Tiden mogen

Jag åkte buss genom Göingeskogarna, Skåneexpressen till Hässleholm för ett tag sedan och kom över någon engelskspråkig podcast om fotboll med en engelskspråkig korrespondent från Italien. Det var just efter att Zlatan, enligt Gazzetta dello Sport och han har aldrig sedan dess förnekat det, skulle ha sagt ”gå hem och laga mat” till en kvinnlig tv-reporter som han dessförinnan hade skällt ut i direktsänd tv.

- I Storbritannien eller USA hade ju något sådant skapat enorma reaktioner, men hur tas det emot i Italien, frågade de, typ, på podcasten.

Vilket fick mig att tänka på hur det togs emot i världens mest jämställda land Sverige.

Knappt nån brydde sig.

Nu har Svenska Fotbollförbundet kommit fram till att Alexander Gerndt, som är dömd för misshandel av sin dåvarande fru, ska få spela i landslaget igen efter att han först stängdes av på grund av samma dom. Vilka är egentligen SvFF:s värderingar?

”Svenska Fotbollförbundet tar avstånd från all form av kvinnomisshandel i allmänhet och hustrumisshandel i synnerhet”, formulerar de sig. Viljan är väl i bästa fall god, men deras egna ord avslöjar bäst exakt hur djup, eller grund, övertygelsen bakom dem är.

I Sverige får man alltså spela i landslaget, efter ett tag, fast man är dömd i domstol för kvinnomisshandel. I Italien räcker det med att man har blivit utvisad på fotbollsplanen för att bli avstängd.

Cesare Prandelli sa till och med specifikt om Sveriges landslagskapten för ett tag sedan, att han inte hade tagit ut honom om han vore italienare.

Prandelli har skrivit ett förord till en bok om homosexualitet inom sporten av Alessandro Cecchi Paone, där förbundskaptenen hoppas att någon spelare snart kommer ut. ”Tiden är mogen.” Häromdagen sa han att han blev överraskad över att texten har skapat så stor uppståndelse.

- När man talar om kärlek, när man talar om känslor, måste varje person ha rätten att älska vem man vill. Fotbollsvärlden existerar inte utanför samhället, den är inte utanför världen, sa Prandelli.

Tycka vad man vill om det, men jag har svårt att tänka mig Erik Hamrén frivilligt kommentera liknande frågor över huvud taget.

Däremot har jag läst en annan svensk tränare som uttalade sig i frågan redan för 30 år sedan. Nils Liedholm återger själv i sin bok Fotboll, stjärnor och vin en intervju från Playboy, där han säger:

- Att skandalisera sex är att moralisera på ett lågt plan. Jag talar om sex i alla former: heterosexuell och homosexuell. Mitt motto är: lev som du själv vill och lämna andra i fred.

Antagligen var inte det här något märkvärdigt att säga heller 1984, om det inte vore för att man sysslade med fotboll.

Nisse Liedholm framstår som rättså sexualliberal i den där Playboyintervjun, något som han själv formulerar som svenskt.

- Det finns ingen synd i sex. Det är en gåva från naturen. I Sverige upptäckte vi denna sanning för åtminstone 40 år sedan. Jag är glad över att man håller på att komma fram till den slutsatsen även i Italien.

/Malena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>