Guida al Campionato – posto 16 – Hellas Verona

Klubben – 7
Hellas Verona är tillbaka i högsta serien efter elva år och det är en återkomst som är hur intressant som helst. För i den del av Verona som är Hellas samsas en historisk piazza, en av den italienska fotbollens mest intressanta nya ägare och en klubbledning som räcker långt.

Maurizio Setti är presidenten som hela tiden får dras med snacket om att han gör saker och ting (och alltså även Hellas Verona) tillsammans med Gabriele Volpi, den italienske oligarken som äger La Spezia. Sant eller osant, Setti och Volpi är goda vänner och under det dryga år Setti haft Hellas har de båda vännernas klubbar ofta agerat … synkroniserat.

Sean Sogliano är sportchefen som efter sju år i familjens Varese valde Palermo som ny adress och efter några månader valde att sluta. Det gick helt enkelt inte att arbeta med Zamparini. Eller rättare sagt, Sogliano är en ”gammaldags” sportchef som inte accepterar att sportdelen av ett projekt petas på eller styrs av någon som inte är han själv. Med Sogliano vid rodret tog sig Varese från Eccellenza till play off till Serie A, ett bevis på vad som händer när man visar låter en av den italienska fotbollens bästa sportchefer jobba ifred.

Med Sogliano vid rodret och Setti som givare av de där förtroende har Hellas Verona ett utmärkt tillfälle att ta plats i Serie A. Sogliano vet hur man handlar utan pengar och han vet hur man handlar med pengar. Han vet också att inte göra Hellas Verona till en klubb som går någon av storklubbarnas ärenden och med nöd och näppe hänger kvar i högsta serien.

Tränare – 6
Utmärkt i de lägre serierna, men en katastrof i Serie A. Så har Andrea Mandorlinis tränarkarriär sett ut fram tills nu. Katastroferna i Atalanta och Siena skedde under överinseende av skickliga klubbdirektören Roberto Zanzi och handlade båda gångerna om nyutnämning. Mandorlini i Hellas Verona är allt annat än någon nyutnämning. Han tog över som tränare i ett utsatt läge i Serie C1 i november 2010, vann uppflyttning via play off redan första säsongen, föll i play off till Serie A andra och såg under den tredje till att Hellas återvände till Serie A efter elva år. En imponerande bedrift, där vi kunnat studera en tränare som med stor envishet hittat fram till det 4-3-3 som är hans.

Det där 4-3-3 är också det som till slut kan komma att fälla Mandorlini. Alla vet att klubbdirektör Sogliano, gammal försvarare precis som Mandorlini, har en faiblesse för 4-4-2. Och vad då bättre än att spela just 4-4-2 och det med Devis Mangia, avgående U21-förbundskapten och gammal parhäst från Varese? I skrivande stund går Mangia utan arbete och han gör det bara för att Sogliano bett honom om den tjänsten tills han fått bekräftat att Mandorlini anno 2013 kan eller inte kan träna i Serie A.

Målvakt – 6
Klubbdirektör Sogliano och målvakter är ett eget kapitel. I Varese lät han brassen Zappino plocka ordinarie tröjan av fransosen Moreau, i Palermo fick han inte den Sorrentino han ville ha och valde budgetgreken Tzorvas, och i Hellas Verona är det återigen utländska keeprar som gäller.

Det stod tidigt klart att Rafael skulle få svårt att vinna förtroendet i högsta serien. Brassens sex raka säsonger som ordinarie i en och samma klubb är ett gott betyg och 31 år låter som en perfekt ålder för en keeper som fortfarande är vig som en katt och räddar omöjliga mål. Sogliano var dock inte övertygad och hämtade bulgariska landslagets Nikolaj Mihajlov (Twente) mitt framför näsan på Fiorentina, istället för att ta Neto från Fiorentina. Sju centimeter längre, sex år yngre och några dussin landskamper ger Mihajlov första tjing på Hellas ordinarie målvaktströja. En ny utländsk keeper när man spelar Serie A för första gången på elva år låter inte som något segerrecept. Vediamo.

Tredjekeepern Nícolas är beviset på att det är utländska keeprar som gäller när Sogliano Jr. arbetar. Inte ens tredjekeepern får alltså vara italiensk. Dissen av den italienska målvaktsskolan har sällan varit tydligare.

Backlinje – 7
Fjolårets Cacciatore-Moras-Maietta-Agostini finns inte mer. Men, nästan. Det är bara fyraårskontrakterade Alejandro González (Peñarol) som skall tränga sig in och ta en ordinarie tröja. Om nu inte mister Mandorlini hamnar i ett läge där han börjar praktisera det 3-5-2 han testat under sommaren eller det 4-3-1-2 han kände på ifjol. Med tre man där bak är de båda ungtupparna Michelangelo Albertazzi och Matteo Bianchetti omedelbart mer aktuella för spel. Oavsett spelsystem är det González som skall leda Hellas backlinje. När han presenterades betonade gamle mittbacken Sogliano att uruguayanen angjort eftersom ”han vet hur man krigar”.

Mittfält – 7
Spelgeniet Jorghinho till höger och Emil Hallfredsson till höger om forthållare Simon Laner. Så såg fjolårets tremannamittfält oftast ut. Jorginho, hårt uppvaktad av storklubbar under sommaren, är den ende som står på planen när domaren blåser igång årets säsong. Och han gör det som en central figur. Jorghinho är ”den som skall göra det” och får jätterutinerade Massimo Donati (Palermo) och nye Ezequiel ”Jefecito” Cirigliano (River Plate) som vakthundar och bollvinnare när han vänder och vrider för att se till att Hellas dyrkar upp försvaren även i högsta serien.

Jorginho, motståndarförsvar-uppdyrkare-av-rang och kylig avslutare i ett, är en av de mest intressanta spelarna att följa i säsongens Serie A. 21 år gammal, ingen erfarenhet av högsta serien och viktiga mittmitt-rollen i ett nyuppflyttat lag. Det låter fullkomligt livsfarligt, om man inte sett Jorginho spela. Hans spelgeni gör att det inte handlar om något kamikaze-upplägg, utan medveten risktagning från en skicklig klubbledning.

Allroundskicklige Rômulo (Fiorentina) och Sogliano-bekantingen Paolo Grossi börjar på bänken.

Anfall – 7
Det är spännande att se sportchef Sogliano läsa ”situationen Cacia”. Det går att få bra med pengar för Daniele Cacia av storsatsande Serie B-klubbar, samtidigt som denne inte varit i närheten av att leverera när han fått chansen i Serie A (Fiorentina och Lecce). Tidigare ”synder” står alltså mot det faktum att Cacia sakta men säkert blivit allt bättre under sejourer i Reggina, Piacenza, Padova och Hellas Verona. Hans fjolårssäsong var fantastisk och det går att argumentera för att han först nu, 29 år gammal, är tillräckligt mogen för att kunna mäta sig med försvararna i Serie A. Den kvalificerade gissningen är att Cacia stannar, men det är viktigt att komma ihåg att de bästa sportcheferna alltid vet när det är dags att sälja. En misslyckad Serie A-säsong kan påverka Cacia negativt och därmed trycka ner det värde som finns här och nu.

Cacia kommer inte med någon Serie A-garanti, men det gör Luca Toni (Fiorentina). Han fortsätter att tråckla in bollarna och älskar att ligga där som centertank längst fram. Det borde gå att spela honom tillsammans med ”fjolårs-Maradona” Cacia, men om tränaren väljer annorlunda är den superduperkvalificerade gissningen att Toni går före Cacia. Fjolårets sju ligamål i Fiorentina har stora möjligheter att bli fler den här säsongen. En fullt ut ordinarie tröja och kantspelare som släpper bollen hellre än en viss Cuadrado talar för det.

Tre man längst fram och det är hög fart och förmåga att utmana som gäller på kanterna. Bosko Jankovic (Genoa), skadedrabbad och hög klass, vill göra det och har att knuffa undan Martinhos tekniska vänsterfot, nyttige Juan Goméz, nya U21-högerkantspringaren Jacopo Sala (Hamburg SV) och universalanfallaren Alessandro Sgrigna. Vice centertanken Samuele Longo (Espanyol) sitter på bänken så länge Toni är hel och inte spelar något annat en tre man längst fram.

Daniele Ragatzu (Pro Vercelli) är hemma och vänder.

La chiave del successo - Sogliano har tre saker att sätta – tränarsituationen, målvakten och Cacia eller inte. Sogliano Jr. kan sina saker.

Il dubbio - Toni går sönder och Cacia hänger med hakan? Det är ett scenario som inte är speciellt svårt att skriva under på. Det är ett scenario som innebär stora problem för Hellas.

Total: 40/60

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>