Hansson agerar som en köpt domare

Porto-Arsenal i åttondelsfinal i Champions League och Martin Hansson gör det igen. Jag har inget att säga om hans val att döma indirekt frispark när Sol Campbells bakåtspel plockades upp av Lukasz Fabianski. Det går däremot inte att förstå hur han kan låta Porto slå frisparken på det sätt som han gör.

Hansson, som passar på att screena bort Campbell samtidigt som han lämnar bollen på silverbricka till Porto, har ingen som helst idé om hur frisparken slås. Är frisparken slagen med foten? Ligger bollen stilla? Holmsjösonen har ingen aning. Och ingen kan få mig att tro att han via sin hörsnäcka ser till att få sitt teams godkännande av situationen.

Bollen i mål och Hanssons fasta hand pekar mot mittcirkeln. Ridå Arsenal. Ridå fotbollen.

Så långt spelets skrivna regler. Men, det finns också oskrivna. En sådan är att indirekta frisparkar per definition alltid är så kontroversiella att domaren ser till att försvarande lag kan ställa upp en mur. Så icke Hansson. Trygg i förvissning om att ha följt regelboken trycker han bollen i famnen på hemmaspelaren och avgör matchen till Portos fördel.

Det är inte alls konstigt om en neutral betraktare tycker att det är så här en köpt domare agerar. Sättet och farten med vilken Hansson lämnar över bollen till Porto är inget annat än en uppmaning att utnyttja det uppkomna läget. Slå frisparken snabbt och gör mål!

Det skulle inte finnas något att anmärka på om Hansson et al alltid följde de regler som finns. Det räcker till exempel att titta på hur det döms eller inte döms för fasthållningar vid fasta situationer för att skjuta det argumentet i sank. Att strunta i vissa förseelser samtidigt som man inte struntar i andra. Då vill det till att man har känsla för spelet. Då vill det till att man har bollkänsla. Hanssons känsla för spelet är noll. Hanssons bollkänsla är noll.

Ridå Hansson. Ridå fotbollen.

Tyvärr är det inte första gången som någon av våra svenska stjärndomare går bort sig. Ingen har kunnat missa Hanssons äventyr strax innan jul när han såg till att Irland inte spelar sommarens VM-slutspel. Det är såklart en gåta att inte någon i ett domarteam klarar av att se den hands som en hel värld ser. Eller är det verkligen det?

I ett fotbollspolitiskt perspektiv är det intressant att konstatera att Hanssons ”miss” kommer mot ett Frankrike med Uefa-presidenten Michel Platini i spetsen.

Men, så kan det väl inte ligga till? Skulle en svensk domare låta sig påverkas av den typen av press? Svenska domare som ju bara vet och kan en sak, att följa regelboken till punkt och pricka. Jag blir så jävla trött.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>