Pep går under i Mous perfekta storm

José Mourinho fortsätter att inte ge Barcelona någon ro. Det var knappast det som katalanerna tänkte sig när man lät Sir Bobby Robsons assisterande tränare lämna klubben för att fortsätta karriären hemma i Portugal. Blaugrana och resten av fotbollsvärlden försökte länge se Mou som engelsmannens tolk och inget mer.

Robson må ha haft behov av Mous språkhjälp i Sporting Lissabon, men efter det följde både Porto och Barcelona. Kanske försökte Barcelona att förtränga vad man såg. Mitt i allt det katalanska goda fanns det något ont. Mourinho var en orm i paradiset.

Mourinho ringlade vidare. Benfica. União Leiria. Porto. Portugisen visade de takter som gjort honom till världens främste tränare. Skydda gruppen, bygga gruppen och en oantastlig defensiv organisation som krigar ner vilken motståndare som helst. Idag känner alla till och pratar om Mourinhos skyddande och byggande av gruppen. Det pratas inte längre lika mycket om den oantastliga defensiva organisationen, trots att det är den som vinner matcherna åt Mourinho på planen.

Mourinhos storhet ger inte de andra stortränarna någon ro och de försöker ”hantera” honom på olika sätt. Benítez, efterträdaren i Inter, lade inför säsongen ut texten om tidsmässigt längre anfall, större bollinnehav och att tydligt föra matchen. Wenger, gnällspik-på-repeat i Wannabe-Barca, tycker att hans gamle antagonist förstör fotbollen. Guardiola är inne på samma spår som Wenger och låter oss förstå att Mourinho kan be sina spelare att spela som de gör bara för att han aldrig spelat själv på en speciellt hög nivå. Medelmåttan Mourinho kan aldrig förstå och han förstör något som borde få vara fint.

Vadå förstör? Vadå fint? Mourinho vinner. Punkt slut.

Medelmåttan Mourinho har fått Guardiola så mycket ur balans att denne snart inte orkar mer. Mourinho viskar, Guardiola tittar bestört. Mourinho gör sitt utspel och Guardiola ändrar tiden för sin presskonferens. Mourinho styr och Guardiola reagerar. Locktoner från Chelsea eller inte. Vi ser början på slutet för Guardiola i Barcelona. Han får ingen ro i Mous perfekta storm. Det är ju det som är meningen. Mourinhos spelare får ro i portugisens perfekta storm. Motståndarna går under.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>