Blatters angolanska mardröm

Det faktiska avståndet mellan Angola och Sydafrika är stort. Det spelar ingen roll, eftersom det mentala avståndet bedöms som mycket mindre. I Afrika kan allting hända. Så går resonemanget. Idag undrar en hel fotbollsvärld hur säkert det kommer att vara att spela VM i Sydafrika om lite drygt fem månader. Men, fotbollsvärlden tänker fel. I alla fall enligt en enad kader fotbollspolitiker, som kommer att upprepa mantrat ”Angola är inte Sydafrika” under månaderna som kommer.

VM-slutspelet i Sydafrika är ett fotbollspolitiskt spel signerat den store fotbollspolitikern Sepp Blatter. Det var bara en tidsfråga innan Afrika skulle komma att arrangera sitt första VM-slutspel, visst, men var man verkligen redo? Redo eller inte spelade ingen som helst roll när den store fotbollspolitikern gav VM-slutspelet till Afrika för att vinna röster och hålla undan för utmaningen om FIFA-hövdingskapet från kamerunesen Issa Hayatou. Åtta år senare får vi njuta frukterna av Blatters afrikanska röstfiske.

Dådet mot Togo i den oljerika enklaven Cabinda gör Blatter sömnlös. Dådet mot Togo är en mardröm, men inte alls i paritet med den mardröm som ett sydafrikanskt arrangörsfiasko innebär. För det är den moderna fotbollens logik. Dådet i Cabinda må vara hur vedervärdigt som helst, men det går inte att ställa in föreställningen för det. Lagt kort ligger även om Togo gör det självklara och drar sig ur turneringen. Blatters mardröm har bara börjat.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>