”Because my Dad does”

OLTREALPI

Varför håller du på ditt fotbollslag? I en tid där ”support your local football team” är en term som även används av hammarbyaren som är född i Varberg kan det vara viktigt att zooma ut. 

På sajten Sabotagetimes skriver skribenten Merv Payne om varför han håller på ett blått lag från sydöstra London. 

I ett 70-tals regnigt England börjar det supporterskap som pojken får av sin far. Den enda platsen där de två verkligen förstår varandra är på The Dens läktare. 

Merv berättar om en 1-0-seger hemma mot Carlisle United. Den som blir är startskottet för ett liv med ett fotbollslag – en sådan relation som tar en till platser som Sheffield, Tranmere och Yeovil. 

När kärleken till fotbollslaget stärks så gör relationen mellan far och son samma resa. Och även om det vanligaste läget är förlorarens, och snacket mest handlar om att acceptera sin plats i fotbollsvärlden (”this is Millwall”), så delas även stunder av framgång. 

Som när Millwall spelar final 1999 i Football League Trophy på Wembley (förlust 0-1 mot Wigan), och när de når en osannolik FA-cup final 2004 som spelas på Milennium Stadium i Cardiff (förlust 0-4 mot Man Utd).¨ 

Merv lämnar sedan föräldrahemmet och staden. Förhållandet till Millwall förändras. Närheten till laget behålls genom pappan som skickar artiklar och bilder från de lokala tidningarna. 

Vid 68 års ålder går pappan sedan bort. Inget kommer åter att bli det samma – men trots att sonens supporterskap har förändrats och minskat med avståndet till London så lever identiteten kvar.

När det snackas lagtillhörighet och svaret ”Millwall” alltid får motfrågan ”why?” så är svaret enkelt. 

 - Eftersom min pappa gör det.

/Bernövall

Ursprungligen publicerad 28/08/2012 på eurosport.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>