När himlen öppnade sig och marken låg torr

Det var en ansträngd stämning i hela landet när folket vaknade i morse. La Liguria stod under vatten och i Genova rådde nästintill undantagstillstånd. Genovas borgmästare Marta Vincenzi fick med skam i blicken och hårt pressad i direktsändning på RAI svara på frågor kring myglet med underhåll och gallring vid floder och vattendrag. Ett mygel som nu lett till flertalet döda och en hel region i kaos. Att matchen mellan Genoa och Inter skulle spelas var aldrig tänkbart.

Napoli mot Juventus – däremot – skulle vara la ciliegina på den tårta som var omgång 11 av Serie A. Istället för en fotbollsfest på San Paolo står nu många förvirrade och frågande; varför ställdes egentligen matchen in?

Pina Tommaselli, idrottsansvarig på Neapels kommun, förklarar att man var tvungna att fatta ett beslut under morgonen då ett ordentligt oväder drog in över Campanien och Neapel. Mycket vatten föll under kort tid och delar av staden blev lätt översvämmade. Det framtvingande beslutet kom således. Matchen skulle av säkerhetsskäl skjutas upp. Beslutsfattare var kommunen tillsammans med Napoli och polisen. Juventus deltog ej. Inte heller La Lega Calcio; dem som organiserar Serie A.

Det är i kölvattnet av detta förhastade beslut som en hel del kontroverser har uppstått. För när folk med hjärtat i halsgropen satt och väntade på tv-bilder från ett nytt katastrofområde som det i Ligurien, möttes man istället av en molnfri och sensommarsolig himmel över Neapel.

Det var flera timmar kvar till matchen och vädret blev bara bättre för varje minut som passerade. Samtidigt som Juventus redan var på väg hem till Turin så var Napoli kvar in ritiro på träningsanläggningen utanför Castelvoulturno. Anledning: faxet (!) med det officiella beslutet att skjuta upp matchen hade ej kommit från ordningsmakten. Och matchen kunde därmed i teorin fortfarande bli av. Samma fax hade inte heller nått Lega Calcio som bara fick andrahandsinformation via publika informationskanaler och medier.

Dags att analysera och summera.

SSC Napoli och kommunen i Neapel var med och fattade beslutet. DeLaurentiis och DeMagistris var med och fattade beslutet. Någon som inte var med, var Juventus och Beppe Marotta. En annan som inte heller var med; Maurizio Beretta, Lega Calcios president.

Direkt efter att beslutet blev officiellt märkte man tydligt slitningar i den inte perfekta relationen klubbarna emellan. Från Juventus-håll kommer indicier om att beslutet delvis beror på en önskan från Napoli då man är slitna sedan matchen mot Bayern München. Grande polemica. Corriere dello Sport rapporterar om ett diplomatiskt krig – in silenzio. Bigon och Napoli vill att matchen skall spelas den 14:e december. Marotta och Juventus den 30:e november och La Lega har nog inte än accepterat det faktum att dem inte konsulterades från första början.

Om det var genuin rädsla för en ny katastrof som den i Genova eller om det var ett uttänkt och furbo utnyttjande av situationen från ett slitet Napoli lär vi nog aldrig få veta.

Två saker är däremot säkra. Ett. DeLaurentiis och DeMagistris är en uniform duo som drar åt samma håll. Två. Det är en bisarr syn att se ett soldränkt San Paolo med timmar kvar till avspark och veta att matchen inte kan spelas på grund av översvämningar som inte existerar.

//Abizzo – sottaqua

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>