IMG_2362

En helt vanlig lördag i Castellammare di Stabia – Serie B, Genevier, Daspo, Peroni, Basket femminile e mentalitá

BARRA Tåget från Napoli Centrale är några minuter sent när det anländer Barra. Molnen ovanför Neapel är tunga och märkbart gråa, regnet hänger hotande i luften. Sakta börjar det graffittiprydda Circumvesuviana-tåget röra sig söder ut. Förbi Torre del Greco. Förbi Ercolano och Torre Annunziata. För varje meter tåget rör sig söderut så uppenbarar sig Vesuvius allt mer. Majestätisk och skräckinjagande. Solens strålar har brutit sig igenom molnen och lyser upp vulkanens krater och den bördiga jorden på dess sluttning. Vid foten pågår det kampanska livet som det alltid har gjort. Odlingar och små kultiveringar avlöser varandra utmed rälsen.

Vi kliver av vid Via Nocera. Juve Stabias stadio – Romeo Menti ligger bara några minuter upp för vägen. Det är en och en halv timme kvar till avspark. En och en halv timme till Genevier återvänder till Stabia med sitt nya lag Pro Vercelli. På den lilla piazzan utanför Curva San Marco är det en hel del rörelse. Gult och blått så långt ögat kan nå. Murales av Getingar pryder curvans betong. Det här är Ultras Vespe 1907’s territorium.IMG_2307

Utanför Bar Kico står en ansamling av tjockt klädda och solglasprydda grabbar och dricker Peroni och rödvin från Gragnano. ”No alla Tessera del Tifoso” skanderar inifrån den prestigelösa baren. Jag tar av mig min basker med det lilla Napoliemblemet, lägger den i väskan och går in. Väggarna är prydda av speglar. Längst in rummet sitter en DJ och pumpar musik ur ett enormt högtalarsystem. Vid bardisken kommer så den obligatoriska frågan.

- ”Vem är du?” frågar bartendern. En kort, knubbig och tydligt hetsig snubbe. Han får den korta versionen. ”Napoletano-svedese som är pro all form av calcio i Campania.” Hans fråga har såklart väckt en hel del intresse hos de andra grabbarna med gulblåa getingar på ryggen och halsdukar tvinnade runt nacken. Vi är helt omringade och frågorna kommer från alla håll av den allt mer tajta cirkeln av intresserade Stabiesi. De vill veta allt om fotbollen i Sverige. Om det finns repression från polis, förbund och myndigheter. Om rivaliteter svenska klubbar emellan. Och sedan tiotusenkronorsfrågan; ”Vad tycker ni om la Tessera del Tifoso?” Surret från lokalen avtar. – ”Ha rovinato tutto” förklarar jag. De verkar mer än nöjda med svaret. Vi blir bjudna på öl, limoncello och det där fantastiskt goda, smått bubblande, rödvinet från Gragnano samtidigt som vi sitter och diskuterar hur mycket il calcio har förändrats de senaste åren.

Jag frågar en av grabbarna hur många som brukar se hemmamatcherna på Romeo Menti?

– ”Paradoxalt nog så är det mindre nu när vi är i Serie B. Tv:n har förstört en hel del. I Serie C sänds nästan aldrig matcherna. Det vanliga folket har blivit alltmer bekväma. I C var det fullt nästan varje match, oavsett motstånd.”IMG_2319

Jag går fram till baren för att beställa ännu ett gäng Peroni’s. Den korta och knubbiga mannen är nu betydligt mer avslappnad.

– ”Du vet, egentligen får jag inte ens arbeta här just nu. Jag har en Daspo (avstängning från alla sportsliga arrangemang) som gäller i fyra år. Snart måste jag iväg till Questuran för att skriva under. Varje match – hemma som borta. Tio minuter in i matchen och tio minuter innan matchen är slut. På Rome Menti kommer jag inte in. Här vet alla vem jag är.”

Jag hinner inte ens ställa en följdfråga innan han självmant fortsätter.

- ”Men mot mig har de inte en chans. Vi har en deal med una signora som bor i fastigheten precis bakom distinti. Hennes balkong är de bästa platserna du kan finna. Där står vi – fem stycken diffidati.”

Han visar upp deras banderoll. The Banned Window.

Vi kommer in på Romeo Menti’s distinti tillsammans med en del av grabbarna som valt att stå just här. Det är bara några få minuter till avspark och Curvan är välfylld och högljudd. På uppdrag av direttore Borell var uppdraget att specialstudera Genevier. Som i januari lämnade Juve Stabia för just Pro Vercelli.IMG_2277 Där vi står är uppdraget istället att göra Genevier’s återkomst till Castellammare så obekväm som möjligt. När Pro Vercelli’s laguppställning läses upp så är det helt tyst fram till mittfältarna och nummer två – Gaël Genevier. En stor del av långsidan rusar ner mot stängslet precis vid sidlinjen. ”Merda! Fallito! Scemo! Bastardo! Traditore!” Unga som gamla, kvinnor som barn och äldre herrar. Ingen spar på krutet gentemot den franska mittfältaren.

IMG_2270

Själva spelet än inte speciellt spektakulärt. Tempot är dock relativt högt och Juve Stabia för matchen. Men det är Pro Vercelli som tar ledningen genom ett inte otagbart skott från 40 meter. Fiorentina-lånet Seculin är inte populär på Romeo Menti. Kvitteringen kommer på straff i mitten på den andra halvleken. Med mindre än tio minuter kommer en helt matchavgörande situation. Genevier frispelas från mittfältet och kommer ensam mot Seculin. Utan press från Stabiaförsvarare så slår han bollen några decimeter utanför Seculins högra stolpe. ”Un tiro dalla paura” hör vi runtomkring oss på distiniti’s blågula betongläktare. Paura – rädsla är precis det som sammanfattar Genevier’s återkomst till Castellammare di Stabia. Han rör sig graciöst på innermittfältet. Alltid spelbar och alltid med tanken på nästa spelmoment. Då och då glimrar han till men allt för ofta så fallerar just den där avgörande bollen. På läktaren vill de gärna tro att det är på grund av dem som Genevier inte alls får till det under matchen. Och vem är jag att påstå att de har fel.

IMG_2349

Matchen slutar 1-1 och besöket i Castellammare verkar för min del vara över för den här gången.

Åtminstone var det vad jag trodde. Danilo – som vi träffade på baren frågar om vi inte ska med tillbaka till Kico. Ladda om en timme och sedan följa med ner till Palasport.

– ”Vårt dambasketlag har seriematch om en timme. Division tre. Vi är ett gäng som brukar stötta allt här i Castellammare. Det finns inget viktigare än att stå upp för din stad – oavsett.”

Att snällt avböja finns ju så klart inte. Blir du bjuden på dambasket i Stabia är det bara att följa med på dambasket i Stabia. Ganska enkelt egentligen. Jag såg framför mig en liten grupp grabbar som bara är där för att – just visa att de är där. Det skulle visa sig att jag hade fel. Väldigt mycket fel.IMG_2384

Vi kommer in i baskethallen. En minimal arena. Taket är utgjort av tältmaterial som vilar på halvmåneformade balkar. Det finns tre rader med läktare. Hela åskådardelen kanske rymmer hundra personer. Med tio minuter kvar till uppkast är de allra flesta på plats. På läktaren sitter vanligt folk. Föräldrar, släktingar och andra mer eller mindre intresserade. I ena hörnet står de andra. Gate 69 – med banderoller, en trumma, små flaggor, stora flaggor, politiskt laddade flaggor och en palestinaflagga.IMG_2428 De sjunger hela matchen. Genom varje timeout, quarterpaus och halvtidsvila. Samma grabbar som inte tystnade en enda gång under 90 minuter på Romeo Mento och Curva San Marco. A.S.D Basket Femminile Castellamamre di Stabia vinner med sex poäng mot Maddaloni.

Gate 69 var inte där för att det är ”en kul grej”. Danilo förklarar; – ”Castellammare är vårt hem. Vi stöttar alla som representerar så mycket vi bara kan. Nästa vecka åker vi med två minibussar till Bari för att vara nära våra damer.”

Vi lämnar Palasport tillsammans med grabbarna. ”Liberta per gli Ultrá” ekar i den smala gränden när vi rör oss mot Via Nocera och Circumvesuvianan som åter ska ta oss mot Barra och Napoli.IMG_2375

Att dra någon from av slutsats efter en lördag som denna i Castellammare di Stabia känns både fel och så gott som omöjligt. Förmodligen finns det inte ens högre mening eller ödesladdad vinkling att luta sig emot.

För supportrarna – först på Romeo Menti – och sedan på dambasketen var det en helt vanlig lördag.

En. Helt. Vanlig. Lördag. I Castellamare di Stabia.

Jag fattar ingenting.

/Abizzo

6 reaktion på “En helt vanlig lördag i Castellammare di Stabia – Serie B, Genevier, Daspo, Peroni, Basket femminile e mentalitá

 1. Fredrik Karlsson

  Bravissimo Abizzo! Detta var allt annat än ett helt vanligt reportage. Fantastiskt – underbar läsning!

  Svara
  1. ilcalcioalcorso Inläggsförfattare

   Grazie mille! Castellammare och Juve Stabia, rekommenderas starkt. Det är bara att börja planera. /Abizzo

   Svara
 2. Tobbe

  Fantastiskt reportage! – Klar världsklass på den målande beskrivningen ”den prestigelösa baren”.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>