Zlatan tycker att Hamrén är en fjant!

Zlatan Ibrahimovic har stått för en fantastisk resa och är värd all respekt för sättet han kanaliserat sin revanschlusta och tagit sig till den yppersta världseliten. Han har alltid varit sig själv och inte vikit sig för någon. Men, efter boksläppet är man skyldig att fundera på vilken påverkan Ibras berättelse har på det landslag som är hans. Sverige.

Toastmaster Erik Hamrén har redan givit bort stora delar av landslaget till Ibra. Med ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” tar supersvensken ett ännu starkare grepp om det lag som fortfarande har några Lagerbäck-pusselbitar kvar. Vi vet sedan tidigare exakt hur bra Ibra tycker om Marcus Allbäck, Hamréns högra hand med titeln Players Manager. Nu är tiden kommen för landslagsbossen Lars Richt.

Professionell hit, professionell dit. Sedan urminnes tider har det varit supersvenskens mantra. Och underförstått ett konstaterande att det mesta som presteras inte är professionellt och därmed måste sorteras in i kategorin oprofessionellt. Inte minst den svenska journalistkåren, som om och om igen inte begrep någonting. Nu är det landslagskardinal Richt som inte är professionell och det är det värsta Ibrahimovic vet.

Richt var inte tillräckligt professionell för att förstå att det behövde friseras där i Göteborg och Ibras kritik sitter som en bumerang i bakhuvudet på landslagskardinalen. Eller som en sån där karatekick Cassano fick när ligaguldet firades i våras. Richts oförmåga att hantera situationen och lägga locket på gör honom pinsamt dålig i Ibrahimovic ögon.

OK, vi vet vad Ibrahimovic tycker om tråddragare Richt och vi vet sedan tidigare vad han tycker om högra handen Marcus Allbäck. Vad tycker han då om Hamrén? Ett delsvar har vi, såklart, i åsikterna om Allbäck och Richt. En förbundskapten som håller sig med två så dåliga medhjälpare kan inte vara speciellt vass. Ett annat delsvar har vi i Ibrahimovic respekt för riktigt starka chefer som är tydliga, pekar med hela handen och ställer krav. Fabio Capello och José Mourinho.

Respekten för den starke ledaren går, såklart, inte ihop med att toastmaster Hamrén givit Ibrahimovic precis allt denne pekat på. Hamrén får beröm för att han erbjudit fritt spelrum och den kaptensbindeln som den ”avskyvärde” Fredrik Ljungberg haft före honom. Revanschen på Ljungberg väger alltså tyngre än motviljan inför en ledare som inte är tillräckligt stark?

Det kommer att bli intressant när Ibra en gång efter landslagsäventyret skall kommentera Hamrén. ”Hamrén? En fjant, men jag fick bestämma allt …”, kommer kanske inte att vara de direkta orden men det han innerst inne tänker.

Ovanstående må låta som om att jag tycker att Ibrahimovic gjort fel. Det tycker jag inte. Ibrahimovic har hanterat det hela genialt, eftersom han trivs som bäst när det är som mest turbulent. Det var lite för lugnt och vad är då bättre än att skapa en situation som ställer saker och ting på sin spets? En situation där provokationen är maximal. I Milans röd-svarta tröja – först ”skadad” och inte kunna spela borta mot Barcelona, sedan släppa bok och ta all heder av Pep Guardiola inför mötet hemma i Milano. I landslagets gula tröja – först utmanande ljumskont-joggande i flera matcher i rad och ett medvetet kort för att slippa Holland, sedan släppa bok och ta all heder av den Ljungberg som alltid kämpade.

Det vore ”klädsamt” om Ibrahimovic rätar ut följande frågetecken:
1) Hur går synpunkterna på Lagerbäcks ”vi” ihop med att spela i ett landslag som alltid haft ”vi” som sin styrka?

2) Hur går den tidigare proklamerade åsikten om att det som händer i omklädningsrummet skall stanna där, ihop med att öppet berätta vad som hänt just där?

3) Hur går snacket om ”primadonnan” Ljungberg och den stenhårda snyting det är ihop med att bygga den grupp som innehåller flera spelare som tillhörde samma gäng som Ljungberg?

Jag avslutar med en passning till de som brukar skruva på sig när jag påstår att fysisk styrka är viktig i ett omklädningsrum. Ibrahimovics historia visar att den är det. Hot om fysisk vedergällning må vara något uråldrigt, ursprungligt och inte så 2011, men … that’s life.

/Borell

Ps. Återkommer längre fram till Barcelonas scouting av Ibra och hur den klubben rekryterar färdiga spelare. Ds.

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>