Då var det klart! Conte tar Juventus …

Då var det klart. Del Neri out. Antonio Conte in.

Conte återvänder hem, inte till det Lecce där han är född och fotbollsskolad men till det Turin där han tillbringat den största delen av sin spelarkarriär. Conte till Juventus kan bli bra.

- OM det betyder att Umberto-sidan vinner mark på Giovanni-sidans bekostnad.

- OM Umberto-sidan skaffat erfarenhet och självförtroende att supporta sitt val.

- OM Conte är en ny Trapattoni och inte en ny Ferrara.

- OM Conte inte är lika taktiskt statisk som företrädaren Del Neri.

- OM Conte fixar att bygga ett lag av de spelare som klubbdirektör Marotta ger honom.

Det är många OM. Vi tar dem i ordning.

Det första OM: et handlar om Giovanni-sidan och att det är viktigt för Juventus att de tappar i makt. Vi är många som givit upp hoppet om deras learning curve. Det var tydligen inte så lätt att revolutionera fotbollen som man trodde.

Giovanni-sidans spelkänsla har varit bedrövlig och valen ödesdigra. Först bort med en Ranieri som fått ut max av materialet, sedan chansa med Ferrara som bara blev ett pinsamt svar på Guardiola och till slut storklubben i händerna på mellanklubbsdirektören Marotta och -tränaren Del Neri

OM nummer två handlar om en tvekan inför AA, Andrea Agnelli. Han må vara president, men han har inte lyckats flytta på Giovanni-sidans senaste påfund Marotta. Inte än i alla fall. Jag är inte ensam om att ha väntat mig mer av AA och Umberto-sidan. Jag blir förbryllad när jag hör hans högra hand Nedved berätta att han tackade nej till att ta över från Del Neri under våren. Sant eller inte? Visar det en AA som är handlingskraftig eller inte? Visar det en AA som har gott omdöme eller inte?

OM tre gäller Contes tränarerfarenhet. Han är den fjärde tränaren i modern tid, Trapattoni och framåt, som anländer till Juventus i princip utan Serie A-erfarenhet. Jag jämför honom därför med Armando Picchi, Giovanni Trapattoni och Ciro Ferrara.

Picchi, Trapattoni och Ferrara är utmärkta exempel på att Juventus absolut inte är rädda för att välja orutinerade tränare om man tror att man har fått tag på rätt person.

Picchi var libero i Grande Inter och avslutade spelardelen av karriären som spelande tränare i Varese. Sedan blev det hemmaklubben Livorno innan det var dags för Juventus. Italo Allodi, sportchefernas gudfader, var säker på sin sak och satte Picchi på den vit-svarta tränarbänken. Men, ödet ville annorlunda. Picchi blev obotligt sjuk och avled efter bara några månader.

Trapattoni var mittfältare i Milan i en evighet, rundade av med en säsong i Varese och fick sedan rycka in gånger två i Milan innan det stod klart att det inte var i den klubben som den gamle Pelé-dödaren skulle göra tränarkarriär. Atalanta kallade och kontraktet var påskrivet och klart när Juventus gav sig in i leken. Kontraktet revs och resten är fotbollshistoria.

Ferrara var mittbacken som följde med Lippi från Napoli och var ledande under hela den framgångsrika period som tillhörde triaden. Som tränare var han en oerhörd chansning. Han må ha varit en tränare på planen redan som spelare, men han hade i princip ingen erfarenhet alls. Ferrara var en Trapattoni som blev något annat.

Det fjärde OM:et handlar om att vara taktiskt statisk. Företrädaren Del Neris oförmåga att bygga ett fungerande lag var en mycket tydlig orsak till förra säsongens debacle. Han vägrade att överge det 4-4-2 han håller så kärt och blev till kaptenen som gick under med skeppet surrad vid masten.

Vi som känner Conte vet att han är sitt spelsystem än mer trogen än vad Del Neri är. Det blir alltså inte lättare att vid behov få Conte att ändra sitt 4-2-4 än vad det var att få Del Neri att ändra sitt 4-4-2, ok?

OM nummer fem handlar om lagbygget och alla dessa spelare som Marotta skickar till Conte. Spelare som inte heller denna senvår och sommar är da Juve.

Försvaret ser sämst ut. Reto Ziegler (Sampdoria) eller Bastos (Lyon) ny ordinarie vänsterback och fight mellan Lichtsteiner (Lazio), Cassani (Palermo), Zabaleta (Man City) och Beck (Hoffenheim) ute till höger. Det låter som ett skämt. Och vem backar upp nye spelfördelaren Andrea Pirlo (Milan)? Ryktet säger Inler (Udinese) eller Montolivo (Fiorentina), samtidigt som Claudio Marchisio hamnar längre och längre ifrån en vit-svart startelva.

Längst fram sägs Marotta vilja ha Sanchez (Udinese) till vänster om Quagliarella och Matri med Krasic ute till vänster. Det hindra inte att det surras om Aguëro (Atlético Madrid), Rossi (Villarreal), Tevez (Manchester City) och Benzema (Real Madrid). Det fanns en tid när det inte surrades. Det fanns en tid när Juventus agerade utmärkt och under radarn.

Sammanfattningsvis är det inte så mycket kvar av det nya, fina Juventus. Det nya, fina Juventus som skulle vara så skinande rent och som skulle nå sina framgångar på ett nytt sätt finns inte mer. Cobolli Gigli finns inte mer. Tardelli finns inte mer. Montali finns inte mer. Blanc finns snart inte mer.

Men, Conte finns och intar nu den tränarpost han var nära redan ifjol. Då gick den till Ferrara. Nu går den till Conte. Juventus kan vara på rätt väg. OM …

Jag avslutar med att konstaterar att Conte på den vit-svarta tränarbänken innebär att Juventus inte fick André Villas Boas (Porto), Guus Hiddink (Turkiet) eller Luciano Spalletti (Zenit) och i slutändan inte ville ha varken Roberto Mancini (Manchester City), Walter Mazzarri (Napoli) eller Didier Deschamps (O Marseille). Vi kommer att diskutera det längre fram, ok?

Avanti fjärdevalet Conte!

/Borell

ps. Vad sägs om den här översikten? Den visar hur många säsonger de ordinarie Juventus-tränarna (i modern tid enligt definition ovan) haft under bältet när de tillträtt. Fritt fram att reflektera …:

24 Del Neri
20 Ranieri
15 Maifredi
13 Capello
12 Marchesi
9 Lippi
5 Conte
4 Deschamps
3 Ancelotti
2 Picchi
2 Zoff
2/0 Trapattoni
0 Ferrara

ds.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>