Barcelonas plats i historien? Med nöd och näppe topp-10!

Barcelona gjorde processen kort med ett starkt Manchester United och det eldar på diskussionen om hur bra detta Barcelona är. Hur står sig Pep Guardiolas Barcelona mot andra stora lag i historien?

En majoritet är övertygad om att detta Barcelona är det bästa laget genom alla tider och att Messi är den bäste spelaren genom alla tider. Euforin är total över det senaste som finns på näthinnan. Det innebär också att historielösheten är total.

Jag såg CL-finalen i sällskap med Barcelona-vänner och när vi träffas är det historiska perspektivet alltid närvarande. Vi har tillsammans vänt och vridit på, dissekerat och ältat Barcelona sedan början av 80-talet. Då fanns det ingen Johan Cruyff i Barcelona. Holländaren hade nått ikonstatus som spelare i klubben, men var hemma i Holland och Ajax för att starta tränarkarriären.

När Cruyff till slut satte sig på Barcelonas tränarbänk hände det grejor. Till dåvarande presidenten Josep Lluis Nuñez stora förtret stod det snart klart att Cruyff var ute efter något mer än bara en vanlig tränarroll. Holländaren ville styra all fotboll i klubben. Han skulle bestämma vilka spelare som rekryterades och det var självkart att alla klubbens lag skulle spela efter samma spelsystem. Cruyff var dessutom genuint irriterad över att Barcelona inte hade någon motsvarighet till de egna unga spelare – la Quinta del Buitre – som ärkerivalen Real Madrid lyckats få ända fram till A-laget.

Dagens Barcelona är huset som Johan byggde och det är dags att sätta det i ett historiskt perspektiv. Många hävdar att det inte går att jämföra lag från olika epoker. Jag säger att det är en skyldighet att försöka göra det, även om det är svårt. Bästa-laget-genom-tiderna-diskussionen är en övning som uteslutande handlar om att vinna. Några skönhetspoäng delas inte ut.

Bästa klubblag genom tiderna:

1. TORINO (Il Grande Torino)
Det främsta klubblaget genom alla tider raderade ut alla motståndare och blev sedan själva utraderade i Superga-olyckan den 4:e maj 1949.

BACIGALUPO; BALLARIN, MAROSO; GREZAR, RIGAMONTI, CASTIGLIANO; MENTI II, LOIK, GABETTO, MAZZOLA, OSSOLA.

2. REAL MADRID (Di Stéfano-eran)
Det brukar heta att Diego Maradona var ett enmanslag och att han nådde sina framgångar i lag med komplementspelare. Detsamma gäller Alfredo Di Stéfano, som också var så bra att han kan ses som ett enmanslag. ”Komplementspelarna” var det dock inget fel på, i alla fall inte i anfallet.

KOPA-MATEOS-DI STEFANO-RIAL-GENTO blev till CANARIO-DEL SOL-DI STEFANO-PUSKAS-GENTO.

3. MILAN (Sacchi-eran)
Arrigo Sacchis Milan var en unik kombination av lagmaskin och starka personligheter som alla var oerhört skickliga individuellt.

G. GALLI; TASSOTTI, COSTACURTA, F. BARESI, P. MALDINI; RIJKAARD, ANCELOTTI, COLOMBO; DONADONI/GULLIT, VAN BASTEN, GULLIT/EVANI.

4. LIVERPOOL (Paisley-eran)
Det gick inte att ta bollen ifrån dem. Säsongens Barcelona? Nej, Bob Paisleys Liverpool. Tre Europacup-titlar och sex ligatitlar av nio möjliga.

CLEMENCE; NEAL, HUGHES; R. KENNEDY, SMITH/HANSEN, THOMPSON; KEEGAN/DALGLISH, CASE, CALLAGHAN, HEIGHWAY, McDERMOTT/SOUNESS.

5. INTER (Herrera-eran)
Han som uppfann sporchefsyrket, världens slugaste tränare och en oljemiljardär med stort tålamod. Italo Allodi, Helenio Herrera och Angelo Moratti. Det kunde inte bli något annat än ett Grande Inter, som plockade isär Real Madrid (-64) och Benfica (-65) i två raka Europacup-finaler.

SARTI; BURGNICH, FACCHETTI; TAGNIN/BEDIN, GUARNERI, PICCHI: JAIR, A. MAZZOLA, MILANI/PEIRO, SUAREZ, CORSO.

6. ARSENAL (Chapman-eran)
Manager Herbert Chapman hade redan levererat i Northampton, Leeds och Huddersfield. Sedan gjorde han nedre-halvan-laget Arsenal bäst och det inte bara i England. Fotbollshistorien hade sett annorlunda ut om Chapman inte hade dött i lunginflammation efter att ha tittat på Arsenals tredjelag den där dagen i januari 1934.

PREEDY/MOSS; PARKER, ROBERTS, HAPGOOD; JOHN, JONES; HULME, JAMES, LAMBERT, JACK, BASTIN.

7. BAYERN MÜNCHEN (mitten av 70-talet)
Vinnarmentaliteten genomsyrade detta Bayern München, som var fyllt till bredden av spelare som också levererade fullt ut i landslaget.

MAIER; HANSEN, SCHWARZENBECK, BECKENBAUER, BREITNER/HORSMANN/ANDERSSON; ZOBEL, ROTH, KAPELLMAN; TORSTENSSON, MÜLLER, U. HOENESS.

8. INTER (Mourinho-eran)
Underbart är kort. Inter och José Mourinho fick bara två säsonger tillsammans, men går trots det till historien som ett av de främsta lagen genom alla tider. Maicon, Samuel, J. Zanetti, Cambiasso, Sneijder och Milito gjorde alla sina bästa säsonger i karriären.

J. CÉSAR; MAICON, LUCIO, SAMUEL, J. ZANETTI; CAMBIASSO, T. MOTTA; PANDEV, SNEIJDER, ETO’O; MILITO

9. BARCELONA (Guardiola-eran)
Play Station-fart med biljardprecision och Lionel Messi som svårfångad nummer nio. Argentinaren älskar att hamna i luckan mellan mittfält och anfall när han tolkar rollen. Precis som en gång Hidegkuti när ungrarna fick en hel värld att häpna över att deras nia gick ner i banan.

VALDES; ALVES, PIQUE, PUYOL, ABIDAL; XAVI, BUSQUETS, INIESTA; PEDRO, MESSI, VILLA.

10. AJAX (tidiga 70-talet)
Förlöparen till dagens Barcelona där mäster Cruyff själv var det som är dagens Messi. Det tidiga 70-talets Ajax hade inga problem att totalfotboll-spela-sönder motståndarna. Men, så satt ju mäster Cruyffs egen mäster Rinus Michels på tränarbänken innan han lämnade över till Stefan Kovacs, en annan mäster.

STUY; NEESKENS, SUURBIER; RINJDERS, HULSHOFF, VASOVIC; SWART, MÜHREN, CRUYFF, VAN DIJK, KEIZER.

Där har ni facit. Mitt facit. Guardiolas Barcelona tar sig alltså bara med nöd och näppe sig in på tio-i-topp och har dessutom ärkerivalen Real Madrid och två gånger Inter framför sig.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>