Guida al Campionato – posto 6 – Roma

Klubben – 7/6
Detta Roma ger oss ingen ro. Inte så konstigt eftersom detta Roma inte hittar någon ro och det är inte alls konstigt med en grillmästare som inte vet att hantera sin grill. Efter Franco Baldinis hädangång får sportchef Walter Sabatini fullt genomslag och han scoutar som ingen annan. Tyvärr köper och säljer Sabatini också som ingen annan (det Genoa spm tillhör Preziosi undantaget).

”Det nya Roma” skulle bygga på sikt med unga spelare, gärna egna produkter, och ett offensivt spel som skulle locka publiken, gärna familjer, till arenan. Det går sådär. Ut med kapsejsade keepern Maarten Stekelenburg (Fulham), ut med unga succémittbacken Marquinhos (Paris SG), ut med unga grekiska mittfältsankaret Panagiotis Tachtsidis (Catania), ut med underpresterande centertanken Pablo Osvaldo (Southampton) och ut med unga-keepern-man-trodde-så-på Mauro Goicoechea (Danubio). Alltså ut med fyra startspelare från ifjol och en tänkt blivande startspelare. Och kanske också ut med Erik Lamela (Tottenham?), Miralem Pjanic (Paris SG?) och Daniel De Rossi (Man Utd?). För vem tror att snabbgrillare Sabatini kommer att slå av på takten under den dryga vecka som är kvar av mercaton?

Det nya Roma har kommit till vägs ände. Eller i alla fall till ett läge där det gäller att välja höger, vänster eller rakt fram. För det här bakåt man håller på med håller inte. Det nya Roma skulle satsa och nå framgångar på sikt, men har på två hela säsonger och ett sommartransferfönster (toalt fem transferfönster alltså) blivit till klubben som kan tänka sig att sälja vad som helst. James Pallotta, det amerikanska konkordatets hyfsat nya överhuvud, sade det t o m under sommaren. Man var inte riktigt säker på om det handlade om ett oförsiktigt uttalande eller om det fanns ett lindrande ”kulturellt” sammanhang. Men, nu vet vi att hans ”Alla är till salu!” var just det det var. Ett bevis på en icke närvarande ägares desperata försök att styra och sätta press på en organisation från … ett geografiskt och mentalt avlägset ställe.

Tränare – 7/6
Ingen fortsättning med Aurelio Andreazzoli, utan nytt franskt blod signerat Rudi Garcia (Lille). Inte Massimiliano Allegri (Milan), inte Stefano Pioli (Bologna) och framför allt inte Roberto Mancini (Man City), utan ett franskt tvåkejsarslag där Garcia gick segrande ur striden med Laurent Blanc.

Garcia kan bli bra, men vi pratar om en tränare utan erfarenhet av Italien. Och då är det där ”bra” något helt annat än ett ”bra” med en portion italiensk erfarenhet som spelare eller tränare. Det ”bra” som gäller för säsongens Roma är en ny sjätteplats. Typ.

Målvakt – 7
Ut med Stekelenburg, ut med Goicoechea, ut med unge litauern Tomas Svedkauskas (Paganese) och bara Bogdan Lobont består. Efter Stekelenburgs fiasko vaktar rumänen med namnet som osökt för tankarna till Star Wars (och Molnstaden och Lando Calrissian) istället bakom rutinerade Morgan De Santcis (Napoli). Väldigt lite kött och blod i den målvaktsduon, men kanske därmed en målvakter som inte låter sig påverkas så mycket av den svåra piazza som är Roma.

Lukasz Skorupski (Górnik Zabrze) är den ”nye Svedkauskas” i detta Romas fortsatta och mycket tydliga diss av italienskt målvakteri.

Backlinje – 7/8
Piris-Marquinhos-Castán-Balzaretti finns inte mer. Det gör däremot hälften av den skottkärra pengar Sabatini körde hem till Rom efter att ha släppt av supersuccén Marquinhos hos Paris SG, nya mittbacken Mehdi Benatia (Udinese) och nya veteranhögerbacken Maicon (Man City).

Ovan betyder betyder att Vasilis Torosidis, precis lagom bra för detta Roma, får stryka på foten för en trött brasse, att fjolårsfloppen Federico Balzaretti får en ny chans, att det bara är en tidsfråga innan killer Nicolás Burdisso får silkessnöret och att unga egna produkten Alessio Romagnoli får fortsätta att bida sin tid. Det går att argumentera för att Maicon-Benatia-Castán-Balzaretti är en fyrbackslinje som kommer att leverera. Det nästan känns så, med köpet av Benatia som det enskilt mest övertygande draget. Då skall man komma ihåg att det var mer än tio år sedan sportchef Sabatini satte en backlinje senast. Inte i Lazio. Inte i Palermo. Inte i Roma.

Unga kroatiska mittbacken Tin Jedvaj (Dinamo Zagreb) är den ”nye Marquinhos”. Det är han som om ett, två eller tre år skall vara värd så mycket mer än de fem miljoner euro man köpt honom för. De egna unga spelarna är det inte lika noga med – högerbackslöftet Alessandro Crescenzi (Ajaccio) byter Bari och mister Torrente mot Korsika och mister Ravanelli. Ju mindre vi pratar om vänsterbacken Dodô, desto bättre. Men, han är andreman bakom Balzaretti där till vänster. Oh dio!

Mittfält – 7/8
Precis som att fjolårets fyrbackslinje inte längre finns, finns inte heller fjolårets tremannamittfält. Bradley-Tachtsidis-
Pjanic är out och det är Kevin Strootman (PSV) som gäller. Holländaren som sägs ståta med en sådan spelförståelse, visade stor sådan när han innan ligan ens startat deklarerade hur länge han tänkt stanna i Roma. Strootman gjorde det i och för sig efter att ha sagt att han anlänt till den eviga staden för att vinna direkt, men uttalandet visar på en bedrövlig … spelförståelse. Detta Roma är inte i närheten av någon scudetto och Strootman är, de fina fötterna till trots, inte i närheten av att ha fattat någonting av il calcio.

Simone Perotta (slutar) och Tachtsidis grekiska spindelben lämnar ett mittfält som trots holländskt ointelligens kan komma att fungera riktigt bra. Om nu inte Sabatini likt ”Nick” Chevotarevich (Christopher Walkens febriga Deer Hunter-karaktör) beslutar sig för rysk roulette hela vägen in. Jag tror inte på Strootman, hade gärna sett Tachtsidis vara kvar och tror att De Rossi vore bättre ett steg ned i banan. Men, Bradley-De Rossi-Pjanic är ett mittfält i min smak.

Alessandro Florenzi, 35 ligamatcher och tre mål ifjol, är icke-konkret på ett sätt som detta Roma inte har råd med. Bollen måste helt enkelt in och anfallet behöver all hjälp i världen. De båda ungtupparna Federico Viviani (Pescara), kanske en ny Ledesma, och Valerio Verre (Udinese) fortsätter att lånas ut.

Anfall -8
Lamela (med en intill visshet gränsande sannolikhet), Osvaldo och Nico López (Udinese) out. En hel anfallstrea från höger till vänster alltså. Om inte Sabatini säljer eller köper mer är det Lamela-Borriello-Totti som gäller när Mattia Destro, sex ligamål och precis som Florenzi alldeles för icke-konkret ifjol, fortsätter att gå skadad och Gervinho (Arsenal) skall acklimatisera sig till deb il calcio hans gamle tränare Garcia nu verkar i. Gervinho? En icke-konkret spelare han också.

Ju mer vi ser av Gianluca Caprari (Pescara) någonstans i anfallet, desto bättre. Fem mål och sättet han gjorde det på i fjolårets Serie A-slagpåse imponerar.

La chiave del successo - Spelartruppen sluter sig, trots sin klubbdirektörs misshandel, och uträttar stordåd under en tränare som vet att utnyttja situationen. Det har hänt förr och det kan hända igen.

Il dubbio - Mancini (ledig) på bänken och Pantaleo Corvino (ledig) som sportchef istället för Sabatini? Då hade detta Roma kunnat utmana om ligatiteln. Så är det. E così.

Total: 43/60

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>