva ett lag som detta Barcelona.

    Svara
  2. Hossein N.

    Jag brukar mer eller mindre av princip utgå från min egen fotbollslivstid. Och där tycker jag att Barcelonas nuvarande era sticker ut tillsammans med Milan under Capello. Mourinhos Inter är inte helt lätt. De slog ju ut Barca när det gällde som mest, och det var ett mer välbalanserat lag på pappret, men jag tycker att de var så pass svaga i Champions första året med Mou, på ett sätt som man fortfarande inte sett Guardiolas Barca så…

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>