Det är något ruttet i Zemans Roma

Det är något som är ruttet i Zdenek Zemans Roma. Något är väldigt fel och det handlar inte om att tjecken är den tränare han är. Det handlar om något annat och det gör att säsongens Roma inte alls fått den väntade starten.

Det går att diskutera Zeman precis hur länge som helst, men vissa saker är givna. Den hänsynslösa offensiven är given, det är lika givet att den hänsynslösa offensiven går ut över defensiven och alla vet att il boemo inte viker ned sig i intervjusituationer, utan kommer att säga vad han tycker och skapa en icke oansenlig mängd turbulens.

Till den hänsynslösa offensiven hör att gå som tåget direkt när säsongen börjar. Det må handla om Zemans berömda sommarträning och/eller hans förmåga att övertyga sina spelare och få dem att göra precis det han vill. Men, fungerar gör det och det gör det från start.

Under sin första säsong i Lazio noterades Zemans lag 6-3-1 första tio ligamatcherna – sex segrar, tre oavgjorda och en förlust. Under sin första säsong under första sejouren i Roma noterades hans lag 5-4-1 första tio ligamatcherna – fem segrar, fyra oavgjorda och en förlust. Under sin första säsong under första sejouren i Lecce noterades hans lag 4-3-3 första tio ligamatcherna – fyra segrar, tre oavgjorda och tre förluster. Både poängskörd och spel satt där från start, för det är det det gör när Zeman får rätt spelarmaterial att arbeta med.

Det där ”rätt spelarmaterial” kommer inte att ge säsongens Roma någon ro. Då menar jag inte den rejält svaga backlinjen med Piris-Burdisso-Castán-Balzaretti. Svaga och inte nödvändigtvis namnkunniga backlinjer är inte på något sätt optimalt när man spelar så offensivt som Zeman, men ändå något som kan hanteras. Jag tar Lecce 04/05 som intäkt på det. Egentlige högermittfältaren omskolad till högerback Cassetti, idiotmisstagens okrönte konung Diamoutene och backgeneral Stovini som mittlås och ungtuppen Rullo ute till vänster var ingen backlinje som skrämde motståndarna. Tvärtom var det en backlinje som motståndarna älskade att gå emot och som man såg till slutade den säsongen som mest perforerade backlinje i Serie A.

Men, anfallet fungerade och det fungerade från start. Zeman lät det goda rulla med härligt målfarliga spelare på kanterna och i släptåg på en utpräglad centertank. Casiraghi och Signori på var sin sida om Boksic i Lazio, Paulo Sérgio och en ung Totti på var sin sida om Balbo i Roma, och Bojinov och Pinardi på var sin sida om Bjelanovic i Lecce. Det är här någonstans som säsongens Roma har gått rejält fel. Det spelarmaterial som Romas klubbledning satt i händerna på Zeman må vara hur bra och hur intressant som helst var och en för sig, men är inte speciellt anpassat till tränaren.

Walter Sabatini är sportchef och den som sitter bakom sportchefsbordet på Trigoria. Han gör det på ett mandat som är Franco Baldinis, som i sin tur har de amerikanska ägarnas mandat att göra något sevärt och framgångsrikt av detta Roma. Baldini är själv en utmärkt sportchef, men har med tiden (förmodligen var han det redan då) blivit mer intresserad av annat lite längre upp i fotbollspyramiderna. Han vill inte längre bara ratta fotboll, utan har en agenda som är väldigt mycket mer ambitiös än så. Ecco Sabatini.

Sabatini har fått mer frihet än man skulle kunna tro och har nu haft tre transferfönster på sig att få Roma dit klubben nu är. Hans arbete övertygar inte på något sätt. Det är generalfel att inte ge Zeman anfallare som kan spela kant. Det är generalfel att inte ge Zeman en mittmitt (De Rossi) som åtminstone accepterar det som den tjeckiske magikern är. Det är ett generalfel att inte ha en backgeneral (Burdisso) som tror på det som denne mycket specielle tränare predikar. Och det var ett generalfel att inte på allvar försöka sno åt sig Luca Verratti (Pescara), en ung mittmitt som fungerat så bra med just Zeman, när man ändå lade ut stora pengar på spelare som passade så mycket sämre hos Zeman än just Verratti.

Till generalfelen ovan skall man lägga Sabatinis defaultläge när det kommer till försvarsspel. Han må kunna plocka på sig enskilt bra backar, men har under sina sejourer i Lazio, Palermo och nu Roma visat med besked att han inte är sportchefen att få en backlinje som helhet att fungera.

Det finns ett enkelt sätt att rätta till det som är så väldigt mycket fel i detta Roma. Ut med Sabatini och in med någon som kan eller låta Baldini kliva ned. Men, ”Calciopolis vite riddare” är inte intresserad av att kliva ner. Baldini har blivit något annat och lika rätt som han gick när han scoutade och värvade spelare, lika fel har han gått när han scoutat och värvat sportchef.

Baldinis oförmåga att utse rätt sportchef gör en redan svår uppgift svårare för det som är ”det nya Roma” och så var det såklart inte tänkt att vara. Lika litet som det var tänkt att säsongens Roma skulle komma till spel med Zeman på tränarbänken, men med ett spelarmaterial som inte passade denne mycket specielle tränares mycket speciella spel. Tänka sig.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>