Luis Muriel – näste Ronaldo bor i Lecce

LECCE. Ifjol vände Lecce säsongen borta mot Lazio med MFF-bekante Edward Ofere på planen. Nu är det Luis Muriel, ”näste Ronaldo”, som sällskapar de gulrödas ålderman David Di Michele när Lecce försöker göra om bedriften.

Luis Muriel har precis fyllt 21 år och imponerar stort på allt och alla. Flytet i steget, förmågan att i kontring vända bort en försvarare eller två och iskalla avslut (som med ålderns rätt behöver filas och gnuggas på). Trots det har det blivit sju mål hittills för Muriel i Lecce. Kölaget Lecce.

Det började sisådär för Muriel i Lecce. Han hade visat framfötterna rejält i U20-VM under sommaren och lånades sedan tillsammans med Juan Cuadrado, en annan lovande colombian, från notoriska plantskolan Udinese till Lecce. På träningarna i början av säsongen kunde man se klassen, men också att Muriel behövde vänja sig vid en ny omgivning. Och dessutom bli riktigt matchfit. Dåvarande Leccetränaren Eusebio Di Francesco konstaterade nästan i förbigående att Muriel ”kom till Lecce med sex kilo för mycket.”

Muriel tränade och tränade och först i slutet av oktober var det dags för debut. Komponenterna som gör colombianen unik fanns där redan från start. Flytet i steget, förmågan att i kontring vända bort en försvarare eller två och iskalla avslut med båda fötterna. Sju mål senare står medierna på kö. Gazzetta dello Sports bilaga Sport Week gör sin stora intervju och colombiansk tv kommer till Lecce för att berätta för de där hemma om Muriels stora succé.

Fem sidor i Sport Week och stor uppmärksamhet i hemlandet kan sänka vem som helst, samtidigt som uppmärksamheten är viktig. Muriel är nöjd, hans agent är nöjd, ägaren Udinese är nöjd, lånande Lecce är nöjt och sportchefen Carlo Osti vet att han gjorde rätt som satsade på en spelare som egentligen var för ung för att skjuta kvar Lecce i högsta serien. Nu gäller det att hitta balansen, så att inte framgångarna och uppmärksamheten stiger unge Muriel åt huvudet.

För det är inte säkert att stor talang räcker. Fråga Valeri Bojinov, som vände tillbaka till sitt Lecce i januari efter många jobbiga år efter att han lämnat för Fiorentina på den sista dagen på januari-transferfönstret 2005. Då skickade Europas främsta klubbar sina främsta scouter för att studera den unge bulgaren. Nu punktmarkerar man Muriel.

Muriel är mycket mer målskytt och mycket snabbare än vad Bojinov någonsin var, men är han tillräckligt förberedd mentalt? Bojinov verkade vara förberedd på vad som komma skulle, men pallade inte. Nu gäller det att se till att ”näste Ronaldo” är det. – Med unga spelare är det viktigt att ”dosera” rätt, konstaterar Lecces presschef.

De stora knackar på Udineses dörr för att ta honom. Priset?

- Muriel är inte till salu. Och han är hur som helst värd en och en halv gånger (Alexis) Sanchez, konstaterar Udineses ägare Giampaolo Pozzo. Det kostar att sno åt sig steget, vändningen och det iskalla avslutet. Pozzo, en av fotbollens allra skickligaste affärsmän, vet att han sitter med trumf på hand. Nyblivne 21-åringen Muriel har allt det som Ronaldo hade. Vediamo …

/Borell

En reaktion på “Luis Muriel – näste Ronaldo bor i Lecce

  1. Pingback: Intervju med Kristian Borell: "Jorginho är ett spelgeni..." | Totaal Liverpool

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>